Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα

Σύμφωνα με το σχέδιο κειμένου που έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα

Επιχείρηση διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής με όρους κυβερνησιμότητας χωρίς ακρότητες θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή κατά τη δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου προγράμματός του, κάνοντας μια προσπάθεια σε ορισμένα σημεία του να αποφύγει τα ιδεολογήματα περί αριστερού απομονωτισμού που επιθυμούν ορισμένες συνιστώσες.

Σύμφωνα με το σχέδιο κειμένου που έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, θέτουν ως προϋπόθεση την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής και τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες αφοπλισμού και αποστρατιωτικοποίησης. Στην τέταρτη ενότητα του επικαιροποιημένου προγράμματος που αφορά στην εξωτερική πολιτική επισημαίνεται, όπως και στο προηγούμενο προεκλογικό του πρόγραμμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και υπέρ της κατάργησής του και ζητά να τεθεί η Ελλάδα έξω από στρατιωτικούς συνασπισμούς.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δηλώνουν ότι «θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Θέση που συνοδεύεται από την απαίτηση βημάτων, όπως άρση του casus belli, παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και από την πρόταση για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλισμών των δύο χωρών προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των λαών τους».

ΑΟΖ

Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, η ρητορική τους προσαρμόζεται σε όρους διακυβέρνησης, δηλαδή τάσσονται υπέρ της οριοθέτησης της με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού σχεδιάζουν μάλιστα να ενεργοποιήσουν όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες.

Σκοπιανό

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, στην παρουσίαση την Παρασκευή του προγράμματός τους, θα κατηγορήσουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη συνέχιση της εκκρεμότητας του ονόματος, ωστόσο η θέση τους ταυτίζεται με την πάγια εθνική πολιτική, τάσσονται δηλαδή υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αποκρούουν τις εθνικιστικές εντάσεις και υποστηρίζουν την πολύμορφη προσέγγιση, συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα.

---
Πηγή: Real.gr
Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

8 σχόλια:

  1. Για τον ένθερμο σχολιαστή που θα γράψει πάλι για Σκοπια και Τσιπρα τα γνωστά,
    σπεύδοντας να τον προλάβω θα έλεγα ότι:
    "Η έλλειψη επιχειρημάτων οδηγεί στην συκοφάντηση του αντιπάλου".
    Θα έλεγα όμως να ανοίξουμε τα ματάκια μας και να δούμε τους πραγματικούς εγχώριους εχθρούς και το που οδήγησαν την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.
    Είμαστε πλέον διαβασμένοι και αφυπνισμένοι.
    Διάβαστε σχετικα: http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/05/blog-post_2808.html
    Η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει – επειδή έχει όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο (δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο, ικανότητες, μορφωμένο εργατικό δυναμικό, κοινωνική αλληλεγγύη κλπ.), ενώ οι Πολίτες της έχουν πλέον αφυπνισθεί, ξέρουν πως να επιβιώνουν και αρχίζουν να δραστηριοποιούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν γουσταρετε Σκοπιανούς με τη λέξη Μακεδονία στο όνομα τους ψηφιστε Τσίπρα.
    Αν γουσταρετε ΑΟΖ με ελληνικά νησια σε γκριζες ζωνες ψηφίστε Τσίπρα
    Αν γουσταρετε να καταργηθει ο στρατός οταν εχεις γείτονες που κανουν συνεχώς παραβιάσεις, μιλούν για Μεγάλη Αλβανια και δημοκρατια της Μακεδονίας μεχρι τη Χαλκιδική ψηφιστε Τσιπρα.

    Για πήγαινε να δεις τους χαρτες που χρησιμοποιούν στα σχολεια τους και στα βιβλία τους που δειχνουν οτι η Αλβανια ειναι μεχρι τα Γιαννενα και τα Σκοπια μεχρι την Χαλκιδική

    Υ.Γ. Δεν ξεχνώ το ευχαριστώ το Σημίτη στις ΗΠΑ για τα ΙΜΙΑ, αλλά και το πρόσφατο του Παπούλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΕ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΓΑΒ..ΓΑΒ..

      Διαγραφή
    2. Γνωρίζεις εσύ κανέναν Έλληνα ποΛιτικό να συζητάει όνομα για τα σκόπια με δύο, τρεις, δεκατρεις λέξεις και προσδιορισμούς χωρίς το Μακεδονία μέσα;;;;
      ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ μπορείς να μας τον πεις;;;
      Τόσα χρόνια αυτόν τον χαρακτηρισμό τον έχουν μεσα στο FYROM.
      Τα βιβλία των γειτονικών χωρών έχουν αποτελέσει ποτέ θέμα διαβήματος από κάποιον Έλληνα υπουργό εξωτερικών;;;

      Διαγραφή
    3. Για τα βιβλία των γειτονικών χωρών φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Για την δημιουργία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Για την απραξία 20χρόνων χωρίς λύση στο όνομα που έτσι και αλλιώς έχει το Μακεδονία μέσα φυσικά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Για τα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου στα σκοπια φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Για τους γάμους με σκοπιανούς- ες φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. (μην παρεξηγηθώ είμαι υπέρ του έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις του άρα και σε κάθε γάμο και ένωση ανθρώπων κάθε φυλής και θρησκεύματος που στηρίζουν την ένωση τους στην αγάπη)
      Που ψωνίζουν οι Έλληνες από τα σκοπια φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Που ρίχνουνε τα λεφτά τους ορισμένοι στα καζίνα στα σκόπια φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Για την ΑΟΖ που δεν έγινε ποτέ φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Για τον υπερεξοπλισμό της χώρας που αιμοραγεί το χρέος μας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Που δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κάνουν διαγωνισμούς εξοπλισμών φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Τελικά παιδιά για πόσα πράγματα φταίει αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ;

      Διαγραφή
  4. ο συριζα φταιει που εκαψα παλι το φαγητο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΧΙ ΟΧΙ ........
      ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΑΛ@ΚΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΔΕΡΝΕΙ

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News