Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη |
Μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο Δασάρχης της Αριδαίας στο Aridaia News.
Ο κ. Νίκος Μέντης αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης της παράνομης καυσοξύλευσης, ενώ σχολίασε και το πρόσφατο περιστατικό με την επίθεση λαθροϋλοτόμου σε υπαλλήλους του Δασαρχείου Αριδαίας.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
κ. Δασάρχα είναι γνωστό ότι η ζήτηση των καυσόξυλων έχει αυξηθεί κατακόρυφα και κατά συνέπεια αυξήθηκαν ανάλογα οι κίνδυνοι λαθροϋλοτομιών.
«Πράγματι αυξήθηκε η ζήτηση καυσόξυλων, που εξ άλλου ήταν αναμενόμενη, καθώς και οι παραβατικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με την καυσοξύλευση. Από πέρσι προετοιμαστήκαμε με την έκδοση νέας ρυθμιστικής διάταξης για τις μεταφορές δασικών προϊόντων που να αντιμετωπίζει τα σύγχρονα προβλήματα, ενώ εφαρμόσαμε πιλοτικά πρόγραμμα ελεγχόμενης καυσοξύλευσης. Επίσης ζητήσαμε για το 2012 αυξημένα μέσα για τον έλεγχο της παράνομης καυσοξύλευσης».
Πως αντιμετωπίζει το Δασαρχείο Αριδαίας το θέμα αυτό;
«Οι κίνδυνοι προέρχονται από λαθροϋλοτόμους που εμπορεύονται τα παράνομα καυσόξυλα και από τους κατοίκους των παραδασόβιων οικισμών που συλλέγουν καυσόξυλα για ιδία χρήση.
Τους κατοίκους των παραδασόβιων οικισμών θα τους αποτρέπουμε από παραβατικές ενέργειες καυσοξύλευσης επιτρέποντας την συλλογή υπολειμμάτων υλοτομιών και δίνοντας ελεγχόμενη καυσοξύλευση γαύρου κλπ.
Βέβαια οι έμποροι λαθροϋλοτόμοι αποτρέπονται μόνο με έλεγχο και τιμωρία και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Μέχρι σήμερα είχαμε παραβάσεις μόνο από λίγους και συγκεκριμένους «εμπόρους» σε όλη την Αλμωπία».
Το περιστατικό με την επίθεση λαθροϋλοτόμου σε υπαλλήλους σας πως το σχολιάζεται;
«Θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι τρίτη φορά που αντιμετωπίζουμε ανάρμοστη συμπεριφορά σε έλεγχο για λαθροϋλοτομία που πραγματοποίησαν υπάλληλοι μας. Το σημαντικό είναι ότι και τις τρεις φορές προκλήθηκαν από το ίδιο άτομο. Είναι προφανές ότι το γεγονός που ρωτάτε είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να το γενικεύσουμε».
Τι θα μας λέγατε ως επίλογο;
«Τα δάση μας εκτός από τις περιβαλλοντικές ωφέλειες, παράγουν 50.000 κυβικά μέτρα προϊόντων ξύλου, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική αλλά και κοινωνική ζωή του τόπου. Όλες οι υλοτομίες γίνονται βάσει μελέτης και με αυτές έχουμε ανάπτυξη και βελτίωσή των δασών μας. Το πρόβλημα είναι οι παράνομες υλοτομίες, αυτές πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο και σε αυτό ζητάμε την βοήθεια όλων. Η προστασία των δασών μας και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος της Αλμωπίας είναι υπόθεση όλων μας.
Είμαστε στην διάθεση του κάθε φιλόνομου πολίτη να μας καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα κάθε τι που θα πέσει στην αντίληψή του.
(Το τηλέφωνό μας στο Δασαρχείο είναι 2384021242 από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και το δικό μου 6972724642)».
Συμαζεψε τους υπαλληλους του Δασαρχειου που γεμιζουν τα καφενεία χρόνια τωρα.Άλλοι κι ολας κανουν δευτερες και τριτες δουλειες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγια να γύρνας στα καφενεία τεμπέλης θα είσαι και εσύ .
Διαγραφήkala re mono i tempelides pane sta kafenia?? pane kai i sintaksiouhi ...
Διαγραφήτα κυβικα που αναφερετε αντιστοιχουν σε 2000 οικογενειες, μονο τοσα πιστευεται οτι υλουτομουνται καθε χρονο? χωρια τα ξυλα που πανε για επαγγελματικη χρηση
ΑπάντησηΔιαγραφήayta na ta peis se kanena pedeki toy dimotikoy K menti
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΑΛΤΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΝΑΝΕ, ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΠΗΓΕΝΕ ΣΥΝΝΕΦΟ.ΒΑΛΤΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑ "ΑΝΕΒΕΙ" ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΚΕΙ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ...