Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Γερμανοί επενδυτές στα Λουτρά Πόζαρ;

Τα σενάρια της επίσκεψης Φούχτελ και η συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλμωπίας

Για εκμετάλλευση ιαματικών πηγών της Ελλάδας από Γερμανούς επενδυτές έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα Μακεδονία ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος πριν λίγες μέρες βρέθηκε στην Π.Ε. Πέλλας.

Θυμίζουμε ότι ο Γερμανός υπουργός και εντεταλμένος της Άγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα επισκέφτηκε μεταξύ άλλων και τα Λουτρά Πόζαρ, όπου συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Αλμωπίας και απόλαυσε ένα ιαματικό μπάνιο.

Μήπως αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμαρχος επιμένει στην λήψη κυριότητας και χρήσης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας - Καϊμάκτσαλαν από την πλευρά του Δήμου Αλμωπίας;

Διαβάστε μέρος της συνέντευξης του κ. Φούχτελ στην Εφημαρίδα Μακεδονία:

ΕΡ: Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πολλές αδυναμίες - το αναφέρουν στις εκθέσεις τους ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Προσωπικά ποια προβλήματα διαπιστώσατε και γιατί θεωρείτε ότι χρειαζόταν η γερμανική τεχνογνωσία στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση;

ΑΠ: Θεωρώ ότι με την αναδιάρθρωση που έγινε στην τοπική αυτοδιοίκηση και με την καθιέρωση των αιρετών περιφερειών έχουν εδραιωθεί οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μια ουσιαστική αποκέντρωση από την κεντρική διοίκηση. Μόνο η αποκέντρωση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες να συνεργαστούν, κάτι το οποίο έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και με την προώθηση της αποκέντρωσης έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια καλή συνεργασία και ανταλλαγή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τη διασυνοριακή της θέση για να μπορέσει να λειτουργήσει ως κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να απευθυνθούμε σε περιφέρειες της Γερμανίας που βρίσκονται σε συνοριακές περιοχές και να τους φέρουμε σε επαφή με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο.

ΕΡ: Θα μπορούσε η Ελληνογερμανική Συνέλευση να αποτελέσει προπομπό για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, και αν ναι, σε ποιους τομείς;

ΑΠ: Πιστεύω ότι μπορεί να δώσει ώθηση. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων της ελληνογερμανικής συνέλευσης μπορεί να γίνει καταγραφή της συγκεκριμένης κατάστασης, το πού υπάρχουν ελλείψεις, πού υπάρχει δυναμικό. Για παράδειγμα στον ιαματικό τουρισμό. Το πρώτο που θα ρωτήσει κάποιος Γερμανός για να έρθει να εκμεταλλευτεί τις ιαματικές πηγές είναι η ποιότητα του νερού - εδώ μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Ένα άλλο θέμα που έχει θιχτεί από δημάρχους είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο συνεργασίας, καθώς η Γερμανία έχει τεχνογνωσία.

Επίσης στην Ελλάδα μπορεί να έχετε πολύτιμα αγροτικά προϊόντα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω εκμετάλλευση και μεταποίηση, π.χ. το ελαιόλαδο πωλείται στην Ιταλία, όπου συσκευάζεται, μεταπωλείται, κι έτσι της υπεραξίας επωφελούνται οι Ιταλοί. Θα μπορούσε με κατάλληλες επενδύσεις και υποδομή να εκμεταλλεύεται η Ελλάδα αυτά τα προϊόντα.

Επίσης, είναι το θέμα της ανεργίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί άνεργοι που δεν έχουν καν μια επαγγελματική κατάρτιση ή επιμόρφωση, αντίθετα στη Γερμανία υπάρχουν πολλές κενές θέσεις σε επιχειρήσεις για την επαγγελματική κατάρτιση ασκουμένων. Γιατί να μη μεταφερθούν οι νέοι που έχουν καλή γνώση της γερμανικής και να δεχτούν επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία;

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης των Ελλήνων στη Γερμανία αλλά χωρίς κατάλληλη προετοιμασία. Στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για την υποδοχή των νέων μεταναστών και τη διοχέτευσή τους στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά τον τουρισμό, διαπίστωσα ότι κάποια ξενοδοχεία κλείνουν τον Σεπτέμβριο και ανοίγουν τον Απρίλιο. Αντίθετα στη Γερμανία έχουμε μεγάλο αριθμό τουριστών τον χειμώνα. Γιατί να μην ελαφρυνθούν τα ταμεία και ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας, που πληρώνει ταμείο ανεργίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στέλνοντάς τους στα ξενοδοχεία της Γερμανίας, ώστε να επωφεληθούν με εξειδικευμένο προσωπικό; Έτσι κερδίζουν όλες οι πλευρές.

Αν έχει εδραιωθεί μια συνεργασία μεταξύ μιας ελληνικής και μιας γερμανικής περιφέρειας, αυτό μπορεί να διαδοθεί και να γίνει γνωστό στους πολίτες.

Έτσι ταξιδεύοντας οι Γερμανοί όχι ως καθιερωμένοι τουρίστες αλλά ως φίλοι και επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα και σε τουριστικά νεκρές περιόδους, να υποστηρίξουν την οικονομία, να δουν τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν οι Έλληνες εδώ.

7 σχόλια:

  1. ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΊΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ!!!...
    ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΔΙΣ ΕΚΑΤΟΜ., ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΥΡΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. ΜΗ ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΠΛΟ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟΤΗΤΑ!

    «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αρθρογράφος του παραπάνω κειμένου δεν αναφέρει την άποψή του. Απλές πληροφορίες αναφέρει. Δεν λέει ότι αν υπάρξουν όντως Γερμανοί επενδυτές θα είναι όλα καλά. Μάλλον εσύ 3:59 έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πάντως ενώ το κράτος μπορούσε να εκσυγχρονίσει τα λουτρά μας...
    επέλεξε να αρχίσει να τα δείχνει δεξιά αριστερά ως περιφερόμενη νύφη!

    φυσικά εάν δοθούν σε ιδιώτες αυτή την περίοδο θα πρόκειται για ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας αφού ως γνωστόν ο καταχρεωμένος δήμος και φυσικά τα άδεια κρατικά ταμεία θα κάνουν ΚΡΑ για λίγα γερμανο-ευρουλάκια δηλαδή ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εάν ημουν από άλλη πόλη με τουριστικό προιον θα ζήλευα την περιοχή για αυτην τη διαφήμιση στη Γερμανία! είστε μαζόχες ή τρελοί εκει στην Αλμωπία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδη ρε λεβεντες, σοβαρα το πιστεψατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι μάλλον οι γερμανοί επιθεωρούν τα βιλαέτια τους.
    Το καιμακσταλάν είναι ήδη στα ακίνητα προς εκμετάλευση για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
    Τα λουτρά μαλλόν δεν τα έβαλαν ακόμα γιατί το μεν καιμακτσαλάν ανήκει στην ΚΕΔ ενώ τα Λουτρά και η έκταση ανήκουν στην δημοτική επιχείρηση.
    Θα ήθελα άμεσες ανακοινώσεις όταν θα απαντήσει η ΚΕΔ στην αίτηση παραχώρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως όλοι άποψη έχουν σ'αυτόν τον τόπο και την εκφράζουν μόνο στα blogs και στα καφενεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News