Η Ανγκελα Μέρκελ έχει πια οριστικά αποφασίσει να κρατήσει την Αθήνα στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα |
Οταν η Ανγκελα Μέρκελ διαβεβαίωνε στη γερμανική τηλεόραση ότι «ματώνει η καρδιά της» για τους έλληνες συνταξιούχους που πληρώνουν τα σπασμένα της κρίσης, περιέγραφε με συναισθηματικούς όρους μια μεγάλη πολιτική στροφή στην αντιμετώπιση της Ελλάδας.
Η γερμανίδα Καγκελάριος είναι πλέον πεπεισμένη ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
«Πρέπει να βρούμε μια λύση», είπε η Καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα σε στενό κύκλο συνεργατών της, γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό «Σπίγκελ» στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα. «Η Καγκελάριος και οι σύμβουλοί της φοβούνται ότι η έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε σε ντόμινο επιπτώσεων, όπως και η πτώχευση της τράπεζας Lehman το 2008. Μόνο η Γερμανία θα έπρεπε να διαγράψει περίπου 62 δισ. ευρώ», γράφει το δημοσίευμα.
Εξίσου επικίνδυνες θα ήταν και οι πολιτικές επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να σταθεροποιήσει άλλες προβληματικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, με μια κοινή ένωση χρεών, φοβούνται οι σύμβουλοι της Μέρκελ», προσθέτει το περιοδικό. Ετσι, «θα προέκυπτε η παράδοξη κατάσταση η Γερμανία να δείχνει αυστηρότητα έναντι της Ελλάδας, αλλά στη συνέχεια να πρέπει να αποδεχτεί τα μισητά ευρωομόλογα». Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», η Μέρκελ έχει λάβει την απόφασή της. «Επειτα από πολλούς δισταγμούς τάσσεται με το μέρος του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Επισήμως η Καγκελάριος, ο υπουργός Οικονομικών και όλα τα κυβερνητικά στελέχη στο Βερολίνο επαναλαμβάνουν μονότονα ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικας. Ωστόσο η Καγκελάριος έχει ήδη λάβει τις βασικές αποφάσεις της για την Ελλάδα, έγραφε προ ημερών η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Το ίδιο υποστηρίζει τώρα και το «Σπίγκελ». Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα καθυστερήσει, γράφει το «Σπίγκελ» επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες και σημειώνει ότι «υπολογίζουν σε μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στις αρχές Νοεμβρίου - και για άλλους λόγους και λόγω των αμερικανικών εκλογών».
Το «σχέδιο Μέρκελ», σύμφωνα με το περιοδικό, προϋποθέτει ότι η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι ο κόλαφος που πολλοί περίμεναν, αλλά με μια «επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης» τα αναπόφευκτα ελλείμματα «θα υποβαθμιστούν σε δυσάρεστη μεν, αλλά προσωρινή εκτροπή, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος».
Ενα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν πρόκειται να περάσει από τη γερμανική Βουλή. Αλλά η Καγκελάριος Μέρκελ θα δεχόταν αλλαγές στο ισχύον δεύτερο πρόγραμμα. Στον βαθμό που οι αλλαγές αυτές δεν σημαίνουν και περισσότερα χρήματα, η Καγκελάριος δηλώνει στους συνεργάτες της πεπεισμένη ότι θα μπορούσε να αποσπάσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ενα πιθανό σενάριο είναι η ανακατανομή των δόσεων εντός του ισχύοντος Μνημονίου. «Αν οι Ελληνες χρειαστούν περισσότερα χρήματα το φθινόπωρο, θα αυξηθεί ανάλογα η δόση και, αντίστοιχα, μικρότερες θα είναι οι επόμενες δόσεις», γράφει το «Σπίγκελ». «Το πλεονέκτημα για την Καγκελάριο είναι ότι «μόλις το 2014, όταν θα λήξει το πρόγραμμα, θα φανεί αν έφτασαν τα χρήματα ή όχι. Αλλά τότε πλέον θα έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές».
Η στροφή της Μέρκελ που περιγράφεται στο δημοσίευμα του «Σπίγκελ» φάνηκε στην υποδοχή που επιφύλαξε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο στις 24 Αυγούστου. Σύμφωνα με το περιοδικό, η Μέρκελ σε εσωτερικές συνομιλίες «επαίνεσε τον έλληνα ομόλογό της λέγοντας ότι ο Σαμαράς παίζει έναν "ιστορικό ρόλο" και ότι η ίδια έχει εντυπωσιαστεί πολύ από την εμφάνισή του. "Πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία", δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ», γράφει το «Σπίγκελ».
ΟΙ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ. Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει να πρεσβεύει τη «θεωρία της αλυσίδας» (η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, οπότε αν φύγει η αλυσίδα θα ενισχυθεί), αλλά στην καγκελαρία επικράτησε η «θεωρία του ντόμινο». Τη θεωρία αυτή ασπάζεται και ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, «ο οποίος πλέον είναι επίσης της άποψης ότι τελικά συμφέρει τη Γερμανία περισσότερο η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».
Στην ανάλυση της Μέρκελ παίζουν ρόλο όχι μόνον οικονομικοί, αλλά και γεωστρατηγικοί παράγοντες. «Η Μέρκελ έχει κατά νου τη "γενική εικόνα", λένε οι έμπιστοι συνεργάτες της», γράφει το «Σπίγκελ». «Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει τον κλονισμό της δημοκρατίας σε μια χώρα-μέλος της. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο - μια περιοχή με αρκετές εστίες κρίσης. Στη "γενική εικόνα" ωστόσο ανήκει, κατά τη Μέρκελ, και η εσωτερική πολιτική. Η νέα ήπια στάση της έχει το ελκυστικό στοιχείο ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές του χρόνου τον Σεπτέμβριο χωρίς τις αναταράξεις μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
---
Πηγή: tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News