Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Νέες οδηγίες συνδέουν τον τρόπο ζωής με την επιβίωση από τον καρκίνο

Είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο εξέδωσε επίσημες οδηγίες για τους επιβιώσαντες

Ασθενείς που είχαν προσβληθεί από καρκίνο και που τρέφονται σωστά, ασκούνται τακτικά και διατηρούν υγιές βάρος, βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης, αναφέρει η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο.

Σε νέες οδηγίες που εκδόθηκαν χθες, η Ένωση δέχεται τη σημασία της διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής μετά τη διάγνωση του καρκίνου. Από καιρό έχει συστήσει τα συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνου και στελέχη της δηλώνουν ότι οι ενδείξεις τώρα δείχνουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής έχει άμεση επίδραση στην υποτροπή του καρκίνου και την επιβίωση.

Εδώ και αρκετό καιρό, η κατάλληλη διατροφή και η φυσική δραστηριότητα θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην επιβίωση από τον καρκίνο.


Είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο εξέδωσε επίσημες οδηγίες για τους επιβιώσαντες, αναφέρει η Colleen Doyle, διευθύντρια Διατροφής και Σωματικής δραστηριότητας της Ένωσης. Όπως δήλωσε, από το 2006 που δημοσιοποιήθηκε η τελευταία τους έκθεση, περισσότερες από 100 έρευνες που εξέταζαν τον έλεγχο βάρους, τη διατροφή και την άσκηση, δημοσιεύτηκαν.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η διατροφή με κύρια βάση τα φυτά, η τακτική άσκηση και η αποφυγή της παχυσαρκίας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής και να βελτιώσουν την επιβίωση, δήλωσε.

Αν και οι περισσότερες έρευνες που αφορούν τον τρόπο ζωής πραγματοποιήθηκαν σε επιζώντες από καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, η Doyle δήλωσε ότι πιθανόν οι επιλογές του υγιεινού τρόπου ζωής ωφελούν τους επιβιώσαντες και από άλλα είδη καρκίνου.

Η νέα έκθεση αναφέρει περιληπτικά τις επιστημονικές ενδείξεις για την επίδραση της διατροφής, της άσκησης και της ρύθμισης του βάρους στην υποτροπή του καρκίνου και στη θνησιμότητα από αυτόν.

Μεταξύ των συγκεκριμένων ευρημάτων είναι τα ακόλουθα:

Έρευνες σε επιβιώσαντες από καρκίνο του μαστού έδειξαν ότι μια διατροφή υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, πουλερικά και ψάρι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με μια διατροφή που περιέχει υψηλή πρόσληψη κατεργασμένου και κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων σιτηρών, ζάχαρης και γαλακτοκομικών υψηλών σε λιπαρά.

Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής χαμηλής σε κόκκινο και κατεργασμένο κρέας φαίνεται να προστατεύει έναντι της εξέλιξης του καρκίνου, του κινδύνου υποτροπής και της συνολικής επιβίωσης για διάφορα είδη καρκίνου.

Η τακτική άσκηση φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής και βελτιωμένη επιβίωση μετά την αγωγή για καρκίνο μαστού, προστάτη, ωοθηκών και παχέος εντέρου.

Η μέτρια άσκηση κατά την αγωγή κατά του καρκίνου έχει φανεί ότι βελτιώνει την κούραση, το άγχος, την αυτοεκτίμηση, καθώς και την υγεία της καρδιάς και την ισχύ των μυών.

Οι καρκινοπαθείς που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από προσπάθειες απώλειας βάρους μετά την αγωγή.

Η έκθεση, συνιστά οι επιβιώσαντες από καρκίνο να λαμβάνουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται από τροφές αντί από συμπληρώματα, σημειώνοντας ότι υπάρχει κάποια ανησυχία ότι τα συμπληρώματα μπορεί ενδεχομένως να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό μετά τη διάγνωση και την αγωγή του καρκίνου.

Η Doyle δήλωσε ότι ιδιαίτερη ανησυχία είναι πως ορισμένα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών υψηλής δόσης μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των αγωγών κατά του καρκίνου και να προωθήσουν την υποτροπή ορισμένων ειδών καρκίνου.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις, για παράδειγμα, ότι συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι και το λαιμό, καθώς και όσους πάσχουν από καρκίνο στον προστάτη.

Η Doyle δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής. Πρόσθεσε ότι πριν λάβουν ένα συμπλήρωμα οι ασθενείς με καρκίνο και οι επιβιώσαντες θα πρέπει να το συζητήσουν με κάποιον από την επιστημονική ομάδα που τους παρακολουθεί.

Η έκθεση δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο CA : A Cancer J ournal for Clinicians .

Πηγές: CA: A CancerJ ournal for Clinicians.

---
iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News