Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ARIDAIA NEWS: Αφιέρωμα στο Ριζοχώρι Αλμωπίας - Πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Ευχαριστούμε για τα κείμενα το lyk-exapl.pel.sch.gr

Αν πάρει κανείς το συντομότερο δρόμο από τον Εξαπλάτανο για τη Θηριόπετρα, σε 4 χλμ. θα συναντήσει το Ριζοχώρι.

Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Ρούζινο. Μετονομάστηκε Ριζοχώρι το 1926.

Βρίσκεται μέσα σε εύφορο κάμπο, σε υψόμετρο 150μ., και ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα της Μηλιάς. Σ’ αυτόν τον κάμπο, που ήταν εξαιρετικά υγρός και ελώδης, επί Τουρκοκρατίας καλλιεργούνταν το ρύζι του τσιφλικιού. Αυτό εξάλλου έδωσε και το όνομα στο χωριό (Ρούζινο=Ριζοχώρι).

Οι Ριζοχωρίτες είναι στην πλειοψηφία τους Πόντιοι Απεσλήδες (απές = από έσω, από μέσα, από τα βάθη).

Οι πρόγονοί τους προέρχονται από ορεινό, ύψους 1800μ. , χωριό του Πόντου και εγκαταστάθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Ριζοχώρι, το Νεοχώρι, την Κρανιά και τη Λιθαριά Το παλιό τους χωριό και άλλα είκοσι αποτελούσαν την επαρχία Νικοπόλεως και Κολωνίας του νομού Σεβάστειας.

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού, εργατικοί και φιλοπρόοδοι, κατάφεραν να κάνουν το χωριό τους από τα πιο ωραία της περιοχής. Ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με τη δενδροκαλλιέργεια, αλλά και αρκετοί έχουν δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στον εμπορικό χώρο. Με την απογραφή του 1991 είναι 527 κάτοικοι.

Πολύ δραστήριος είναι ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού, που οργανώνει κάθε χρόνο με επιτυχία εκδηλώσεις καρναβαλιού και εκδηλώσεις στη μνήμη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Δείτε φωτογραφίες:















Δείτε επίσης:

3 σχόλια:

  1. ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω ειμαι απ την κωνσταντια αλλα τωρα μενω μακρια,το ριζοχωρι το εχω μεσα στην καρδιά μου,οι κατικοι ειναι καλοι ανθρωποι,εργατικοι και πατριωτες και κρατουν στο μέγιστο τις παραδοσεις του ποντιακου ελληνισμου και αυτος ειναι ενας λογος που τους συμπαθω παραπανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γκλόρυ Γκλόρυ Ριζοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News