Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Νέα στήλη στο Aridaia News: Εκπαιδευτικό υλικό διαιτησίας ποδοσφαίρου - Κανόνες παιδιάς

Θα ξεκινήσουμε σήμερα μιας και είναι η εποχή λόγω των καιρικών φαινομένων με τον κανόνα (1) Ο Αγωνιστικός Χώρος

Από σήμερα και κάθε Πέμπτη θα υπάρχει ενημέρωση μέσω του Aridaia News, όλων όσων ασχολούνται με το ερασιτεχνικό αλλά και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όσων αφορά στους κανονισμούς παιδιάς η αλλιώς κανονισμούς διαιτησίας αγώνων ποδοσφαίρου.

Στόχος μας είναι η καλύτερη ενημέρωση αλλά και γνώση ποδοσφαιριστών, παραγόντων, φιλάθλων αλλά και διαιτητών-παρατηρητών.

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε και με γνώσεις κανονισμών, θα υπάρχουν 4-5 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στις οποίες θα μπορεί ο καθένας να απαντήσει και οι σωστές απαντήσεις θα δίνονται μαζί με το νέο άρθρο για τους κανονισμούς μια εβδομάδα αργότερα.

Θα ξεκινήσουμε σήμερα μιας και είναι η εποχή λόγω των καιρικών φαινομένων με τον κανόνα (1) Ο Αγωνιστικός Χώρος.

Τί σημαίνει ακατάλληλος αγωνιστικός χώρος; Πότε ένα γήπεδο είναι ακατάλληλο; Ποιός αποφασίζει για αυτό; Ποιά είναι η διαδικασία; Ας τα δούμε όλα παρακάτω με απλά και κατανοητά λόγια.

Ο διαιτητής μαζί με τους βοηθούς σε κάθε αγώνα θα πρέπει να βρίσκονται μια ώρα πριν στο γήπεδο, θα πρέπει να βγούνε και να ελέγξουν τον αγωνιστικό χώρο με κάθε λεπτομέρεια, αν έχει γραμμές, αν έχει δίχτυα, αν έχει σημαιάκια στα κόρνερ και αν οι πόρτες περιμετρικά της περίφραξης είναι όλες κλειστές για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα… Έχουν έτσι το εύλογο χρονικό διάστημα να κάνουν όλα τα διαδικαστικά θέματα με ηρεμία και όχι με πίεση χρόνου.

Ένα γήπεδο κρίνεται ακατάλληλο αποκλειστικά και ΜΟΝΟ από τον διαιτητή και κανέναν άλλον, βεβαίως συμβουλευόμενος πάντα τους συνεργάτες του όμως η τελική απόφαση-ευθύνη είναι του Διαιτητή.

Ένα γήπεδο κρίνεται ακατάλληλο όταν συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι:

1) Μετά από βροχόπτωση που έχει προηγηθεί υπάρχουν σε πολλά σημεία του γηπέδου λιμνάζοντα νερά με αποτέλεσμα η μπάλα να μην κυλά και να μην αναπηδά και να δυσκολεύει επομένως την κίνηση των ποδοσφαιριστών.

2)Αν ο αγωνιστικός χώρος είναι λασπώδης σε πάρα πολλά σημεία του, σε τέτοιο σημείο που να είναι αδύνατη η κίνηση των ποδοσφαιριστών (συνεπάγεται ότι δεν κυλά ή αναπηδά η μπάλα) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

3)Αν σε διάφορα σημεία του γηπέδου μετά από τον παγετό έχουν σχηματιστεί σημεία με πάγο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών.

4)Αν μετά από χιονόπτωση το γήπεδο είναι καλυμμένο με χιόνι σε βαθμό που η μπάλα να μην αναπηδά να μην κυλά και να κολλάει στο χιόνι..αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της περιφέρειάς της και του βάρους της.

5)Ένας αγώνας διακόπτεται επίσης και για λόγους "Ανωτέρας Βίας" π.χ. εάν κατά τη διάρκειά του πέσει ομίχλη που να μην διακρίνεται ο χώρος από το ένα τέρμα στο άλλο, ή δυνατό χαλάζι που να είναι επικίνδυνο και εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα… Σ’ αυτή τη περίπτωση ο διαιτητής περιμένει ένα εύλογο χρονικό διάστημα (10-15 λεπτά) κι αν δεν υποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, διακόπτει τον αγώνα και αναφέρει τα γεγονότα στο φύλλο αγώνος.

6)Ένα γήπεδο μπορεί να κριθεί ακατάλληλο πριν την έναρξή του αγώνα καθώς και κατά την διάρκειά του.

7)ΔΕΝ μπορεί να γίνει ένσταση για ακαταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου από την φιλοξενούμενη ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση ο διαιτητής μαζί με τις ομάδες την καθορισμένη ώρα έναρξης θα πρέπει να παραταχθούν στο κέντρο του γηπέδου και ακολουθεί έλεγχος μαζί με τους αρχηγούς των δύο ομάδων σε διάφορα σημεία του γηπέδου (προσοχή στις περιοχές τέρματος μπροστά από τις εστίες)… Αφού διαπιστωθεί ότι ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι κατάλληλος για την διεξαγωγή του παιχνιδιού ο διαιτητής ενημερώνει ότι ο αγώνας δεν θα διεξαχθεί λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου.

Για να ξεκινήσει ένας αγώνας απαιτούνται 9 ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδα, ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗ εάν μια ομάδα παρουσιάσει 8 ποδοσφαιριστές στην σέντρα του γηπέδου την καθορισμένη ώρα έναρξης επειδή πίστευε ότι δεν θα γίνει ο αγώνας, τότε ο αγώνας δεν θα διεξαχθεί με υπαιτιότητά της, δηλαδή ΟΧΙ λόγω ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου, αλλά διότι η ομάδα Α δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό παικτών και ως εκ τούτου χάνει τον αγώνα.

Συμβουλή προς διαιτητές, ποτέ μην ανακοινώνεται μια απόφασή σας σε κανέναν πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης και εντός αγωνιστικού χώρου. Αφού έχετε κάνει τον έλεγχο όταν φτάσετε στο γήπεδο, βγείτε και κάνετε έναν έλεγχο πάλι 15-20 πριν για να έχετε την εκτίμησή σας και την εικόνα πριν από την τελική σας απόφαση.

Ο διαιτητής αναφέρει τα γεγονότα λεπτομερώς στο φύλλο αγώνα και αιτιολογεί τον λόγο της αναβολής με κάθε λεπτομέρεια και αφού λάβουν γνώση οι αρχηγοί και οι βοηθοί διαιτητή ,υπογράφουν και κλείνει το φύλλο αγώνα.

Συμβουλή προς παράγοντες και ποδοσφαιριστές, μην δείχνεται υπερβάλλον ζήλο σε γήπεδα τα οποία είναι επικίνδυνα και ακατάλληλα για να διεξαχθεί ένας αγώνας, ξέρουμε όλοι εκ των προτέρων ότι δεν θα παιχτεί ποδόσφαιρο αλλά λασπομαχίες και θα κινδυνέψουν οι ποδοσφαιριστές από τραυματισμούς, κάτι που θα είναι ότι χειρότερο διότι οι περισσότεροι πλην των ποδοσφαιριστών ανώτερων κατηγοριών είναι εργαζόμενοι.

Όλοι πρέπει να συνεργαστούν για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα, να καταλάβουν ποδοσφαιριστές και παράγοντες πως χρειάζεται αρμονία και συνεργασία μεταξύ ποδοσφαιριστών-προπονητών-παραγόντων και διαιτητών γιατί πάνω από όλα τους ενώνει η αγάπη για το ποδόσφαιρο..και το ποδόσφαιρο είναι γιορτή..εάν όλοι συνεισφέρουμε!!

Επιμέλεια άρθρου Μ.Α./Δ.Δ.
Βιβλιογραφία: Laws of the Game 2012-2013 Fifa

7 σχόλια:

  1. Μπράβο Aridaia News, πολύ καλή ιδέα και δουλειά! Συνεχίστε να μας ενημερώνεται για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Ν. Πέλλας, που πολύ Αγαπάμε. Απλά καλό θα ήταν και ορισμένοι διαιτητές να μπαίνουν να βλέπουν το site σας γιατί αυτά που τους δείχνει η Ε.Δ. Πέλλας είναι πολύ λίγα. Ένας φίλος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου από Ριζάρι.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ayto ginetai kyriws gia tis omades kai ws epi to pleiston gia tous filathlous wste na gnwrizoun vasika pragmata kai na min exoun paralloges apaitiseis ta savvatokuriaka zitwntas off side pisw apto kentro kai alla tetoia eftrapela gia paradeigma.oso gia tous diaitites kalo einai na pairnoun sunexws gnwsi wste na veltiwnontai.trexei sxoli diaitisias kai osoi noiwthete oti eiste ikanoteroi ap autous pou idi uparxoun kaleiste na erthete na sas doume..min ksexnas erasitexniko prwtathlima-erasitexniki diaitisia an kai polla ap ta paidia(diaitites)kosmoun kai diafimizoun ton nomo mas kai se epagelmatikes katigories,auta ta oliga,kala xristougenna rizariwti..

      Διαγραφή
  2. η καλυτερη πρωτοβουλια που ειδα! Φοβερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ καλές πληροφορίες.ΟΙ διαιτητές μια ωρα πριν την έναρξη του αγώνα στο γήπεδο!!! Μαλιστα μαλιστα!!!!! αν δεν το τηρησουν μένουν απλήρωτοι ?τιμωρούνται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια στο Aridaia News φια την προσπάθεια αυτή που έχει ξεκινήσει!!!!Πιστεύω με την προσπάθεια αυτή θα κερδίσουμε όλοι γνώση και σοφία για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.Ευτυχώς είσαστε και εσείς για να ξεκινήσετε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια γιατί εαν περιμέναμε από τους ανεπαρκής μαιτανούς της επιτροπής διαιτησίας να ενημερώνουν το φίλαθλο κοινό καήκαμε!!!!!Για να το κάνεις αυτό πρέπει να γνωρίζεις τι σημαίνει ποδόσφαιρο!!!Πιός όμως να γνωρίζει;Ένας είναι(ΧΑΡΙΣΗΣ) και αυτός έδωσε εξετάσεις 3 φορές για να γίνει παρατηρητής στην Δ εθνική.Συγχαρητήρια και πάλι!!!Είστε αξιέπαινοι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοψτε τα καρφια και τα υποτημιτικα, ελεος δηλαδη, ο κοσμος γελαει μαζι σας..

      Διαγραφή
  5. Μεινετε συντονισμενη στο aridaianews!!!την πεμπτη με νεο αρθρο πολυ ενδιαφερον!!!Επισης θα ξεκινησουμε με τις ερωτησεις-απαντησεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News