Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Αφανίζονται οι αρκούδες της Μακεδονίας

Το βράδυ της Δευτέρας, άλλες δύο νεαρές αρκούδες χτυπήθηκαν από διερχόμενα οχήματα με συνέπεια να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο

Μια γενιά αρκούδων χάνεται στους δρόμους της δυτικής Μακεδονίας όπου πληθαίνουν τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.

Το βράδυ της Δευτέρας, άλλες δύο νεαρές αρκούδες χτυπήθηκαν από διερχόμενα οχήματα με συνέπεια να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Συγκεκριμένα, η ομάδα άμεσης επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε χθες για 2 τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες, στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. Το ένα σημειώθηκε στον επαρχιακό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών, στο δήμο Νεάπολης, με θύμα μία θηλυκή αρκούδα, δύο ετών και βάρους 50 κιλών που σκοτώθηκε ακαριαία, καθώς χτυπήθηκε στο κεφάλι και υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία.

Το δεύτερο δυστύχημα έγινε επί της Εγνατίας Οδού, στον Ταξιάρχη Γρεβενών και σε τμήμα της οδού που, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν έχει τοποθετηθεί ενισχυμένος φράχτης. Η αρκούδα, αρσενική, τριών ετών και βάρους 80 κιλών, πέθανε από την ίδια αιτία, ισχυρό τραύμα στο κεφάλι και ακατάσχετη αιμορραγία. Και τα δύο ζώα μεταφέρθηκαν στον Κτηνιατρικό σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στον Αετό Φλώρινας για περαιτέρω εξετάσεις και νεκροψία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, όλα τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, το 2012, αφορούν...

...σε νεαρά αρκουδάκια που διανύουν τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο εκπαίδευσης από τη μητέρα τους, γεγονός που σηματοδοτεί τον αφανισμό μιας γενιάς αρκούδων.

Πάντως, αν και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει από το 2007, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπ.Υ.ΜΕ.ΔΙ., εγκρίθηκε τελικά η ένταξη της πράξης "Τοποθέτηση ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης στο τμήμα "Σιάτιστα-Κορομηλιά" του Κάθετου Άξονα 45 "Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή" και σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας οδού, από Παναγιά έως Σιάτιστα", στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας".

Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει το στάδιο προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης του έργου που εκτιμάται να γίνει αρχές ή τα μέσα καλοκαιριού.
«Έργα περίφραξης αλλά και ενίσχυσης της ειδικής σήμανσης οδών ταχείας κυκλοφορίας, στη Δυτική Μακεδονία που έχουν καταγραφεί ως περάσματα αρκούδας από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τους πληθυσμούς της αρκούδας αλλά και την ασφαλή διέλευση των οχημάτων κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες» προτείνεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

---
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

3 σχόλια:

  1. Σε άλλα ιστολόγια είχαν τουλάχιστον την ευαισθησία να αναφέρουν ότι ευτυχώς που δεν είχαμε και τραυματισμούς των οδηγών των οχημάτων. Για τις υλικές ζημιές φυσικά και δε το συζητάμε.
    Αλλά θα θέλαμε να μάθουμε γιατί η εξαιρετικά πολυέξοδη παρέμβαση του Αρκτούρου στο σχεδιασμό της Εγνατίας δεν είχε αποτελέσματα;
    Μήπως ξεχείλισαν οι βιότοποι από τεχνητό υπερπληθυσμό;
    Όπως και να το κάνουμε δε γίνεται μία χώρα του μεγέθους της Ελλάδας να έχει πληθυσμό αρκούδων όσο η Γαλλία Αυστρία και Ιταλία μαζί, και με τις Άλπεις στο κέντρο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) ανήκει στα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του ζωϊκού βασιλείου και γι' αυτό προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις.
    Όσο για το προηγούμενο σχόλιο δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να απογοητευτώ για την άγνοια του γράφοντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι ο γράφων δεν ανέφερε το βαρύγδουπο Ursus arctos το οποίο προφανώς σε καθιστά επαΐοντα.
    Πάντως μυαλό δε θέλει για να σκεφτείς ότι τα ζώα για να αφήσουν τις ερημιές και να τρέχουν στους αυτοκινητόδρομους δεν το κάνουν για πλάκα.
    Και πρίν πεθάνεις από τα γέλια τελείως ρίξε και καμιά ματιά στο ίντερνετ σχετικά με τους πληθυσμούς.
    http://www.euronatur.org/Brown-Bear-in-Europe.72.0.html
    Και για να απογοητευθείς και λίγο (εκτός εάν είσαι μισθοδοτούμενος από τον Αρκτούρο) για μένα τον αδαή όλα αυτά κοστίζουν...http://www.arcturos.gr/gr/action/B4.asp
    Όσο για τους οδηγούς που δεν άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο... γαργάρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News