Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πανηγύρι στους Σαρακηνούς Αλμωπίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Πολύ μεγάλη επιτυχία είχε το πανηγύρι των Σαρακηνών

Ο Σύλλογος Διατήρησης και Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σαρακηνών ''ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΤΣΟΣ'', με έδρα το ιστορικό χωριό Σαρακηνών στην Αλμωπία Πέλλας, και ήρωα του τον οπλαρχηγό της Ελληνικής επανάστασης του 1821 Αγγελή Γάτσο, για πρώτη φορά ανέλαβε την οργάνωση του πανηγυριού.

Έχοντας ως σκοπό τηνκαλύτερη διασκέδαση του κόσμου με διάρκεια στην βραδιά για χορό και γλέντι και την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου αναγκάστηκε για φέτος και μόνο να μεταφέρει την εκδήλωση 2 μέρες νωρίτερα από την καθιερωμένη ημερωμηνία, πράμα που τελικά ήταν καταλυτικό για την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης που κατάφερε ο Σύλλογος και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην πλατεία του χωριού μετά την έναρξη των χορευτικών επικρατούσε...

...το αδιαχώρητο με πολλούς επισκέπτες από όλο τον νομό αλλά και τουςγύρο νομούς, ενώ το παρόν στην εκδήλωση από νωρίς το έδωσε η Δημοτική Αρχή τουτόπου όπως ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Πασόης Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος κ.Τραπεζανίδης Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Παρούτογλου Νικόλαος, η Αντιδήμαρχος Μπαγκή Αικατερίνη, κ.α. το παρόν βέβαια καιως ομιλητής έδωσε και ο συγγραφέας κ. Παπαλαζάρου Ιωάννης ο οποίος στην ομιλίατου αναφέρθηκε στο βιβλίο του ΄΄Αγγελή Γάτσου΄΄ που πρόσφατα εκδόθηκε από τονΔήμο Εδέσσης με αναφορά στην ιστορία του χωριού και τον ήρωα, όπου έχει προμηθευτεί και διαθέτει ο σύλλογος.

Όσοι ήταν παρόν στο πανηγύρι διασκέδασαν, πέρα από ταχορευτικά που είδαν και με την αναβίωση ενός παραδοσιακού γάμου -τηνστιγμή που ο γαμπρός με το σόι πάνε στο σπίτι της νύφης να την πάρουν για τοντελευταίο χορό της στο πατρικό πριν τον γάμο- που παρουσίασε ο Σύλλογος- χρησιμοποιώνταςως σπίτι της νύφης τον χώρο της κοινότητας, γεγονός που βοήθησε όλους τουςπαρευρισκομένους να παρακολουθήσουν την ντόπια νύφη να κόβει το ψωμί πάνω από το κεφάλι της στο μπαλκόνι της, ενώ ο γαμπρόςμε τους βλάχους συγγενείς και τους θρακιώτες φίλους να περιμένουν για ναχορέψουν -… συνέχισε με χορό από όλα τα χορευτικά συγκροτήματα Σαρακηνών(ντόπιοι), Καλλίπολης (θρακιώτες) και Λάκκας (βλάχοι) όλοι μαζί σε έναν χορό ‘’άξιογάμου’’.

Ο παραδοσιακός γάμοςέγινε με στοιχεία από τις προηγούμενες γενιές ενώ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς πλήθος κόσμου,ντόπιοι και επισκέπτες, πλημμύρισαν την πλατεία Σαρακηνών για να το απολαύσουν μετά τον γάμοσυνεχίστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από τα καλεσμένα χορευτικά συγκροτήματατου Συλλόγου…

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμβολή των εθελοντών στην επιτυχία της εκδήλωσης του πανηγυριού των Σαρακηνών αλλά και ησημαντική συμβολή των υποστηρικτών οι οποίοι είναι:

Φροντιστήριο ''ΓΝΩΣΗ'' - Μαχαιρίδης Νικόλαος
Φυτά - Σιώπης Ιωάννης
Κομμωτήριο ανδρών - Μπέλιος Ιορδάνης
Φυτώρια - Τσίτσος Βαγγέλης
Γεωργικά Φάρμακα /Λιπάσματα - Χατζηβασιλειάδης Σταύρος
cafe bar ''B612''

Την όλη εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακηνώνκ. Ρώσσης Νικόλαος

Με ζωντανή μουσική από τον Μακεδονικό Ήχο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News