Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η εισήγηση του Δημάρχου Αλμωπίας για το αποχετευτικό δίκτυο της Αριδαίας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ για την «Αποδοχή προέγκρισης δημοπράτησης – Εγγραφή πίστωσης στον προϋπολογισμό – Έγκριση κατασκευής και καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού για το έργο: ‘‘ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ’’».

Κυρίες και κύριοι,

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του οικισμού της Αριδαίας, είναι η διάθεση των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων του στον παρακείμενο ποταμό Μαυροπόταμο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφενός την υποβάθμισή του και αφετέρου τη ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της περιοχής, δημιουργώντας έτσι κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Βάσει της ΚΥΑ αριθ. οικ. 5673/400/1997 «Μέτρα και όροι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων», η οποία ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ο οικισμός της Αριδαίας με πραγματικό πληθυσμό 5.600 κατοίκων (απογραφή 2001), θα έπρεπε να διαθέτει Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, εντός της οποίας τα λύματα θα υποβάλλονται σε δευτεροβάθμια ή ισοδύναμη επεξεργασία ως τις 31/12/2005.

Η κατασκευή όμως της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, είχε ως προϋπόθεση την ύπαρξη αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων, η λειτουργία του οποίου θα ήταν απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα.

Το υφιστάμενο παντορροϊκό δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού Αριδαίας, παρουσίαζε (και παρουσιάζει) πληθώρα λειτουργικών προβλημάτων, τα οποία αφορούν:

• στη δυσκολία παροχέτευσης της αυξημένης, λόγω πληθυσμού, παροχής των λυμάτων

 στις συνεχείς βλάβες, λόγω παλαιότητας, των υφιστάμενων τσιμεντοσωλήνων συλλογής και μεταφοράς λυμάτων

• στην εμφάνιση φαινομένων «ανάποδης» ροής των λυμάτων, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση κατά τόπους ατομικών φρεατίων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ο πρώην Δήμος Αριδαίας προσπάθησε και πέτυχε την εξασφάλιση χρηματοδότησης για εκπόνηση μελέτης νέου αποχετευτικού δικτύου.

Με τη με αρ. πρωτ. 715/05-03-2008 Απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 9, παρ. 1, του Ν.3274/2004, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», Υποπρόγραμμα 2: «Τοπική Ανάπτυξη και Προστασία Περιβάλλοντος», Μέτρο 2.13: «Οριζόντιες Δράσεις – Μελέτες»), το έργο: «Μελέτη Αποχετευτικού Δικτύου Ακαθάρτων της Έδρας του Δήμου Αριδαίας και Κοντινών Δ.Δ. του Δήμου».

Η εν λόγω Απόφαση τροποποιήθηκε, λίγο αργότερα, με την 777/16-05-2008 Απόφαση της ίδιας Επιτροπής και νέος τίτλος του έργου ορίστηκε: «Μελέτη αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων οικισμού Αριδαίας».

Ο λόγος αλλαγής του τίτλου του έργου ήταν στο γεγονός, ότι μόνο ο οικισμός της Αριδαίας ήταν ενταγμένος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007 – 2013 (ΕΠΠΕΡ ΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), σε ό,τι αφορά την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων.

Συγκεκριμένα και με βάση τα αναφερόμενα του προγράμματος, η χρηματοδότηση έργων δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, αφορούσε μόνο στην περίπτωση οικισμών Γ’ προτεραιότητας (π.χ. Αριδαία), με πληθυσμό αιχμής ≥2.000 και δεν έπρεπε να περιλαμβάνονται οικισμοί με πληθυσμό αιχμής 2.000 και δεν έπρεπε να περιλαμβάνονται οικισμοί με πληθυσμό αιχμής 2.000.

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού της μελέτης έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2008 και η μελέτη παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2009.

Με βάση τη μελέτη, με την κατασκευή του εν λόγω δικτύου, ο οικισμός της Αριδαίας θα διαθέτει πλέον χωριστικό δίκτυο αποχέτευσης, το οποίο θα αποτελείται από δύο τελείως ανεξάρτητα μεταξύ τους δίκτυα:

· το δίκτυο ακαθάρτων, το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τη συγκέντρωση και μεταφορά των λυμάτων

· το δίκτυο ομβρίων (υφιστάμενο δίκτυο), το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τα νερά της βροχής (όμβρια).

Το δίκτυο ακαθάρτων χωρίστηκε σε 2 ζώνες. Η ζώνη Α θα εξυπηρετεί το νότιο τμήμα της πόλης, ενώ η ζώνη Β θα εξυπηρετεί το Βόριο τμήμα. Συγκριτικά, η ζώνη Α εξυπηρετεί περίπου το 1/3 της έκτασης της πόλης της Αριδαίας, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 εξυπηρετούνται από τη ζώνη Β. Ο διαχωρισμός της πόλης της Αριδαίας σε δύο ζώνες, παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι τα λύματα δύναται να παροχετευτούν στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων χωρίς τη μεσολάβηση αντλιοστασίου. Το συνολικό μήκος των αγωγών της ζώνης Α ανέρχεται περί τα 11 χλμ., ενώ για τη ζώνη Β το συνολικό μήκος των αγωγών ανέρχεται περί τα 20 χλμ.

Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο είχαν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων με αρ. πρωτ. 6343/29-7-2010 της Δ/νσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, σε συνδυασμό με την κατασκευή του νέου αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων, θα οδηγήσει τη διαχείριση των αστικών λυμάτων του οικισμού σε πλήρη εναρμόνιση με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες και θα συμβάλει:

· στην προστασία της δημόσιας υγείας της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι η απόρριψη ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων στα υδατορέματα δύναται να προκαλέσει σοβαρές εστίες μόλυνσης και μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών

· στην προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, το Μάρτιο του 2009, η τότε ΔΕΥΑ Αριδαίας ξεκίνησε και τη διαδικασία της παραχώρησης σε αυτήν του αγροτεμαχίου κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2011 με την έκδοση της απόφασης παραχώρησης με αρ. πρωτ. 81957/28-11-2011 του Τμήματος Αναδασμού-Εποικισμού της Δ/νσης Αγροτικών Υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεντρώνοντας όλα τα ανωτέρω, η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Αλμωπίας κατέθεσε το Μάρτιο του 2011 Φάκελο στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΠΕΡ ΑΑ, ζητώντας τη χρηματοδότηση του συνόλου των προαναφερόμενων έργων.

Τον Οκτώβριο του 2011 και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, των μελετητών των έργων και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλμωπίας, εκδόθηκε η Ένταξη του συνόλου των έργων, με αρ. πρωτ. οικ. 172916/26-10-2011.

Τέλος, ύστερα από νέο «αγώνα» διάρκειας 13 μηνών και με τις συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, των μελετητών των έργων και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλμωπίας, εκδόθηκε η Προέγκριση Δημοπράτησης του Υποέργου 1 «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ», προϋπολογισμού 9.680.000 €, με αρ. πρωτ. οικ. 101214/4-2-2013 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΠΕΡ ΑΑ.

Κυρίες και κύριοι,

Στο σημείο αυτό, ως Δήμαρχος Αλμωπίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο των εμπλεκομένων που πρωτοστάτησαν για την επίτευξη των ανωτέρω, οι οποίοι είναι:

· Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

· Η ΔΕΥΑ Αλμωπίας και συγκεκριμένα ο Διευθυντής κ. Παναγιωτελίδης Αναστάσιος, Διπλ. Χημικός Μηχανικός.

· Η Τεχνική Υπηρεσία και συγκεκριμένα η υπάλληλος κ. Μονογενίδου Μαρία, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός.

· οι Μελετητές – Ανάδοχοι του συνόλου των μελετών

· και ο συντοπίτης μας κ. Κανονίδης Κοσμάς, Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, σας καλώ να αποφασίσουμε για την Αποδοχή προέγκρισης δημοπράτησης, την Εγγραφή πίστωσης στον προϋπολογισμό και την Έγκριση κατασκευής και καθορισμό του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού (ανοιχτός, διεθνής) για το έργο: ‘‘ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ’’».

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας
Πασόης Δημήτριος

2 σχόλια:

  1. ο κ Κανονιδης εχει αναλογη εμπειρία για τετοιο έργο ή θα πειραματιστει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημοτικός Σύμβουλος1 Μαρτίου 2013 στις 8:46 μ.μ.

    Δήμαρχε καλά τα λες αλλά ξέχασες να ευχαριστήσεις το τότε αλλά και τωρινό βουλευτή που κατάφερε να βγάλει 190χιλ ευρώ για την μελέτη. Δεν σε κατηγορώ όμως γιατί φαίνεται δεν σε ενημέρωσε ο προκάτοχός σου.
    Και μάλιστα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την προσφορά του συγκεκριμένου βουλευτή στον δήμο μας. Δεν είναι τυχαίο που τόσα χρόνια είναι πάντα ο πρώτος βουλευτής της Καρατζόβας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News