Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ο απολογισμός των πεπραγμένων του Δήμου Έδεσσας

Όλα όσα έγιναν στην ειδική συνεδρίαση

Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου την Παρασκευή 29 Ιουνίου παρουσίασε τον Απολογισμό Πεπραγμένων έτους 2011 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην εισήγηση του αναφέρθηκε στις βάσεις που έχουν τεθεί για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου « Μέσα στη χρονιά που πέρασε έχουν τεθεί οι βάσεις για την προετοιμασία του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Έδεσσας (το οποίο θα ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβρη) με στελέχη του Δήμου και που καλύπτει τα έργα και τις δράσεις του μέχρι το 2015.

Θα έχουμε με αυτό τον τρόπο έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων και πρωτοβουλιών με ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, με βάση τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές ανάγκες του Δήμου μας και της Τοπικής Κοινωνίας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα...

...πως η συγχώνευση των πρώην Δήμων Βεγορίτιδας και Έδεσσας δημιούργησε συνθήκες ολοκληρωμένης ανάπτυξης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εναλλακτικό τουρισμό. Η δημιουργία ενός μεγάλου και ενιαίου από διοικητικής απόψεως τουριστικού μετώπου δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την τουριστική ανάπτυξη τόσο του ορεινού όγκου και των λιμναίων περιοχών, όσο και της πόλης της Έδεσσας, μέσω της διασύνδεσης όλων αυτών των τουριστικών πόρων. Στα όρια του σημερινού Δήμου Έδεσσας υπάρχει η ήδη αναπτυγμένος χειμερινός τουρισμός στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καιμάκτσαλαν και τα χειμερινά θέρετρα του Αγίου Αθανασίου, Άρνισσας, Παναγίτσας, Ζέρβης, Ξανθογείων κλπ με υψηλών προδιαγραφών υποδομές σίτισης και διαμονής, καθώς και το Αεραθλητικό Κέντρο του Δήμου, σε συνδυασμό με τις περιοχές των δύο λιμνών)Βεγορίτιδας και Άγρα – Βρυτών – Νησίου) και φυσικά τα αξιοθέατα της πόλης της Έδεσσας. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω ότι συντηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό και έχει αρχίσει και λειτουργεί με άτυπη μορφή το Υπαίθριο Μουσείο Νερού, για το οποίο στόχος μας είναι να αποτελέσει οργανωμένο χώρο επισκέψεων με εισιτήριο. Επίσης, προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και το έργο ανάπλασης των ποταμοβραχιόνων του ποταμού Εδεσσαίου.

Τα παραπάνω συνδυαζόμενα με την αγροτική παραγωγή, που είναι και ο ισχυρότερος πόλος ανάπτυξης της περιοχής μας, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Βεβαίως, για την ώρα οι οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα δεν επιτρέπουν την βελτίωση των αναπτυξιακών όρων της περιοχής μας, αλλά πιστεύω ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνονται μέσα από τη διοικητική ενιαιοποίηση του μεγάλου αυτού άξονα πρέπει να επισημανθούν.

Η αγροτική και η τουριστική ανάπτυξη είναι ταυτόχρονα σημεία αναφοράς στο υπό διαμόρφωση επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου για την στοχοθεσία και την καθιέρωση προτεραιοτήτων σε αυτό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις προκλήσεις που μας επιφυλάσσει η οικονομική κρίση αλλά και γενικότερα οι απαιτήσεις της Ευρώπης του 2020.»

Για τα έργα του 2011

Κατά το έτος 2011 υποβλήθηκαν οι παρακάτω προτάσεις προς χρηματοδότηση σε συνέχεια προσκλήσεων από τους αρμόδιους φορείς:

1. «Προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών απορριμμάτων» προϋπολογισμού 492.000,00 ευρώ, εγκρίθηκε ποσό 369.000,00 €
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013

2. Προμήθεια εξοπλισμού του Ειδικού Σχολείου, του ΕΕΕΕΚ και των τμημάτων ένταξης των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έδεσσας προϋπολογισμού 220.832,66 €
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013

3. «Έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΕΠΑΛ και του 3ου Γυμνασίου Έδεσσας» προϋπολογισμού 604.347,01 €
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

4. Επιχειρησιακό Σχέδιο ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων στο Δήμο Βεγορίτιδας Ανάπλαση στον οικισμό Περαίας – Ανάπλασης στον οικισμό Ζέρβης Προϋπολογισμού 375.000,00 €
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013»

5. Αρδευτικό δίκτυο Τ.Κ. Σωτήρας Προϋπολογισμού 398.645,44 €
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013»

6. «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Πυροπροστασίας στο Δήμο Έδεσσας» Προϋπολογισμού 423.735,00 €
Πρόγραμμα ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013.

7. «Πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών για τις υπηρεσίες της πολεοδομίας του Δ. Έδεσσας» Προϋπολογισμού 350.000 €.
Επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» 2007-2013

8. «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε δράσεις προστασίας – αναβάθμισης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Έδεσσας στην Π.Ε. Πέλλας» 90 άτομα 5 μήνες προϋπολογισμός 289.385,56 €.

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τέλος για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Έδεσσας τόνισε ότι είναι ανησυχητικά δύσκολη, λέγοντας «Είναι γνωστό ότι η οικονομική κατάσταση τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά στη χώρα μας, όσο και του Δήμου Έδεσσας συγκεκριμένα δεν είναι καλή. Για την ακρίβεια η κατάσταση είναι ανησυχητικά δύσκολη.

Σε ότι αφορά στα προβλήματα και την οικονομική κατάσταση του Δήμου Έδεσσας το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς και είναι γνωστό. Είχαμε άλλωστε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό στις αρχές της εβδομάδας.

Αυτό που φοβάμαι ότι δεν έχει συζητηθεί είναι τα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα τα προβλήματα αυτά δεν έχουν συζητηθεί όχι μόνο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, αλλά και ευρύτερα.

Η μεγάλη αλλαγή του «Καλλικράτη» πραγματοποιήθηκε στη χειρότερη χρονική στιγμή που θα μπορούσε. Ουσιαστικά η νέα Αρχιτεκτονική για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ήταν μόνο αλλαγή των διοικητικών ορίων των Δήμων με τις συγχωνεύσεις και ένα πλήθος νέων αρμοδιοτήτων που δεν συνοδεύτηκαν από τους αντίστοιχους πόρους.

Αντιθέτως, οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 60% περίπου. Δηλαδή, με 60% λιγότερα χρήματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα προβλήματα και να εξυπηρετήσουμε περισσότερες αρμοδιότητες. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι χρειάζεται μεγάλος καθημερινός αγώνας για να καταφέρουμε να κρατήσουμε σε αποδεκτό σημείο τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες».

---
Πηγή: Λόγος της Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News