Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αγιασμός με βιβλία αλλά και κινητοποιήσεις

Απεργία με το «καλημέρα»

Στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης και των περικοπών, από τις οποίες δεν εξαιρέθηκε ούτε η Παιδεία, θα χτυπήσει σήμερα το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Το υπουργείο Παιδείας, βέβαια, έχει κερδίσει το πρώτο στοίχημα, καθώς το 80% των σχολικών βιβλίων έχει ήδη παραδοθεί στα σχολεία, κλείνοντας ένα οδυνηρό κεφάλαιο που στιγμάτισε την περσινή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, στην κεντρική υπηρεσία έχει δημιουργηθεί μια ειδική υπηρεσία τύπου help desk, που επιφορτίζεται με την καταγραφή και κάλυψη ενδεχόμενων κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Σε ό, τι αφορά τα κονδύλια για τις δαπάνες έχει ήδη διασφαλιστεί κονδύλι 21 εκατομμυρίων ευρώ για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, ενώ λαμβάνεται μέριμνα και για τη σίτιση των μαθητών, αλλά με διακριτικότητα.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο απέδωσε τα τυχόν εκπαιδευτικά κενά που μπορεί να δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες στα σχολεία σε στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει το πρόβλημα δομικά έτσι ώστε από του χρόνου η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων θα είναι διασφαλισμένη. για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών Αναφέρει ότι δίδεται

Εξάλλου, ο υπουργός χαρακτήρισε «ντροπή» τους πενιχρούς μισθούς των δασκάλων και τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει πρωτίστως για τους εκπαιδευτικούς, όταν θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας.

Απεργία με το «καλημέρα»

Τα προβλήματα, ωστόσο, επιμένουν. Οι εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις στα σχολεία λόγω της περικοπής των κονδυλίων για τις λειτουργικές ανάγκες, ενώ κάνουν λόγο για χιλιάδες κενά σε θέσεις διδασκόντων και μπαίνουν σε τροχιά κινητοποιήσεων.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει αναγγείλλει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για αύριο, ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης που έχουν εξαγγείλει για αύριο τρίωρες στάσεις εργασίας.

Το «δυσμενές περιβάλλον» μέσα στο οποίο ξεκινά η σχολική χρονιά εξέθεσαν χθες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Παιδείας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς, επισήμανε ότι «το περιβάλλον μέσα στο οποίο αρχίζει η νέα σχολική χρονιά προκαλεί θλίψη», ενώ μίλησε για συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά και για οφειλές των σχολείων.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση, αλλά ούτε καν για κιμωλίες, και πρόσθεσε ότι μέσα σ’ όλα αυτά καλείται να διδάξει ο πρωτοδιόριστος, ειδικά, εκπαιδευτικός, με μόλις 640 ευρώ το μήνα. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε όλα αυτά, αλλά και επιπλέον στην ενδεχόμενη αύξηση του ωραρίου και στον τρόπο αξιολόγησης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Ν. Παπαχρήστος, αφού περιέγραψε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν από σήμερα στα σχολεία, υπογράμμισε και αυτός από την πλευρά του ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν δυναμικά σε περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών τους και ιδιαίτερα αν συνδεθεί η αξιολόγηση με τους μισθούς τους.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος από τη δική του πλευρά διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ότι έχει εξασφαλισθεί η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις πανεπιστημιακοί και διδάσκοντες στα ΤΕΙ

Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν χθες οι πανεπιστημιακοί και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ, με τις αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων σε αρκετές Σχολές για απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τα συνολικότερα προβλήματα των Ιδρυμάτων όσο και με την περικοπή των αποδοχών των καθηγητών τους.

---
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News