Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Νοσοκομείο Εδεσσας: Ορθοπεδικοί χρέωναν αλόγιστα με υλικά - Τι λένε τα πορίσματα

Ρεπορτάζ της enet.gr και του Θάνου Πασχάλη

Ορθοπεδικά υλικά κατά κόρον και χωρίς την έγκριση του γραφείου προμηθειών του Νοσοκομείου Εδεσσας χρησιμοποιούσαν ορισμένοι γιατροί για ορθοπεδικές επεμβάσεις, ζημιώνοντας το Δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με την enet.gr, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο πόρισμα που συνέταξαν επιθεωρητές Υγείας και το οποίο διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα και στον υπουργό Υγείας, το νοσοκομείο επιβαρύνθηκε για το διάστημα 2008 - 2009 με σημαντικό έλλειμμα εξαιτίας του υπέρμετρου κόστους σε χειρουργικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις. Μάλιστα το έλλειμμα είχε εκτιναχθεί στα ύψη, παρά τις σαφείς οδηγίες του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων προς τους ελεγκτές γιατρούς και τη διοίκηση του νοσοκομείου για περιορισμό των αναγκαίων υλικών, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος των επεμβάσεων για τους ασφαλισμένους τους.

Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι σε συμβεβλημένες για ορθοπεδικά περιστατικά και αρθροπλαστικές κλινικές του Νοσοκομείου Εδεσσας δεν είχαν τηρηθεί κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, με αποτέλεσμα λόγω των υπερβάσεων το Δημόσιο να ζημιωθεί με 463.000 ευρώ ενώ παραμένουν προς εξόφληση σε προμηθευτές τιμολόγια αξίας 90.737 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα, ορθοπεδικοί γιατροί του νοσοκομείου δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους στις επεμβάσεις που έκαναν για ορθολογική διαχείριση των υλικών, όπως αιμοστατικά, αντισυμφυτικά, κόλλες, διάφορα υλικά αρθροσκοπήσεων, μοσχεύματα, νάρθηκες και λοιπά αναλώσιμα υλικά.

Επεμβάσεις

«Από τα στοιχεία του νοσοκομείου διαπιστώσαμε ότι, σε μέρος των περιστατικών, το χρησιμοποιούμενο στις ορθοπεδικές επεμβάσεις υλικό επιλεγόταν πρώτα από τα ιατρικά στελέχη και μετά την τοποθέτηση αυτών στους ασθενείς γινόταν η διαδικασία παραγγελίας από το γραφείο παραγγελιών του νοσοκομείου». Επίσης, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, οι γιατροί προχωρούσαν στην έκδοση τιμολογίων για αγορά μεγάλων ποσοτήτων ορθοπεδικού υλικού χωρίς να αναμένουν την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου. Υποχρέωναν έτσι τη διοίκηση του νοσοκομείου στην καταβολή εκ των υστέρων υπέρμετρων ποσών σε προμηθευτές, παρ' ότι ένα μέρος των οφειλών δεν έχει ακόμη εξοφληθεί. Συγκεκριμένα για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το 2009 εκδόθηκαν τιμολόγια το 2010, αξίας 53.791 ευρώ, ενώ από τους επιθεωρητές Υγείας βρέθηκαν τιμολόγια αξίας 36.946 ευρώ, που εκδόθηκαν το 2010 - 2011, για ασθενείς που είχαν εισαχθεί την περίοδο αυτή για νοσηλεία.

Εκτός των άλλων βρέθηκαν αιτήματα για προμήθειες υλικών ύψους 132.294 ευρώ για τα έτη 2009 - 2010 χωρίς να έχουν εκδοθεί τιμολόγια. Για τα τελευταία οι επιθεωρητές ζητούν να διενεργηθεί ΕΔΕ ώστε να ελεγχθούν αν αποτελούν συνοδευτικά στοιχεία εκδοθέντων τιμολογίων από προμηθεύτριες εταιρείες και αν τυχόν έχουν υλοποιηθεί, επιβαρύνοντας με πρόσθετη δαπάνη το νοσοκομείο.

Από την έρευνα και τον έλεγχο προέκυψε ότι οι οικονομικές υπερβάσεις σε ορθοπεδικά υλικά, που αφορούν ασθενείς του ΙΚΑ, έφτασαν τα 120.818 ευρώ το 2008 και τα 122.476 ευρώ το 2009. Οσον αφορά τα υπόλοιπα Ταμεία, ΟΓΑ και Δημοσίου, οι υπερβάσεις που προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ του συνολικού κόστους της ιατρικής πράξης και του κλειστού νοσηλίου για αρθροπλαστικές επεμβάσεις ανέρχονται για το 2008 στα 86.138 ευρώ και για το 2009 στα 133.533 ευρώ.

Ευθύνες

Ομως, παρά τις επισημάνσεις του πορίσματος, το οποίο εμμέσως καταλογίζει ευθύνες για τις υπερβάσεις στις προμήθειες των υλικών σε ορθοπεδικούς γιατρούς, στον ελεγκτή γιατρό του ΙΚΑ και στο διευθυντή του τοπικού καταστήματος του ΙΚΑ, εντούτοις οι επιθεωρητές Υγείας αποφεύγουν να διατυπώσουν ευθέως κατηγορίες σε βάρος των παραπάνω.

«Κατά την άποψή μας, η διακρίβωση της τήρησης της νομιμότητας των στελεχών του ελεγχόμενου φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας θα καταστεί εφικτή μετά τη δέουσα ιατρική πραγματογνωμοσύνη, επί των διαπιστωθεισών αποκλίσεων (...) Το πιθανό οικονομικό έλλειμμα προέκυψε από το διοικητικό-οικονομικό διαχειριστικό μας έλεγχο, ο οποίος τελεί υπό την απαιτούμενη επαλήθευσή του με ιατρικά κριτήρια (ορθοπεδικό γιατρό χειρουργό), για να οριστικοποιηθεί και να καταλογισθεί».

Το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας που ναι μεν εντοπίζει ζημιά σε βάρος του Δημοσίου αλλά δεν επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στους ορθοπεδικούς γιατρούς του Νοσοκομείου της Εδεσσας, έρχεται λίγο διάστημα μετά την πορισματική έκθεση ελέγχου που είχαν διενεργήσει στο ίδιο νοσοκομείο και για το ίδιο αντικείμενο άλλοι συνάδελφοί τους.

Προμήθειες

Στο πόρισμα που είχαν συντάξει, τον Απρίλιο-Μάιο του 2011, έκαναν αναφορά σε παράνομες προμήθειες ιατρικών υλικών από την ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο με 1,85 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο πόρισμα κατονομάζονταν ως υπεύθυνοι 3-4 γιατροί της ορθοπεδικής κλινικής, ο τότε διοικητής του νοσοκομείου και ορισμένες προμηθεύτριες εταιρείες. Παράλληλα το πόρισμα καταλόγιζε τη ζημιά κατά 400.000 ευρώ σε γιατρούς και διοικητή, ενώ τα υπόλοιπα στις προμηθεύτριες εταιρείες. Εντούτοις, όπως παρουσίασε χθες η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», οι δυο επιθεωρητές, ύστερα από εξώδικα των θιγόμενων ορθοπεδικών, τέθηκαν στο περιθώριο από την υπηρεσία τους, ενώ παραπέμφθηκαν να δικαστούν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ειδικότερα τους καταλογίστηκε καθυστέρηση στη διενέργεια του ελέγχου αλλά και έλλειψη ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί ακόμη και η δίωξη σε βάρος των γιατρών. Η υπόθεση του Νοσοκομείου Εδεσσας έχει χωρίσει στα δυο το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, καθώς οι επιθεωρητές κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα ασκώντας τον ίδιο έλεγχο και για το ίδιο αντικείμενο. Είναι απορίας άξιον ότι ενώ στο πρώτο πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες στους γιατρούς για ζημιά 1,85 εκατ. ευρώ, στο δεύτερο πόρισμα, που συντάχθηκε πριν από λίγο διάστημα, η ζημιά μειώνεται στα 463.000 ευρώ, ενώ οι ορθοπεδικοί γιατροί που φέρονται να εμπλέκονται σε υπέρογκες προμήθειες υλικών «πέφτουν στα μαλακά». (Ρεπορτάζ της enet.gr και του Θάνου Πασχάλη)

 
Επίκαιρη Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την τύχη του πορίσματος των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ για την υπόθεση με τις παράνομες προμήθειες ιατρικού υλικού από την ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου της Έδεσσας

Μετά από δημοσιεύματα στον τύπο ότι το πόρισμα που συνέταξαν τον Ιούνιο του 2011 οι δύο επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για την υπόθεση της παράνομης προμήθειας ιατρικών υλικών από την ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου της Έδεσσας, σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο υπέστη μόνο την διετία 2008-2009 ζημία ύψους 1,85 εκατ. ευρώ από υπέρογκες προμήθειες ιατρικών υλικών από την εν λόγω κλινική, δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί, ενώ η ηγεσία του ΣΕΥΥΠ, αποδεχόμενη τις θέσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση ιατρών, παρέπεμψε τους δύο επιθεωρητές που το συνέταξαν για παράβαση καθήκοντος και ανέθεσε σε άλλους επιθεωρητές να γίνει καινούργιος έλεγχος από την αρχή με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπόθεση, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία ζητά να μάθει που οφείλεται η τεράστια καθυστέρηση στην διαλεύκανση της υπόθεσης, τι απέγινε το πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, με ποιό σκεπτικό παραπέμπονται οι επιθεωρητές που το συνέταξαν για παράβαση καθήκοντος, μετά μάλιστα και την δημόσια αναγνώριση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στη Βουλή ότι οι δύο επιθεωρητές έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους, καθώς και εάν αληθεύει η πληροφορία που δημοσιεύεται στον τύπο ότι ανατέθηκε από το ΣΕΥΥΠ η διεξαγωγή νέας έρευνας από την αρχή για να συγκαλυφθεί η υπόθεση.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Το 2006, η διοίκηση του Νοσοκομείου της Έδεσσας, μετά την άρνηση του τοπικού ελεγκτή του ΙΚΑ να εγκρίνει δαπάνες της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου, κρίνοντάς τις ως υπέρογκες, ζήτησε και έγινε έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι διαπίστωσαν το μέγεθος των υπερβάσεων στο πόρισμα που συνέταξαν. Μετά από πολύμηνη αδράνεια, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) απέστειλε τελικά δύο επιθεωρητές να πραγματοποιήσουν έλεγχο, οι οποίοι όμως μετά από δύο χρόνια ελέγχων δεν κατέληξαν σε πόρισμα και πρότειναν να συσταθεί επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της τότε ηγεσίας της 3ης ΥΠΕ, στην οποία ανήκει το νοσοκομείο, η οποία ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2010 να γίνει ουσιαστικός έλεγχος. Κατόπιν τούτου το ΣΕΥΥΠ απέστειλε εκ νέου δύο επιθεωρητές να διεξάγουν έλεγχο. Η έρευνα διεξήχθη πολύ γρήγορα και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011. Στο πόρισμα, το οποίο ήταν έτοιμο τον Ιούνιο του 2011, καταλογίζονταν -μόνο για την διετία 2008-2009- ζημιά του Δημοσίου ύψους 1,85 εκατ. ευρώ από υπέρογκες προμήθειες ιατρικών υλικών από την εν λόγω κλινική. Παρόλα αυτά, για ανεξήγητους λόγους, τόσο η ηγεσία του ΣΕΥΥΠ, όσο και οι εισαγγελικές αρχές δεν το παραλάμβαναν, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της ηγεσίας της 3ης ΥΠΕ, η οποία τον Φεβρουάριο του 2012 έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα και τον Απρίλιο του 2012 το κατέθεσε και στην εισαγγελία Έδεσσας.

Αντί όμως να προχωρήσει η υπόθεση, μετά μάλιστα και την παραδοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στη Βουλή ότι οι δύο επιθεωρητές έκαναν καλά τη δουλειά τους, η ηγεσία του ΣΕΥΥΠ έθεσε τους επιθεωρητές στο περιθώριο και στη συνέχεια τους παρέπεμψε με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο (εφημερίδα Θεσσαλονίκη, 21-1-2013) έχει αναθέσει σε άλλους επιθεωρητές να διεξάγουν από την αρχή νέο έλεγχο στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, υιοθετώντας πλήρως τις απόψεις που καταθέτουν σε σχετικό τους εξώδικο οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ιατροί.

Επειδή κ. Υπουργέ η διαλεύκανση της υπόθεσης έχει καθυστερήσει σημαντικά, επειδή οι «ύποπτες» συμπτώσεις είναι πλέον πάρα πολλές και επειδή δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αφήνει πίσω του σκιές αδιαφάνειας και συγκάλυψης, ερωτάστε:

1. Ποια είναι η τύχη του πορίσματος που συνέταξαν οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ από τον Ιούνιο του 2011 για την υπόθεση της παράνομης προμήθειας ιατρικών υλικών από την ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου της Έδεσσας; Τι έχει γίνει από τότε αναφορικά με την υπόθεση; Που οφείλεται η τεράστια καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης;

2. Αληθεύει ότι ανατέθηκε η διεξαγωγή νέου ελέγχου από την αρχή για την υπόθεση και για ποιο λόγο; Με ποιό ακριβώς σκεπτικό παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ που διεξήγαγαν τον έλεγχο στο Νοσοκομείο Έδεσσας, μετά μάλιστα και τη δημόσια αναγνώριση στη Βουλή από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους;».

4 σχόλια:

  1. τα προμηθευτηκαν λεει χωρις εγκριση του δ.σ..
    και τι να κανουν οι γιατροι οταν εχουν ασθενεις που
    χρηζουν αμεσης χειρουργικης επεμβασης???
    να περιμενουν το δ,σ, και μεχρι τοτε να περιμενει ο ασθενεις?
    ο γιατρος πρεπει να λειτουργει αμεσα και οχι να περιμενει το διαδικαστικο κομματι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειπε το ικα κ τα αλλα ταμεια οικονομια στα υλικα των επεμβασεων κ γιατι πληρωνουμε ασφαλεια ? Εκπτωσεις στην υγεια δεν γινονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ΄?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα φτιάξουν τα πράγματα!
    ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη

    Ο νοών...νοείτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News