Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κάμερον: Ξεχάστε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δεν επιστρέφονται!

Δεν είμαι υπέρ του επιστροφισμού, δήλωσε από την Ινδία ο Ντέιβιντ Κάμερον

Μάλλον ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον είναι οπαδός της άποψης: «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». 

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την άρνησή του να επιστρέψει σε Ινδία και Ελλάδα θησαυρούς, όπως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που έχει οικειοποιηθεί η χώρα του...

Αφορμή για τη νέα... πόρτα από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας στο αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν ένα ταξίδι του στην Ινδία. Βλέπετε, έχουν και οι Ινδοί λαμβάνειν από τους Βρετανούς. Ένα γιγαντιαίο διαμάντι.

Το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων που εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου φυσικά δεν ανήκει στη Βρετανία. Τον καιρό της αποικιοκρατίας, η Βρετανία είχε υποχρεώσει την Ινδία να το παραδώσει. Και το χρησιμοποίησε για να κοσμήσει το διάδημα της μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο τότε αποικιακός Βρετανός γενικός κυβερνήτης της Ινδίας είχε κανονίσει ώστε το τεράστιο διαμάντι να δοθεί το 1850 ως δώρο στη βασίλισσα Βικτωρία.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί, ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι, έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

Αλλά στου κουφού την πόρτα... Έχουν και οι Ινδοί την ίδια τύχη με τους Έλληνες. Και ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του στην Ινδία φρόντισε να το θυμίσει. Και να ξεκαθαρίσει ότι ούτε τα Μάρμαρα ούτε το διαμάντι πρόκειται να επιστραφούν στους νόμιμους κατόχους τους.

«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο. Δεν πιστεύω στον επιστροφισμό. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αν η Κέιτ Μίντλετον, η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, γίνει τελικά βασιλική σύζυγος, θα φοράει το στέμμα με το διαμάντι σε επίσημες περιστάσεις.

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ινδία με την ευκαιρία της 50ής επετείου της ανεξαρτησίας της Ινδίας από τη Βρετανία, το 1997, πολλοί Ινδοί είχαν ζητήσει την επιστροφή του διαμαντιού. Αλλά η απάντηση ήταν η ίδια που έδωσε και ο Κάμερον!

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Βρετανός πρωθυπουργός που εξέφρασε τη λύπη του για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στην αποικιοκρατούμενη Ινδία, μια σφαγή αόπλων πολιτών το 1919 στην πόλη Αμριτσάρ.

---
Πηγή: newsit

5 σχόλια:

  1. Δεν βλέπω εθνικό ξεσηκωμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..αρχισες να ξυνεσε στη γκλιτσα του τσομπανη...

      Διαγραφή
    2. Α,διαβλέπω παραδοχή της γενικότερης πολιτιστικής σου κατάστασης. Συγχαρητήρια! Ίσως είναι ο οίστρος που αποπνέει το η θεματολογία της συγκεκριμένης είδησης.
      Σε περίπτωση αδυναμίας κατανόησης του κειμένου ξεκίνα με το:ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΛΑ ΛΑ ΛΟΛΑ

      Διαγραφή
  2. Φυσικο ειναι να μην τα δινει ρε παιδια. Καντε μια βολτα στα μουσεια τους και θα δειτε οτι εχουν τα παντα εκτοσ απο Αγγλικη ιστορια κλπ. Απο ολους τους λαους του κοσμου. Αν τα δωσουν πισω δεν θα εχουν τι να δειξουν. Και μην σας φανει παραξενο αν τα εχουμε πουλησει τοτε με την επανασταση. Αυτοι μας εδιναν οπλα,δανεια κλπ.....λετε να μας τα χαρισαν? οχι βεβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News