Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Πόρισμα του Σταύρου Κλεισούρη για τον ΧΥΤΑ με αφορμή το δημοσίευμα του Aridaia News

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Χ.Υ.Τ.Α ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΥΧΟΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης έλαβε υπόψη του τα δημοσιεύματα σε ιστολόγιο, σχετικά με τη διακοπή ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις του Χ.Υ.Τ.Α και τo ζήτημα υποχρέωσης ή μη του αναδόχου για την καταβολή των δαπανών λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και για το αν ο ανάδοχος τηρεί την συγγραφή των υποχρεώσεων λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α (ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν.3852/2010 έχει ως αποστολή τη διαμεσολάβηση μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων και των Υπηρεσιών του Δήμου, των Νομικών του Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων, την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, την τήρηση της νομιμότητας, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Μπορεί ακόμα όταν διαπιστώνει φαινόμενα κακοδιοίκησης ,να διατυπώνει ειδικές προτάσεις για τη βελτίωση της Δημοτικής Διοίκησης. Ακόμη όταν διαπιστώνει ότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, να συντάσσει και να αποστέλλει τη σχετική πρόταση ή πόρισμα στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τη διακρίβωση τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων.

Επομένως με το παραπάνω άρθρο καθιερώνεται αυτοτελές όργανο του Δήμου, το οποίο αφενός μεν, προς τα έσω λειτουργεί ως εσωτερικός ελεγκτικός μηχανισμός δηλαδή επιβλέπει την ορθή και νομότυπη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών αφετέρου δε προς τα έξω, λειτουργεί ως διαμεσολαβητής στη σχέση των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις Υπηρεσίες του Δήμου.

Μέσα στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμπαραστάτη, είναι να δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων, όσον αφορά την συμπεριφορά των οργάνων και των υπηρεσιών του Δήμου που παραβιάζουν δικαιώματα, προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων, δηλαδή κάθε ενέργειας ή παράλειψης που αντιβαίνει τις αρχές της χρηστής διοίκησης ή επιφέρει παράνομα ζημία στο δημόσιο ή τρίτους.

Ιδίως διερευνά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες όργανα ή υπάλληλος των υπηρεσιών του Δήμου ,των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεων του

α) προσβάλλει με πράξη ή παράλειψη δικαίωμα ή συμφέρον που προστατεύεται από το Σύνταγμα και το Νόμο αρνείται να εκπληρώσει συγκεκριμένη υποχρέωση που επιβάλλεται από τελεσίδικη ή προσωρινά εκτελεστή δικαστική απόφαση

γ) αρνείται να εκπληρώσει συγκεκριμένη υποχρέωση που επιβάλλεται από διάταξη Νόμου ή από ατομική διοικητική πράξη

δ) ενεργεί ή παραλείπει νόμιμη οφειλόμενη ενέργεια, κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας.

Οι γνωμοδοτήσεις και οι προτάσεις του Συμπαραστάτη πρέπει να δεσμεύουν τις αποφάσεις του Δημάρχου μόνον σε θέματα νομιμότητας της δημοτικής δραστηριότητας και όχι σκοπιμότητας , καθ΄όσον η ακολουθούμενη πολιτική ανήκει στον Δήμαρχο στο δημοτικό Συμβούλιο , στο Δ.Σ του κάθε νομικού προσώπου και στο Δ.Σ των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Οι προτάσεις που υποβάλλονται ,πρέπει να συζητούνται υποχρεωτικά στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο από την υποβολή της πρότασης και να λαμβάνεται απόφαση για την αποδοχή ή μη , σε αρνητική δε περίπτωση πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη η απόφαση.

Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω διαλαμβανόμενα ο Συμπαραστάτης ενεργώντας αυτεπάγγελτα κατόπιν των σχετικών δημοσιευμάτων ,είναι αρμόδιος να επιληφθεί για το αν προκλήθηκε ζημία στο Σύνδεσμο Καθαριότητας εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων του Χ.Υ.Τ.Α , αν τηρήθηκε η νομιμότητα εκ μέρους των συμβαλλομένων μερών όσον αφορά την καταβολή δαπανών της ΔΕΗ, αν προκλήθηκε κίνδυνος για την υγεία των δημοτών εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις του Χ.Υ.Τ.Α, καθώς και για το αν τηρείται η συγγραφή υποχρεώσεων του αναδόχου για τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α.

Ο Συμπαραστάτης ζήτησε από το Σύνδεσμο Καθαριότητας με το υπ΄αριθμ 8/19-2-2013 έγγραφό του να του αποστείλουν αυθημερόν τις σχετικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από 1-1-2008 μέχρι 31-12-2012 μεταξύ του Συνδέσμου Καθαριότητας και του αναδόχου των εργασιών λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α και τα σχετικά εντάλματα πληρωμής λογαριασμών ΔΕΗ εφόσον υπάρχουν . Επίσης ζήτησε την συγγραφή υποχρεώσεων του αναδόχου και σχετικά έγγραφα για παραλείψεις του αναδόχου που απορρέουν από την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων κλπ.

Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας απέστειλε τα ζητηθέντα έγγραφα και παραστατικά από την ημερομηνία σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χ.Υ.Τ.Α δηλ από το έτος 2007 μέχρι σήμερα , τις υπογραφείσες συμβάσεις ,καθώς το υπ΄αριθμ 13/31-1-2013 έγγραφο του προέδρου του Συνδέσμου σχετικό με τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α (Διαπιστώθηκαν από τον επιβλέποντα υπάλληλο του Δήμου παραβάσεις των υποχρεώσεων του αναδόχου που απορρέουν από τη σύμβαση και τα συμβατικά τεύχη) καθώς και την από 12-2-2013 έγγραφη απάντηση του αναδόχου στο υπ’αριθμ.

Από τα προσκομισθέντα έγγραφα και παραστατικά ο Συμπαραστάτης διαπίστωσε τα παρακάτω:

Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας Αλμωπίας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και το καθεστώς λειτουργίας του ρυθμίζεται από τα άρθρα 245 επ. του Ν 3463/2006.

Με τις από 19/11/2008 και 2/4/2012 συμβάσεις, υπογράφηκαν μεταξύ του Συνδέσμου Καθαριότητας δια των Προέδρων και του αναδόχου *********, διετής και τριετής σύμβαση αντίστοιχα εκτέλεσης εργασιών λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α Αλμωπίας ,ποσού 285.600 και 429.264 ευρώ αντίστοιχα. Στις υποχρεώσεις του αναδόχου εκτός των άλλων ήταν και οι δαπάνες καταβολής των λογαριασμών της ΔΕΗ(αρθρο 3.3 της ειδικής συγγραφής υποχρεώσεων). Τις δαπάνες όμως των λογαριασμών αντί να τις καταβάλλει ο ανάδοχος μέχρι και τις 30-9-2011 τις κατέβαλε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας(Βλέπε τα υπ΄αριθμ 12-1-14-15-21-22-24-25-28-31/2009,2-4-6-11-13-14-16-18-20-24-27/2010,4-5/2001 εντάλματα πληρωμής συνολικού ποσού 15.690 ευρώ). Ο επιβλέπων υπάλληλος του Δήμου Αλμωπίας ************ ,πλέον των άλλων επισήμανε στον ανάδοχο με τα υπ υπ΄αριθμ 72/17-5-2012,95/30-9-2012 ,139/9-10-2012 και 13/31-1-2013 έγγραφα του ,τις παραλείψεις εκ μέρους του, που απορρέουν από τις συμβατικές του υποχρεώσεις και συγκεκριμένα:

• Δεν τηρείται το πρόγραμμα διάστρωσης, επικάλυψης και συμπίεσης των απορριμμάτων, το οποίο προκύπτει και από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποθηκευμένο υλικό επικάλυψης των διαστρωμένων απορριμμάτων κοντά στο μέτωπο εργασιών, όπως προβλέπεται από τις τεχνικές προδιαγραφές και ότι δεν υπάρχει προσκόμιση δοκιμών ελέγχου για το υλικό επικάλυψης.

• Μέχρι σήμερα ο ανάδοχος δεν έχει προσκομίσει όπως οφείλει τα αποτελέσματα από τον ποιοτικό έλεγχο των υπογείων υδάτων για το έτος 2012, για τα οποία με έγγραφό του ενημέρωσε το Σύνδεσμο ότι οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνταν μέσα στον Οκτώβριο του 2012.

• Δεν λειτουργεί το σύστημα έκπλυσης των τροχών των οχημάτων πριν την έξοδό τους.

 Με προηγούμενο έγγραφό του Συνδέσμου είχε ζητηθεί η πραγματοποίηση ελέγχου των υδάτων και ανάλυση σε γεώτρηση εκτός του χώρου του ΧΥΤΑ, για περαιτέρω έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων. Για την ανάλυση αυτή δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ενημέρωση .

• Διαπιστώθηκαν προβλήματα στο δίκτυο των φρεατίων συλλογής και απαγωγής του βιοαερίου κ.λ.π .

Ο ανάδοχος με τη από 12-2-2013 επιστολή απάντησε ότι τηρεί όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Και συγκεκριμένα ισχυρίσθηκε οτι:

• «Το πρόγραμμα διάστρωσης και συμπίεσης εφαρμόζεται σύμφωνα με το σχέδιο διαμόρφωσης του χώρου. Σχετικά με το υλικό επικάλυψης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η κάλυψη των απαιτούμενων αναγκών γίνεται από παρακείμενη έκταση-αγροτεμάχιο δικής μας ιδιοκτησίας, η οποία και λειτουργεί ως δανειοθάλαμος. Αναφορικά με τις δοκιμές του υλικού επικάλυψης αυτές σας έχουν κοινοποιηθεί με το από 6-9-2012 έγγραφό μας».

• «Ποιοτικός έλεγχος υπογείων υδάτων. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων βρίσκονται υπο επεξεργασία και θα ενημερωθείτε επι αυτών το συντομότερο δυνατό».

• «Λειτουργία έκλυσης τροχών. Το σύστημα συντηρείται τακτικά. Ωστόσο παρατηρείται αμέλεια ορισμένων οδηγών των απορριμματοφόρων αναφορικά με την εν λόγω διαδικασία».

• «Η πραγματοποίηση ελέγχων σε γεώτρηση εκτός του ΧΥΤΑ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν αποτελεί συμβατική μας υποχρέωση. Παρ’όλα αυτά στα πλαίσια της καλής μας συνεργασίας προτιθέμεθα να προβούμε στη διενέργεια του και να σας ενημερώσουμε σχετικά».

• «Σχετικά με το δίκτυο των φρεατίων συλλογής και απαγωγής βιοαερίου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε προβεί στην παραγγελία των απαιτούμενων υλικών και άμεσα θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης των σημείων δυσλειτουργίας».

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Π.Ε.Πέλλας με τις υπ’αριθμ πρ.95 και 96/2012 αυτοψίες επισήμανε τις παραλείψεις και συνέστησε στο Σύνδεσμο Καθαριότητας να φροντίσει άμεσα για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων. Αναφέρεται σε παρατηρήσεις της ότι:

«Ο βιολογικός καθαρισμός παρουσίαζε έντονη εικόνα εγκατάλειψης όπως αναερόβιες συνθήκες και ελαφρά δυσοσμία». Η αντιπυρική ζώνη εξακολουθεί να παρουσιάζει επίσης εικόνα εγκατάλειψης με κίνδυνο διάδοσης πυρκαγιάς στην παρακείμενη δασική περιοχή». Το υλικό επικάλυψης περιλαμβάνει στερεά απορρίμματα σε εμφανή βαθμό προερχόμενα (σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων) από ΧΑΔΑ της περιοχής Αλμωπίας»

Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης εκτιμά ότι:

Δεν τηρήθηκε η νομιμότητα εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων διοίκησης του Συνδέσμου Καθαριότητας μέχρι 30-9-2011 όσον αφορά την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου για την καταβολή της δαπάνης των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο ανάδοχος δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από τις 19/11/2008 και 2/4/2012 συμβάσεις και δεν κατέβαλε ως όφειλε μέχρι σήμερα τις δαπάνες των λογαριασμών της ΔΕΗ σύμφωνα με ρητή συμβατική υποχρέωση του.

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τυχόν διακοπή ηλεκτροδότησης στο Χ.Υ.Τ.Α και τις τυχόν παραλείψεις του αναδόχου που απορρέουν από τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και μόλυνσης του περιβάλλοντος από πιθανή έκρηξη βιοαερίου ,όπως μου ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος, επειδή ο ανάδοχος δεν πραγματοποίησε τις εργασίες αποκατάστασης των σημείων δυσλειτουργίας.

Δημιουργήθηκε έλλειμμα στη διαχείριση του Χ.Υ.Τ.Α από την καταβολή των δαπανών των λογαριασμών της ΔΕΗ από το 2009 μέχρι και 31-9-2011, ποσού 15.690 ευρώ.

Δεν καταγγέλθηκε η από 2-4-2012 σύμβαση από το Σύνδεσμο Καθαριότητας σε βάρος του αναδόχου για αντισυμβατική συμπεριφορά του αναδόχου.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνω:

• Να καταγγελθεί με απόφαση του Δ.Σ του Συνδέσμου η από 2-4-2012 σύμβαση λόγω αντισυμβατικής συμπεριφοράς του αναδόχου σε περίπτωση μη καταβολής της δαπάνης των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και για τυχόν άλλες βεβαιωμένες αντισυμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων.

• Να επιδιωχθεί άμεσα η με κάθε νόμιμο τρόπο και με ευθύνη του Προέδρου του Συνδέσμου ,είσπραξη όλων των δαπανών που κατέβαλε ο Σύνδεσμος, αναίτια και αντισυμβατικά για λογαριασμούς της ΔΕΗ ,σε βάρος του αναδόχου.

• Να ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου άμεσα, για αναζήτηση ευθυνών κατά παντός υπευθύνου για το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στη διαχείριση του Συνδέσμου από την καταβολή του ποσού των λογαριασμών ΔΕΗ ύψους 15.690 ευρώ, σε περίπτωση μη τακτοποίησης από μέρους του αναδόχου της παραπάνω δαπάνης.

• Να συζητηθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου η παρούσα πρόταση-πόρισμα στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.                 

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αλμωπίας
Σταύρος Κλεισούρης

5 σχόλια:

  1. σχόλιο για την ουσία: καλή δουλειά άσχετα με το τι θα επισύρει...
    σχόλιο για τον συμπαραστάτη: εάν άρχιζες το πόρισμα από το ...πόρισμα δε θα σου έγραφα τα παρακάτω...... ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΩΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ...ΜΕΓΑΛΟ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΣ,ΠΑΛΙΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο προεδροσ του χυτα τι ρολο επαιζε? Γιαι δεν ελεγχε τον αναδοχο?ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειναι αληθεια κυριε<< συμπαραστατη>> η οπως αλλιως θελεις να λεγεσαι οτι σημερα ολη μερα στο γραφειο σου ειχες πρωην προεδρο και πρωην υπαλληλο του χυτα για να μπορεσεις να τους καλυψεις?δεν σου βγηκε οπως ηθελες?σαν δεν ντρεπομαστε λιγο?και ποσα χρηματα παιρνεις?περιμενουμε απαντηση αφου απαντας στα δημοσιευματα πρεπει να μας απαντησεις και σ'αυτα τα ερωτηματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊΣΕ ΠΟΤΕ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΌΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ (ΑΡΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ) ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 15.000 ΕΥΡΩ?
    ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΑ - ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΝΕΡΑ? ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑΔΡΑ?
    ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΑΤΑ.
    ΟΙ ΕΥΘΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ.
    ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ? ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εαν δεχεται κριτικη ο Σταυρος,τοτε αλλον στη θεση του τι θα τον κανουν; ο επομενος συμπαταστ.θα ειναι εισαγγελεας και θα κλινει σπιτια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News