Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Νέος τρόπος για να αγοράζουμε ξύλα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

«Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην»

Καυσόξυλα με το κυβικό μέτρο και όχι με κιλά θα προμηθεύονται εφεξής οι καταναλωτές, σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει τεθεί σε ισχύ.

Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 2 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως «η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην».

«Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.

Αντίστοιχα «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην (σ.σ. χύμα) καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.

Μάλιστα μέσα στην εν λόγω αγορανομική διάταξη αναφέρεται ότι «οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους, για τον υπολογισμό του όγκου».

Η απόδειξη ή δεν πληρώνω...

Επίσης, στις αγορανομικές διατάξεις που υπογράφονται από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, αναφέρεται ότι «κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (σ.σ. απόδειξη, τιμολόγιο), όπως αυτό ορίζεται από τις οικίες διατάξεις».

Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρεται στην αγορανομική διάταξη « όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων αναρτούν πινακίδα σε εμφανές σημείο του καταστήματος και συγκεκριμένα πλησίον του ταμείου συναλλαγής στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα ή ένδειξη σε ελληνική και αγγλική γλώσσα ως εξής:

«Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ-ΑΠΟΔΕΙΞΗ)».

Οι δύο αυτές αγορανομικές διατάξεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση ορισμένων εμπόρων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αφενός η αγορανομική διάταξη για τα καυσόξυλα θα μπερδέψει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εμπόρους και αφετέρου, σε ότι αφορά τις αποδείξεις οι καταστηματάρχες αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να «κόβουν» αποδείξεις πριν πάρουν τα χρήματα από τους καταναλωτές.

Ρεπορτάζ: Χριστούλιας Δημήτρης
(Real.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News