Γράφει η Ελευθεριάδου Δέσποινα |
Και σε ποιόν δεν αρέσει η ζεστασιά που προσφέρει το τζάκι ή η ξυλόσομπα τις χειμωνιάτικες μέρες και νύχτες;
Φυσικά αυτό που μένει είναι η στάχτη που για πολλούς είναι ένα «σκουπίδι» μα παρακάτω θα καταλάβετε πως και αυτό όπως και πολλά άλλα καθημερινά και απλά πράγματα και υλικά, στα χέρια μας μπορούν να μεταμορφωθούν σε πολύτιμα εργαλεία...
Μία μικρή βασική προϋπόθεση για να διατηρήσουμε τις ιδιότητες της στάχτης είναι στη φωτιά να μη ρίχνουμε κάτι άλλο από ξύλα… π.χ. πλαστικά, αποτσίγαρα και οτιδήποτε μπορεί να τη «μολύνει».
Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και τότε τη συλλέγουμε.
Από τη στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-κάτω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα όλα χρειάζονται. Παρακάτω θα παραθέσω τις χρήσεις της στάχτης που θεώρησα πιο σημαντικές βάσει χρησιμότητας στην καθημερινότητά μας.
1) Βράζοντας 2 με 3 κουταλάκια στάχτης σε ένα μπρίκι με νερό και σουρώνοντας το με ένα φίλτρο καφέ έχουμε την περίφημη αλυσίβα. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει, απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, ασημικά, πιάτα, σκουριές κ.α.
2) Με ένα υγρό πανί βουτάμε σε στάχτη ή αλυσίβα και καθαρίζουμε με εκπληκτικά αποτελέσματα τα τζάμια.
3) Αν θέλουμε να φύγει από ένα ρούχο ένας λεκές τη στιγμή που έγινε, βάζουμε επάνω στάχτη και μετά από 5 λεπτά το τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.
4) Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε άσχημες οσμές, απλώς τη βάζουμε επάνω σε ότι μυρίζει άσχημα π.χ. σε τουαλέτες κ.α. Όπως επίσης αν μυρίζει άσχημα το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιατάκι με καρβουνόσκονη και το ανανεώνουμε μέχρις ότου φύγει τελείως η μυρωδιά.
5) Η στάχτη χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών. Επίσης μπορούμε να λουστούμε με αλυσίβα και να ξεπλένουμε με ξύδι. Αυτό ευνοεί πολύ τα λιπαρά μαλλιά.
6) Την αλυσίβα τη χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά φαγητά, γλυκά όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και τη βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας ,καθαρίζει και το έντερο από μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται
7) Χρησιμοποιείται ως λίπασμα με άκρως ευεργετικές ιδιότητες σε όλα τα φυτά και κυρίως αυτά που αγαπούν το ασβέστιο όπως ντομάτες, αμπέλια ,φασόλια, σπανάκι, αρακάς, σκόρδο κ.α. Τα βοηθά να μην παγώσουν από το κρύο καθώς και απομακρύνει ζώα και έντομα από αυτά.
8) Απομακρύνει έντομα, ζωύφια και τρωκτικά από το σπίτι εάν έχουμε τοποθετήσει στάχτη σε καίρια σημεία.
9) Απωθεί τις ψείρες από το κεφάλι καθώς και ψήλους και τσιμπούρια από τα κατοικίδια..Απλά την ανακατεύουμε με ξύδι έστι ώστε να γίνει ένα παχύ στρώμα σα λάσπη και αλείφουμε όπου υπάρχει πρόβλημα.
Και 10) Απωθεί το σκόρο. Έτσι μπορούμε όταν αποθηκεύουμε τα ρούχα μας να ρίξουμε επάνω στάχτη και απλά όταν είναι να τα χρησιμοποιήσουμε τα τινάζουμε. Έτσι διατηρούνται για πολλά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.
Βλέπουμε λοιπόν πως κάθε τι σε αυτή τη ζωή έχει και τη χρησιμότητά του και μάλιστα τα πράγματα που είναι «δωρεάν» και δίπλα μας έχουν τη μεγαλύτερη. Θέληση να υπάρχει και μεράκι και όλα τα απλά μεταμορφώνονται σε πολύτιμα... Στάχτη λοιπόν παντού, εκτός από τα μάτια μας..!!
ΜΠΡΑΒΟ ΔΕΣΠΟΙΝΑ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήkali douleia!!!! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρα πολύ καλό και πραγματικά χρήσιμο άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!!ΜΠΡΑΒΟΟ ΔΕΣΠΟΙΝΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή