Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Έδεσσα: Γιατρός καταδικάστηκε σε κοινωνική εργασία

Ο γιατρός, που καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας βρέφους έξι μηνών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή

Μια πρωτοφανή απόφαση για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά έλαβε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Εδεσσας, το οποίο υποχρεώνει Ελληνα γιατρό να παράσχει κοινωνική εργασία ύστερα από την καταδίκη του για ιατρικό λάθος.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο με την υπ' αριθμόν 1116/12 απόφασή του υποχρεώνει τον 62χρονο γιατρό, επιμελητή Α' της Παιδιατρικής Κλινικής Εδέσσης, να προσφέρει δωρεάν εργασία μιας ώρας την εβδομάδα για ένα χρόνο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Εδέσσης.

Ο γιατρός, που καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας βρέφους έξι μηνών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η μητέρα του παιδιού στις 4 Φεβρουαρίου του 2006 είχε διακομίσει το μόλις έξι μηνών αγοράκι της στα εξωτερικά ιατρεία, επειδή δεν μπορούσε να ενεργηθεί.

Ο γιατρός που εφημέρευε...

...δεν φρόντισε για την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο. Επειδή όμως τα προβλήματα συνεχίζονταν, η μητέρα μετέφερε το παιδί και πάλι στα εξωτερικά ιατρεία τις επόμενες ημέρες. Τελικά στις 11 Φεβρουαρίου του 2006 και έπειτα από λάθος χειρισμούς το παιδί απεβίωσε, καθ' οδόν για το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Espresso» ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής της οικογένειας, Δημήτρης Γκιώσης:

«Υστερα από έξι ολόκληρα χρόνια πραγματικού αγώνα τόσο οι γονείς του άτυχου βρέφους όσο και εγώ και ο συνάδελφός μου Νίκος Διαλυνάς, που είχαμε αναλάβει την υπόθεση, είμαστε πλέον απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόφαση» τόνισε και πρόσθεσε:

«Επιτύχαμε την καταδίκη του εν λόγω γιατρού και ακόμη δύο συναδέλφων του που ευθύνονταν για το λάθος. Είναι πράγματι αλήθεια ότι το δικαστήριο τον καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση με αναστολή και του επέβαλε παράλληλα την προσφορά της κοινωνικής εργασίας».

Μέχρι σήμερα τέτοια μορφή ποινής επέβαλαν μόνο τα αμερικανικά δικαστήρια. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο, μετά την τελευταία τροποποίηση του άρθρου 100 του ποινικού κώδικα, υποχρεώνει κατηγορούμενο σε κοινωνική εργασία.

«Η απόφαση αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην ελληνική Δικαιοσύνη. Οι Ελληνες δικαστές -πρωτοπόροι, όπως πάντα- πρωταγωνιστούν στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην προστασία του φτωχού λαού που αναγκάζεται, λόγω της οικονομικής κρίσης, να καταφεύγει σωρηδόν στα δημόσια νοσοκομεία» κατέληξε ο δικηγόρος.

Οι γονείς του άτυχου βρέφους έχουν ωστόσο μπροστά τους πολύ δρόμο μέχρι να δικαιωθούν απόλυτα. Πλέον εκκρεμούν η έφεση που άσκησε επί της απόφασης ο γιατρός και τα αστικά δικαστήρια.

---
Πηγή: Espressonews.gr
 

3 σχόλια:

  1. βαλανε τον ιδιο γιατρο που απο λαθοσ του πεθανε το παιδακι να εξεταζει παιδακια ημαρτον δηλαδη θελετε να εχουμε τα ιδια εδω προκυτε για ψυχουλεσ οχι για σφαχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti einai auta ta pramata re... ti na po. aporo omos giati de vgazete to ononoma tou giatrou na thimithi o kosmos gia pion milame.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Συναδελφε" τυψεις δεν εχεις? οταν εδινες τον ορκο του ιπποκρατη ξεχασες οτι η ιατρικη ειναι λειτουργημα και οχι αγγαρεια? ενας ανεργος ιατρος με την ευχη να ειναι το τελευταιο σου ας το πουμε "λαθος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News