Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Θ. Τζάκρη: Αλλαγή του καθεστώτος καταβολής των εισφορών των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής κα. Θεοδώρα Τζάκρη στην Βουλή για αλλαγή του καθεστώτος καταβολής των εισφορών των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ.

H βουλευτής του νομού μας, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την καταβολή των εισφορών των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, έχει αλλάξει ο τρόπος καταβολής των εισφορών των αγροτών (γεωργών και κτηνοτρόφων) προς τον ΕΛΓΑ και πλέον το ασφάλιστρο για κάθε καλλιέργεια, υπολογίζεται επί της ασφαλιζόμενης αξίας, η οποία προκύπτει από το γινόμενο του αριθμού των στρεμμάτων επί τη μέση παραγωγή ανά στρέμμα επί τη μέση τιμή ανά κιλό.

Σήμερα ο αγροτικός κόσμος καταγγέλλει ότι ο ΕΛΓΑ μετατράπηκε από «υποστηρικτής των αγροτών» σε «φοροεισπρακτικό μηχανισμό». Αυτό συμβαίνει διότι στην ουσία ασφαλίζεται το αγροτεμάχιο και όχι η πραγματική παραγωγή. Έτσι οι εισφορές αποδίδονται προκαταβολικά με βάση την έκταση και μια θεωρητική αξία παραγωγής. Εάν με το ίδιο σύστημα ασφαλιζόταν έστω η αξία της πραγματικής παραγωγής θα ίσχυε τουλάχιστον η ανταποδοτικότητα.

Προτεινόμενη λύση θα ήταν ο υπολογισμός του ασφαλίστρου να στηρίζεται στην πραγματική αξία της παραγωγής και οι εισφορές των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ να παρακρατούνται ως ποσοστό από την επιστροφή ΦΠΑ που αυτοί δικαιούνται.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η βασική φιλοσοφία του νέου θεσμικού πλαισίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά και το ουσιαστικό πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αδυνατούν να καταβάλουν προκαταβολικά τις εισφορές τους,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες ενέργειες για την επανεξέταση και θεσμοθέτηση ενός δικαιότερου τρόπου υπολογισμού του ασφαλίστρου υπέρ ΕΛΓΑ;

Θεοδώρα Τζάκρη
Βουλευτής Πέλλας»

5 σχόλια:

  1. Tώρα θυμήθηκες κυρά μου να ζητήσεις την αλλαγή του νόμου για τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ; Μα αυτόν το Νόμο εσύ τον ψήφισες στη Βουλή και αν θυμάμαι καλά τον υπερασπιζόσουν μέχρι χθες με νύχια και με δόντια παρουσιάζοντάς τον ως την ευκαιρία για τον εκσυχρονισμό του ΕΛΓΑ. Τώρα τι έγινε ρε Θοδώρα και άλλαξες γνώμη; Θα μας κουφάνεις όλους στο τέλος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΚΟΥΦΑΝΕΙ , ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ , ΘΑ ΣΕ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ! ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΑΝΙΔΕΟΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ... ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ , ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ !

      Διαγραφή
    2. ΝΕΣ ΝΑΜ ΝΕ ΤΣΟΥΚ ΝΕ ΒΙΝΤΕΜ....

      Διαγραφή
  2. ΕΣΥΥΥΥΥΥ ΤΑ ΨΗΦΙΣΕΣ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ, ΚΥΡΑ ΜΟΥ.
    ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ψηφιστε να βγαινουν ....τζαμπα μιλαμε ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News