Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Τοποθέτηση του Β. Γιουματζίδη για τους μικρούς φωτοβολταικούς σταθμούς

Να δοθεί το πράσινο φως για την αξιολόγηση και έγκριση επενδυτικών προτάσεων για μικρούς φωτοβολταικούς σταθμούς ισχύος 20KW

Ο βουλευτής του Ν. Πέλλας κ. Βασίλης Γιουματζίδης σε συνάντηση που πραγματοποίησε με την Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έθεσε το ζήτημα της αξιολόγησης και έγκρισης επενδυτικών προτάσεων για μικρούς φωτοβολατικούς σταθμούς ισχύος 20Κ, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φώς για την αξιολόγηση όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από ένα σημαντικό αριθμό επενδυτών του νομού.

Σχετικά με το θέμα δηλώνει:

Ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών έχει υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 για επενδύσεις σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά συστήματα ισχύος 20KW , η αξιολόγηση των οποίων έχει καθυστερήσει δραματικά παρόλο που σύμφωνα με το Νόμο δινόταν η δυνατότητα υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας με τον ΔΕΣΜΗΕ όπως επίσης και της σύνδεσης των έργων με το δίκτυο. Ωστόσο το συνολικό κόστος υλοποίησης του κάθε έργου συμπεριλαμβανομένου και του κόστους σύνδεσης με τη ΔΕΗ έχει ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ, που ήταν το ελάχιστο όριο υπαγωγής στον αναπτυξιακό για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς υλοποιήθηκαν έργα 20KW με ηλιοστάτες δύο αξόνων το κόστος των οποίων υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ και ως εκ τούτου η αξιολόγηση τους πρέπει να γίνει κανονικά.

Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια προσπάθεια αποκλεισμού των μικρών έργων με το επιχείρημα ότι η επένδυση τους δεν ξεπερνά το όριο των 100.000 ευρώ.

Είναι αδιανόητο, όπως τονίζει ο βουλευτής, να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα κάτι τέτοιο και να αποτελεί λόγο αποκλεισμού για έργα που πρόκειται να δώσουν ζωή στη περιφέρεια και να συμβάλλουν στη ανάπτυξη της, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα το δίκτυο ως την πλέον κατανεμημένη παραγωγή ενέργειας χρονικά σε σχέση με το σύστημα σταθερής στήριξης.

Είναι αδιανόητο επίσης να έχουν πληρωθεί τα κόστη σύνδεσης τα οποία ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ και τα κόστη μελετών, περιφράξεων, αντικεραυνικής προστασίας κλπ για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο της οριζόντιας και χωρίς διάκρισης αποκλεισμού όλων των φωτοβολταικών έργων των 20KW, δημιουργώντας παράλληλα ζητήματα νομικής και ηθικής φύσεως.

Ως εκ τούτου, ζητώ από την αρμόδιο Υπουργό να αξιολογηθούν τα μικρά επενδυτικά έργα με την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, μετά το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης με το Νόμο 3299/2004, όπως επίσης και να ενημερωθώ για το χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης όλων των αιτήσεων οι οποίες έχουν τροποποιηθεί με το νόμο 3908/2011.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News