Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο Δημόσιο – Ποιοι φεύγουν μέχρι το 2015

Θα βγουν στη σύνταξη πάνω από 111.000 εργαζόμενοι

- «Κούρεμα» στις θέσεις των συμβασιούχων
- Πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα γίνουν τα επόμενα 5 χρόνια
- Τα τέσσερα σενάρια που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση

«Μειώστε το κράτος» είναι μια από τις βασικές απαιτήσεις της τρόικας. Και αυτό σημαίνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Είναι η πιο... «καυτή πατάτα» στα χέρια της κυβέρνησης ενόψει του ελέγχου των τροϊκανών.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί και υπογράψει πως μέχρι το 2015 θα έχουν φύγει από το δημόσιο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, 150.000 εργαζόμενοι. Και λίγο πριν οι επικεφαλής της τρόικας περάσουν την πόρτα του Μέγαρου Μαξίμου για να συναντήσουν τον Αντώνη Σαμαρά, έρχεται στο φως το σχέδιο για το.... μεγάλο ξεκαθάρισμα στο Δημόσιο.

Το σχέδιο για 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει...

...αποχωρήσεις μέσω συνταξιοδότησης και μη ανανέωση συμβάσεων αλλά όχι απολύσεις, γράφει η εφημερίδα Το Έθνος. Τη σχετική μελέτη εκπόνησε ιδιωτική εταιρία για λογαριασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012.

Τα δεδομένα της μελέτης έχουν συμφωνηθεί και με στελέχη του ΔΝΤ.

Το βασικό σενάριο

Χαρακτηρίζεται αλλιώς και «συντηρητικό» και προβλέπει την αποχώρηση 177.146 εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015 με συνταξιοδότηση και μη ανανέωση συμβάσεων. Μπορούν να γίνουν και 27.619 προσλήψεις την επόμενη 5ετία. Από τη διαφορά αποχωρήσεων/προσλήψεων προκύπτει ότι το 2015 το δημόσιο θα διαθέτει 149.527 άτομα λιγότερα προσωπικό.

Κλειδί φυσικά θα είναι και η μείωση των συμβασιούχων, οι οποίοι μόνο το 2011 μειώθηκαν κατά 49.042 άτομα. Σύμφωνα με τη μελέτη όμως, δεν υπάρχουν εργαλεία για την παρακολούθηση των συμβασιούχων και στις αρχές του 2011 στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ξεπέρασαν τις 100.000, παρά τη μείωση που είχε γίνει.

Μοιραία, από τη στιγμή που δε μπορεί το κράτος να παρακολουθήσει τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, το μισθολογικό κόστος εκτινάσσεται, παρόλο που δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η μελέτη για την επόμενη μέρα στο δημόσιο είναι διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης με την τρόικα για να μη γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.

---
Πηγή: NewsIt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News