Οι «σαμποτέρ» της δίαιτας |
Μπήκατε σε πρόγραμμα αδυνατίσματος αλλά δεν χάνετε ούτε γραμμάριο; Ανακαλύψτε 10 «σαμποτέρ» της δίαιτάς σας και τους τρόπους να διορθώσετε τα λάθη σας...
1. Μειώνετε πολύ τις θερμίδες
Αν πιστεύετε ακράδαντα ότι όσο περισσότερες «κόψετε» τόσο περισσότερα κιλά θα χάσετε, μάθετε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με άλλα λόγια, όταν «κόβετε» θερμίδες (και ειδικά από την πρωτεΐνη), ο οργανισμός αναγκάζεται να συντηρήσει αυτές που του παρέχετε, αντί να τις κάψει. Έτσι, «πιέζεται» και χρησιμοποιεί μυϊκό ιστό προκειμένου να μη διακόψει τις βασικές καθημερινές λειτουργίες του. Το πρόβλημα είναι ότι όταν χάνετε μυϊκή μάζα επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας (δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο καίτε θερμίδες). Θυμηθείτε ότι περισσότερη μυϊκή μάζα σημαίνει γρηγορότερος μεταβολισμός και λιγότερο σωματικό λίπος. Δείτε το αλλιώς: Πρέπει όντως να περιορίσετε κάποιες θερμίδες από το καθημερινό διαιτολόγιό σας. Ένας εφικτός στόχος είναι 500 θερμίδες λιγότερες καθημερινά (π.χ. μία τυρόπιτα ή ένα κρουασάν μείον). Φροντίστε να μην καταναλώνετε κάτω από 1.200-1.500 θερμίδες την ημέρα.
2. Δεν κοιμάστε αρκετά
Ίσως δεν το γνωρίζατε, αλλά η έλλειψη ύπνου πραγματικά μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να χάσετε βάρος και να συντηρήσετε το αποτέλεσμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται 4-7 ώρες την ημέρα έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για το μεταβολισμό σας. Ο λόγος; Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης συντελούν στη μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους στο σώμα. Δείτε το αλλιώς: Συμπληρώστε τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να πέφτετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
3. Είστε τελειομανείς
Ένα κοινό σημείο πολλών ανθρώπων που έχουν ακολουθήσει άπειρες δίαιτες στη ζωή τους είναι η νοοτροπία «άσπρο-μαύρο». Δηλαδή, είτε ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής κατά γράμμα, είτε ξεφεύγουν εντελώς και τρώνε ό,τι θέλουν. Αυτό είναι η καλύτερη συνταγή αποτυχίας! Όταν ξεφεύγετε κάποιες φορές από το πρόγραμμά σας, ίσως αισθάνεστε ηττημένοι και «προδομένοι» από τον εαυτό σας, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπετε τελείως την προσπάθεια. Δείτε το αλλιώς: Κάντε την προσπάθεια απώλειας βάρους πιο «ανώδυνη», δίνοντας άδεια στον εαυτό σας να ξεφεύγει πού και πού. Για παράδειγμα, μπορεί να επιτρέπετε στον εαυτό σας ένα ελεύθερο γεύμα ή 2 μικρά γλυκά την εβδομάδα. Αν είστε συνεπείς τον υπόλοιπο καιρό, αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει τροφές που θέλει, ως ανταμοιβή για την προσπάθειά σας.
4. Φοβάστε τα λίπη
Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Όταν ανησυχούμε για το βάρος μας, το πρώτο πράγμα που θέλουμε να κόψουμε είναι τα λιπαρά. Και όταν σκεφτόμαστε λιπαρά, το μυαλό μας πηγαίνει στο φαστ φουντ, τα γλυκά, τα παγωτά κτλ. Πραγματικά, αυτές οι τροφές συχνά περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά (τα γνωστά τρανς λιπαρά), τα οποία αποθηκεύονται πιο εύκολα ως λίπος στο σώμα μας. Ωστόσο, το λίπος είναι απαραίτητο σε ένα πρόγραμμα διατροφής, για διάφορους λόγους: Βοηθά στην απορρόφηση αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως καροτινοειδών, δίνει γεύση στο φαγητό και, το πιο σημαντικό, προσφέρει κορεσμό, με λίγα λόγια μάς χορταίνει. Όταν το περιορίζετε σε μεγάλο βαθμό, έχετε πιο έντονο το αίσθημα της πείνας και προσπαθείτε να το καλύψετε με άλλες τροφές, που μπορεί να μην έχουν λίπος αλλά περιέχουν πολλές θερμίδες, όπως κρακεράκια, ψωμί κτλ. Δείτε το αλλιώς: Φροντίστε να προσθέσετε στο διαιτολόγιό σας τα «καλά» λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο (ωμό), τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια (όπως τις σαρδέλες, το σκουμπρί και το σολομό).
5. Έχετε πολύ άγχος
Άτομα που υποφέρουν από άγχος και στρες είναι πιο επιρρεπή στη... λαιμαργία, λόγω μιας ορμόνης του εγκεφάλου, τη CRF, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όταν αυτή η ορμόνη κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, δημιουργεί την ανάγκη για γλυκά και άλλες γευστικές «ανταμοιβές». Δείτε το αλλιώς: Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης, τις οποίες θα επιστρατεύετε κάθε φορά που αισθάνεστε την ανάγκη να φάτε ενώ δεν πεινάτε. Πάρτε βαθιές ανάσες και αφήστε την αναπνοή σας να διακόψει τις σκέψεις σας για παχυντικά πιάτα και λαχταριστά γλυκά προτού αυτές γίνουν πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη τεχνική θα σας βοηθήσει να χαλαρώνετε. Συγκεντρώστε τη σκέψη σας στο στόχο σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας με το μαγιό που ονειρεύεστε και μετά σκεφτείτε την τροφή που θα αποθηκευτεί στους γλουτούς και την κοιλιά σας ως λίπος. Θα αλλάξετε γνώμη, οπωσδήποτε!
6. Επαναπαύεστε γρήγορα
Συμβαίνει σε πολλούς. Τις πρώτες εβδομάδες χάνετε 3-4 κιλά, και μετά δεν θέλετε πολύ για να... ξεθαρρέψετε. Με άλλα λόγια, επιστρέφετε σιγά-σιγά στις παλιές σας συνήθειες και για ακόμη μία φορά «κερδίζετε» τα κιλά που χάσατε. Αν είστε τυχερές δηλαδή, και δεν πάρετε ακόμη περισσότερα! Δείτε το αλλιώς: Όταν χάσετε τα πρώτα κιλά, αναπροσαρμόστε το διατροφικό πρόγραμμά σας. Μήπως σας φαίνεται πολύ αυστηρό για να το ακολουθήσετε πιστά; Αν ναι, αναθεωρήστε το. Έχετε την επιλογή να κάνετε 2 πράγματα: Ή να συντηρήσετε τα κιλά που έχετε ήδη χάσει μέχρι να βρείτε τις δυνάμεις να συνεχίσετε κανονικά ή να το πάρετε απόφαση να συνεχίσετε την προσπάθεια, για να χάσετε και τα υπόλοιπα κιλά. Το θέμα είναι να μην τα ξαναπάρετε, σπαταλώντας κόπο και χρόνο.
7. Δεν κρατάτε ημερολόγιο
Όποιον κι αν ρωτήσετε τι έφαγε χθες το μεσημέρι, δύσκολα θα το θυμηθεί. Αυτό συμβαίνει συχνά, ακόμη και σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Έτσι, ενώ πιστεύουν ότι τρώνε μόνο ένα υγιεινό πρωινό και μεσημεριανό, καθώς και ένα ελαφρύ βραδινό, η μνήμη τους είναι... επιλεκτική. Πολλές φορές για την αποτυχία μιας δίαιτας ευθύνονται τα τσιμπολογήματα που «δεν θυμόμαστε»: το μπισκοτάκι που μας κέρασαν στη δουλειά, ο καφές με το σιρόπι ή τη σαντιγί, ένα κομματάκι τυρί πριν καθίσουμε για φαγητό κτλ. Δείτε το αλλιώς: Η πιο εύκολη λύση είναι να κρατάτε ένα «ημερολόγιο διατροφής». Έτσι, μπορείτε να δείτε τι φάγατε και κατά πόσον η δυσκολία σας να χάσετε τα περιττά κιλά οφείλεται σε αυτές τις «παρασπονδίες». Αν τελικά ισχύει, θα είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε μειώνοντας θερμίδες από κάπου αλλού, προκειμένου να αντισταθμίσετε αυτές που δεν αποφεύγετε να καταναλώσετε.
8. Μόνο η γυμναστική αρκεί
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όσες γυναίκες αυξάνουν τις ώρες σωματικής άσκησης όχι μόνο δεν χάνουν βάρος, αλλά απεναντίας παίρνουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή από τη στιγμή που γυμναζόμαστε πιστεύουμε ότι μπορούμε να φάμε παραπάνω κάτι, γιατί καίμε θερμίδες με την άσκηση. Δείτε το αλλιώς: Η γυμναστική από μόνη της δεν αρκεί για να σας αδυνατίσει. Όταν ασκείστε, καίτε μεν κάποιες θερμίδες, αλλά όχι αρκετές για να «δικαιολογηθεί» το επιπλέον σουβλάκι που φάγατε χθες. Απλώς κάνει την υπόθεση «αδυνάτισμα» λίγο πιο εύκολη και παίζει σημαντικό ρόλο στη συντήρηση του επιθυμητού βάρους. Έχετε λοιπόν υπόψη σας ότι μπορεί μεν να επιτρέπεται να φάτε λίγο παραπάνω (100-200 θερμίδες), αλλά όχι περισσότερο, αν θέλετε πραγματικά να δείτε το δείκτη της ζυγαριάς σας να κατεβαίνει.
9. Δεν τρώτε αρκετά στη διάρκεια της ημέρας
Πολλές γυναίκες δεν τρώνε πρωινό, ενώ το μεσημέρι απλώς «τσιμπούν» κάτι. Κι αυτό γιατί πιστεύουν λανθασμένα ότι, με αυτό τον τρόπο, κάνουν... χάρη στον εαυτό τους καθώς καταφέρνουν να γλιτώσουν αρκετές θερμίδες. Εξάλλου, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πάντα απασχολημένες, ξεχνούν την πείνα τους. Τη θυμούνται όμως όταν πλησιάζει το βράδυ, και αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν με τίποτα να τη χαλιναγωγήσουν! Κι αμέσως μετά ανοίγουν το ψυγείο. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να καταφεύγουν στην πλέον εύκολη και χορταστική λύση, δηλαδή στο πρόχειρο φαγητό σε μεγάλες μερίδες. Δείτε το αλλιώς: Σταματήστε να «σαμποτάρετε» τον εαυτό σας. Ξεκινήστε καταναλώνοντας ένα πλούσιο πρωινό αλλά και μεσημεριανό, ακόμη κι αν εκείνες τις ώρες νιώθετε ότι δεν πεινάτε τόσο. Έτσι, όταν έρθει το βράδυ θα μπορείτε να ελέγξετε την πείνα σας, και θα είναι πιο εύκολο για εσάς να φάτε πιο συγκρατημένα και, φυσικά, πιο υγιεινά.
10. Δεν μαγειρεύετε
Αν τρώτε έτοιμα φαγητά ή περιμένετε από κάποιον άλλο να μαγειρέψει, κινδυνεύετε να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από όσα πραγματικά χρειάζεστε. Ειδικά αν έχετε οικογένεια, είναι σημαντικό να ετοιμάζετε εσείς τα γεύματά σας, για να προσέχετε τους άλλους και τον ίδιο σας τον εαυτό. Οφείλετε ωστόσο να μαγειρεύετε τα δικά σας «διαιτητικά» φαγητά, όχι να τρώτε αναγκαστικά ό,τι και οι υπόλοιποι επειδή... δεν προλαβαίνετε. Δείτε το αλλιώς: Φροντίστε να έχετε πάντα στην κουζίνα σας μερικά βασικά υλικά, όπως φρέσκα λαχανικά, αυγά, φρούτα, ρύζι και μακαρόνια ολικής άλεσης. Αυτές οι τροφές είναι εύκολες στην προετοιμασία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει στο σπίτι φαγητό να ταιριάζει στη δίαιτά σας.
---
Πηγή: myself.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News