Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση της Θεοδώρας Τζάκρη για την ίδρυση του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την πρόοδο στην εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας για την ίδρυση του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την πρόοδο στην εκπόνηση της «μελέτης σκοπιμότητας δημιουργίας δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας» κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρει ότι μετά και τον νέο νόμο 4015/2011 για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών συνεταιρισμών, όπου προβλέπεται και θεσμοθετείται η δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, το ΥΠΑΑΤ ήδη από το φθινόπωρο του 2011 έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία διαγωνισμού και έχει αναθέσει την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κ. Τζάκρη αναφέρει επίσης ότι η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς τα δημοπρατήρια θα αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» για την αξιοποίηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, ενώ με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν θα βοηθήσει και τις άλλες περιφέρειες της χώρας να αποφασίσουν αν θα κατασκευάσουν ή όχι δικά τους δημοπρατήρια.

Είναι γνωστή εξάλλου η προσπάθεια της βουλευτή, με συνεχείς παρεμβάσεις της τόσο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαγωνισμού και την ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης σκοπιμότητας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πέρυσι το φθινόπωρο, για τη δημιουργία του δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή της Σκύδρας, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος για τέτοια δραστηριότητα για τον οποίο έχουν γίνει ήδη οι σχετικές μελέτες-προτάσεις διαμόρφωσής του για on-line δημοπρασίες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Θέμα: Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Στον νέο νόμο 4015/2011 για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών συνεταιρισμών προβλέπεται και θεσμοθετείται η δυνατότητα δημιουργίας δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων. Τα δημοπρατήρια αυτά χαρακτηρίζονται ως μεγάλες επενδύσεις με όλες τις απαραίτητες υποδομές και έχουν ως στόχο την εμπορία της εγχώριας αγροτικής παραγωγής προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών (γεωργών-κτηνοτρόφων).

Ήδη από το φθινόπωρο του 2011 έχει ολοκληρωθεί από το ΥΠΑΑΤ η διαδικασία διαγωνισμού για τη «μελέτη σκοπιμότητας δημιουργίας δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας», η οποία ανατέθηκε να εκπονηθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν θα βοηθήσει και τις άλλες περιφέρειες της χώρας να αποφασίσουν αν θα κατασκευάσουν ή όχι δικά τους δημοπρατήρια.

Επειδή τα δημοπρατήρια θα αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» για την αξιοποίηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών

Επειδή η παραγόμενη αξία της αγροτικής παραγωγής αποτελεί σημαντικό μέρος του ΑΕΠ.

Επειδή οι Έλληνες παραγωγοί κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες πρέπει να στηριχτούν από την Πολιτεία όσο το δυνατό περισσότερο.

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Εάν προτίθεται να υποστηρίξει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες των Περιφερειών για την κατασκευή δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων;

Σε ποια φάση βρίσκεται η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας δημιουργίας δημοπρατηρίου των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας;».

2 σχόλια:

  1. Θοδώρα καλά τους τα γράφεις. Όμως κυβερνητικός βουλευτής είσαι. Γιατί δεν πας στον υπουργό, δικός σας είναι και να τον πεις ότι το δημοπρατήριο πρέπει να γίνει. Και αν δεν το κάνει να τον καταγγείλεις στον αρχηγό σου.
    Έτσι κάνουν οι πολιτικοί που έχουν πνευμόνια. Για το άλλο δεν μας λες που προβλέπει ο νόμος, τα καλάθια και τα πανέρια των αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας, που μας έταζε ο Σκανδαλίδης και θα έλυνε τα προβλήματα και εσεις σπεκουλάρατε γιαυτο θέμα; ή μήπως έχω άδικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News