Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Απόφαση - "βόμβα" για τις εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών

Aπόφαση - βόμβα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Aπόφαση - βόμβα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών φέρνει τα πάνω κάτω στις εξετάσεις για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές (και Αστυνομικές) Σχολές μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς ακυρώνει την υφιστάμενη διαδικασία των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών που υφίστανται οι υποψήφιοι σπουδαστές!

Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Αθηνών Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος ασχολείται με θέματα κατάταξης υποψηφίων στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, «το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με πρωτοποριακή απόφαση που μόλις εκδόθηκε, δικαίωσε υποψήφιο Στρατιωτικής Σχολής, ο οποίος είχε αποκλειστεί ως ακατάλληλος στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες».

Ειδικότερα, εξηγεί...

...«το Δικαστήριο έκρινε ότι η κρίση της αρμόδιας επιτροπής δεν ήταν νόμιμη, καθόσον:

α. δεν διενεργήθηκε συγκεκριμένο και επιστημονικά έγκυρο τεστ προσωπικότητας, κατάλληλο προς διερεύνηση της επαγγελματικής καταλληλότητας των υποψηφίων για τη σταδιοδρομία στις Ενοπλες Δυνάμεις,

β. τα γραπτά δοκίμια του υποψηφίου δεν περιείχαν όλες τις ερωτήσεις στις οποίες εξετάστηκε, καθώς και όλες τις απαντήσεις του, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η κρίση της Επιτροπής,

γ. δεν καταγράφηκαν στο πρακτικό που συντάχθηκε για την προφορική συνέντευξη οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του υποψηφίου και

δ. δεν καταγράφηκαν οι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή θεώρησε ότι οι συγκεκριμένες απαντήσεις του υποψηφίου θεμελιώνουν την κρίση περί της ακαταλληλότητάς του».

Με βάση τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση - που εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή υποψηφίου για την Ανωτέρα Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών - όχι μόνο μπαίνει θέμα επανάκρισης του δικαιωθέντος και πιθανώς και άλλων, αλλά δημιουργείται και δικαστικό προηγούμενο βάσει του οποίου, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, τίθεται θέμα ευρύτερης αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων και του καταλόγου των επιτυχόντων που θα διαμορφωθεί φέτος! Και αυτό καθώς η διαδικασία στις τρέχουσες εξετάσεις είναι η ίδια με αυτή που περιγράφεται στην απόφαση!

Ζητείται έγκυρο σύστημα. Γενικότερα πάντως η απόφαση δίνει την αφορμή οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας επιτέλους να θεσπίσουν ένα διαφανές και επιστημονικά έγκυρο σύστημα αξιολόγησης της προσωπικότητας των υποψηφίων - που δεν αμφισβητείται - για κατάταξη στα Σώματα αυτά. Οπως προκύπτει και από την περιγραφή της απόφασης, μέχρι σήμερα δεν υφίσταται ένα τέτοιο σύστημα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες υποψήφιοι Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών να αποκλείονται κάθε χρόνο ως «ακατάλληλοι» στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και του κράτους δικαίου.

Αλλωστε, είναι ιστορικά αδιαμφισβήτητο ότι οι ψυχομετρικές εξετάσεις στις στρατιωτικές σχολές αποτέλεσαν στο απώτερο παρελθόν ανυπέρβλητο εμπόδιο εισαγωγής στις σχολές αυτές υποψηφίων «μη εθνικοφρόνων» - δηλαδή φερομένων ως αριστερών ή κεντρώων φρονημάτων βάσει των περιβόητων φακέλων. Μόνον όποιος ανήκε στη γνωστή Κατηγορία «Ε» (εθνικόφρων) κρινόταν κατάλληλος στις ψυχομετρικές δοκιμασίες...

Οι ψυχοτεχνικές εξετάσεις, έτσι όπως διεξάγονται σήμερα, μπορεί να χρησιμοποιούνται όπως χρησιμοποιήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν η συνέντευξη για τους επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) που κρίθηκε αντισυνταγματική και καταργήθηκε το 2010.

---
Πηγή: tanea.gr

3 σχόλια:

  1. ίσως το πιο γελοίο άρθρο που διάβασα ποτέ....από την "μη-εθνικόφρονα" εφημερίδα τα νέα και που δείχνει σε πιο σημείο κατάντιας έχει φτάσει.
    μια δικαστική περίπτωση ενός και μόνο υποψηφίου την αναγάγει εντελώς ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ σε αφορμή κατάρρευσης των ψυχομετρικών τεστ πηγαίνοντας μας πίσω στα χρόνια της χούντας και μιλώντας για αριστερούς και δεξιούς αξιωματικούς.

    μα πόσο χαμηλά έχει πέσει η άλλοτε κραταιά εφημερίδα
    όλοι γνωρίζουμε ότι πλεόν δεν υπάρχουν τέτοιες "κατατάξεις" στο στράτευμα και έτσι υπηρετύν σ'αυτό αξιωματικοί έλληνες πέρα από κόμματα και ιδεοληψίες παλαιοίθικού τύπου στις οποίες ακόμη πιστεύει ο συντάκτης του άρθρου

    ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για ένα ατυχέστατο άρθρο και τίποτα πέραν αυτού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς ανωνυμο 16 Ιουνίου 2012 3:22 μ.μ.Άνθρωπέ μου το ρεπορταζ πέραν του πολυ ενδιαφέροντος νομικολύ θέματος κάνει μια ιστορική αναδρομή και γράφεο ''για το απώτερο πΑρελθόν'' - κάτι που όλοι ξέρουμε. ΕΠΊ ΛΈΞΕΙ ΓΡΆΦΕΙ:''Άλλωστε είναι ιστορικά αδιαμφισβήτητο ότι οι ψυχομετρικές εξετάσεις στις στρατιωτικές σχολές αποτέλεσαν στο απώτερο παρελθόν ανυπέρβλητο εμπόδιο εισαγωγής στις σχολές αυτές υποψηφίων «μη εθνικοφρόνων» - δηλαδή φερομένων ως αριστερών ή κεντρώων φρονημάτων βάσει των περιβόητων φακέλων...''. Ουτε γενικεύει όυτε μιλάει για σήμερα.
    Το βρήκα εξαίσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News