Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ο ύπνος το καλύτερο αναλγητικό

Η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο είναι το επακόλουθο μιας υποβόσκουσας υπνηλίας

Σχεδόν δύο ώρες έξτρα ύπνος το βράδυ μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο περισσότερο και από τα ισχυρά, οπιούχα αναλγητικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, την δράση αυτή παρέχει όταν φροντίζει κάποιος να κοιμηθεί σχεδόν 10 ώρες το βράδυ, αντί για τις 8 που γενικώς συνιστώνται ως οι απολύτως απαραίτητες.


Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Sleep», πραγματοποιήθηκε σε 18 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι είτε έπρεπε να κοιμούνται οκτώ ώρες κάθε βράδυ είτε να μείνουν στο κρεβάτι επί 10 ώρες το βράδυ, επί τέσσερις νύχτες στη σειρά.

Οι ερευνητές όπως αναφέρουν τα Νέα, μέτρησαν κατ’ αρχήν την υπνηλία που είχαν στη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασία των πολλαπλών καταγραφών του λανθάνοντα χρόνου έλευσης του ύπνου (multiple sleep latency test– MSLT).

Η δοκιμασία αυτή είναι ουσιαστικά μια σειρά τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να διαγνώσουν τα προβλήματα του ύπνου και βασίζεται στην καταγραφή των κυμάτων του εγκεφάλου, των κινήσεων των ματιών, του καρδιακού ρυθμού και του μυϊκού τόνου.

Επιπλέον, αξιολόγησαν την ευαισθησία των εθελοντών τους στον πόνο, χρησιμοποιώντας μία πηγή θερμότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εθελοντές που έμεναν στο κρεβάτι επί 10 ώρες, κοιμόντουσαν τελικά 1,8 ώρες περισσότερες απ’ ό,τι εκείνοι που σηκώνονταν μόλις συμπλήρωναν το σύνηθες οκτάωρο.

Ο πρόσθετος ύπνος συσχετίσθηκε με αυξημένη εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας και σημαντικά μειωμένη ευαισθησία στον πόνο.

Στην πραγματικότητα, οι ιδιαίτερα ξεκούραστοι εθελοντές μπορούσαν να κρατήσουν το δάκτυλό τους πάνω στην πηγή θερμότητας επί 25% περισσότερη ώρα, καθώς έδειχναν να έχουν χάσει σε σημαντικό βαθμό την ευαισθησία τους στον πόνο.

Η διαφορά αυτή, γράφουν οι ερευνητές από το νοσοκομείο Henry Ford του Ντιτρόιτ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη που σε προγενέστερες μελέτες έχει παρατηρηθεί έπειτα από τη λήψη 60 mg κωδεϊνης – ενός ισχυρού οπιούχου αναλγητικού.

Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με στοιχεία από προγενέστερες μελέτες, υποδηλώνουν ότι η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο που παρατηρείται στους κουρασμένους ανθρώπους είναι το επακόλουθο της υποβόσκουσας υπνηλίας τους.

«Μας εξέπληξε το μέγεθος της μείωσης στην ευαισθησία του πόνου, σε σύγκριση με τη μείωση που επιτυγχάνεται με την λήψη κωδεϊνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τίμοθι Ρερς, ειδικός σε θέματα διαταραχών ύπνου.

«Τα ευρήματά μας σημαίνουν πως έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πάσχοντες από χρόνιους πόνους να κοιμούνται πολύ – το ίδιο και όσοι προετοιμάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επώδυνες ιατρικές πράξεις».

---
Πηγή: newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News