Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ιορδάνης Τζαμτζής: Τιμοκατάλογος στην ΑΕΠΙ

Ιορδάνης Τζαμτζής: Τιμοκατάλογος στην ΑΕΠΙ

«Ιδιαίτερα δε σε περιοχές, όπως είναι οι παραμεθόριες περιοχές -ο Νομός Πέλλας είναι ένας παραμεθόριος νομός και έχουμε πάρα πολλά χωριά τα οποία είναι ορεινά- θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση.

Θα πρέπει να υπάρξει κάποιος τιμοκατάλογος, ούτως ώστε να μην πληρώνει τα ίδια ποσά ΑΕΠΙ αυτός που έχει μαγαζί στην Αθήνα και αυτός που έχει μαγαζί στους Προμάχους Αλμωπίας, που είναι το τελευταίο χωριό πριν τα σύνορα».

«Έρχεται ο εισπράκτορας της ΑΕΠΙ και ζητά χρήματα για τη χρήση της τηλεόρασης. Η τηλεόραση είναι μέσο μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι μουσικό όργανο ούτε μέσο παραγωγής μουσικής. Αυτό το θέμα πρέπει να διευκρινιστεί για να σταματήσει αυτό το χαράτσι ουσιαστικά, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον Αναπλ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Τζαβάρα Κωνσταντίνο για την ΑΕΠΙ.

Στην ομιλία του ο κ. Τζαμτζής τόνισε τα εξης:

«Κύριε Υπουργέ, είστε κι εσείς ο ίδιος μάρτυρας μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα των πολλών επίκαιρων ερωτήσεων αλλά και συζητήσεων που έχουν γίνει σχετικά με το θέμα της ΑΕΠΙ. Βεβαίως, μαζί με την ΑΕΠΙ, η οποία διεκδικεί να πάρει χρήματα απ’ όλους όσους κάνουν χρήση μουσικής, έχουν εμφανιστεί και άλλες τρεις εταιρείες, ο «Απόλλων», η «Ερατώ» και η «Grammo», διεκδικώντας και αυτές δικαιώματα, διεκδικώντας κι αυτές κάποια χρήματα.

Ιδιαίτερα αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι μία περίοδος όπου η κρίση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα διάφορα καταστήματα.

Τα καφενεία φυτοζωούν, οι καφετέριες και αυτές φυτοζωούν, τα μαγαζιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, κλείνουν συνεχώς. Ιδιαίτερα, δε, σε περιοχές της επαρχίας, σε περιοχές ορεινές και παραμεθόριες, κυριολεκτικά οι αγρότες οι οποίοι θα πάνε σ’ ένα μαγαζί, θα πάνε στο καφενείο το βράδυ ή οι κτηνοτρόφοι, όταν θα τελειώσουν τις δουλειές τους, ίσα-ίσα θα πιουν ένα καφέ.

Το ξέρετε γιατί είστε από την επαρχία, είστε Βουλευτής τόσα χρόνια και γνωρίζετε το πρόβλημα.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι το πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα δεν μπορεί να λυθεί ως διά μαγείας και βεβαίως, δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση. Όμως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα και αυτό θέλω να ζητήσω για άλλη μια φορά. Τα έχουμε πει και διά ζώσης στο γραφείο σας.

Πρέπει να δοθεί μία λύση. Πρέπει να υπάρξει, κύριε Υπουργέ, ένας τιμοκατάλογος. Πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση σχετική με τα καταστήματα της Αθήνας και της επαρχίας, των περιοχών οι οποίες έχουν τουρισμό, σε σχέση με κάποιες περιοχές οι οποίες είναι πραγματικά άγονες περιοχές. Άγονες με την έννοια ότι είναι απομακρυσμένες, είναι ορεινές περιοχές, είναι περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα.

Ιδιαίτερα δε σε περιοχές, όπως είναι οι παραμεθόριες περιοχές -ο Νομός Πέλλας είναι ένας παραμεθόριος νομός και έχουμε πάρα πολλά χωριά τα οποία είναι ορεινά- θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση. Θα πρέπει να υπάρξει κάποιος τιμοκατάλογος, να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα αυτό, ούτως ώστε να μην πληρώνει τα ίδια ποσά ΑΕΠΙ αυτός που έχει μαγαζί στην Αθήνα και αυτός που έχει μαγαζί στους Προμάχους Αλμωπίας, που είναι το τελευταίο χωριό πριν τα σύνορα.

Πρέπει να υπάρξει τιμοκατάλογος και θέλω να πιστεύω ότι θα δοθεί από εσάς μία λύση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην δευτερολογία του ο κ. Τζαμτζής ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι ακριβώς αυτό το οποίο θέσατε, δηλαδή το αμοιβολόγιο και η λειτουργία των εισπρακτόρων.

Αρκεί να σας πω και το ξέρουν όλοι -μάλιστα πολλές φορές έχω μιλήσει και με το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΠΙ- ότι δεν φτάνουν όλα τα χρήματα στους δημιουργούς. Μάλιστα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι και πολλοί δημιουργοί έχουν ξεκάθαρη θέση ότι δεν θέλουν αυτά τα χρήματα. Όταν, όμως, το 50% της είσπραξης κρατείται από τον εισπράκτορα, καταλαβαίνετε ότι είναι υπερβολικά τα ποσά.

Να σας αναφέρω -και μπορώ να καταθέσω και τα σχετικά αποδεικτικά- ότι κατά το παρελθόν 583.574 δραχμές κλήθηκε να πληρώσει –όνομα θα σας πω- ο κ. Τσαουσόπουλος Λάμπρος με ένα καφενείο 35 τετραγωνικών στο Παλαίφυτο Πέλλας! Στα καφενεία και στις καφετέριες των Προμάχων -ακριτικό χωριό, είναι το τελευταίο χωριό πριν τα σύνορα, στην ορεινή Πέλλα- πλήρωσαν 300.000 -400.000 για δύο χρόνια! Από πού να βγουν αυτά τα χρήματα; Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, ότι αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να τα πληρώσουν.

Δεύτερον, καλούνται να πληρώσουν λεφτά, κύριε Υπουργέ, μαγαζιά τα οποία πουλάνε ρούχα γιατί έχουν μία μικρή μουσική, πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.

Τρίτο σοβαρό πρόβλημα: Ένα καφενείο έχει μία τηλεόραση. Στα χωριά ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό που βλέπουν σήμερα είναι οι ειδήσεις. Η τηλεόραση είναι για τις ειδήσεις και για ένα ποδόσφαιρο. Έρχεται ο εισπράκτορας της ΑΕΠΙ και ζητά χρήματα για τη χρήση της τηλεόρασης. Η τηλεόραση είναι μέσο μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι μουσικό όργανο ούτε μέσο παραγωγής μουσικής. Αυτό το θέμα πρέπει να διευκρινιστεί για να σταματήσει αυτό το χαράτσι ουσιαστικά, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Θα πρέπει να ρυθμιστεί ούτως ώστε να πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώσουν. Πληρώνουν και στο εξωτερικό, κύριε Υπουργέ. Σας το λέω με ειλικρίνεια αυτό. Πληρώνουν μαγαζάτορες οι οποίοι έχουν εστιατόρια κ.λπ. Τα λένε οι ίδιοι. Όμως στη Γερμανία πλήρωναν 10 μάρκα το μήνα. Αυτά μπορεί να τα πληρώσει κάποιος. Δεν ήταν τα ποσά τα οποία ζητούσαν εδώ. Γιατί επιπλέον, όπως ανέφερα πριν, ο εισπράκτορας κρατάει ο ίδιος το 50%. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι τα χρήματα αυτά δεν πηγαίνουν όλα στους δημιουργούς.

Επιβάλλεται, λοιπόν, ένα πολύ βαρύ χαράτσι στους μαγαζάτορες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα και τις ασφάλειές τους και όλα τα σχετικά έξοδα που αντιμετωπίζουν σαν κατάστημα και επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την οικονομική κρίση, η οποία τους έχει κυριολεκτικά εξουθενώσει».

Στην ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιορδάνη Τζαμτζή απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Τζαβάρας Κωνσταντίνος.

Ο κ. Τζαβάρας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Έρχεται, όμως, το άρθρο 56 παράγραφος 3 του ν. 2121/1993, που λέει ότι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης κατά την κατάστρωση του αμοιβολογίου τους οφείλουν να αποφεύγουν καταχρήσεις και αυθαιρεσίες. Δηλαδή, ουσιαστικά, εδώ ο νομοθέτης επιβάλλει στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να καθορίζουν τις αμοιβές τους κατά δικαία κρίση και μάλιστα αφού λάβουν υπόψη τους συγκεκριμένα κριτήρια και συγκεκριμένες παραμέτρους. Τέτοια κριτήρια είναι ο τρόπος της εκτέλεσης, ο τόπος της εκτέλεσης, εάν δηλαδή πρόκειται για έναν χώρο μικρών τετραγωνικών, εάν αναφέρεται η συγκεκριμένη δημόσια εκτέλεση ή η εκπομπή ή η αναμετάδοση σε συγκεκριμένο σκοπό που είναι κερδοσκοπικός ή είναι σε περιοχή η οποία βρίσκεται στα χωριά ή στην ύπαιθρο. Υπάρχει η δυνατότητα από το νόμο της διαφοροποίησης του αμοιβολογίου.

Εδώ τίθεται το πελώριο ζήτημα του ποιος θα ελέγξει αυτούς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης εάν πράγματι έχουν προβεί στην κατάστρωση του αμοιβολογίου τους με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και με βάση ακριβώς τις αρχές που προανέφερα.

Εδώ, λοιπόν, τίθεται θέμα δικαστικού ελέγχου του τρόπου με τον οποίο γίνεται αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία. Βεβαίως, υπάρχει πάντα περιθώριο για την άτυπη διαμεσολάβηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που είναι ένας δημόσιος οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, δεν θα πρέπει να διστάζει ο οποιοσδήποτε πολίτης σε περίπτωση που διαπιστώνει ότι πράγματι έχει γίνει κατά τρόπο αυθαίρετο ή κατά τρόπο άδικο η κατάστρωση και ο προσδιορισμός των αμοιβών και των δικαιωμάτων, να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Μέχρι τότε, όμως, από την πλευρά του Υπουργείου, κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχουμε αναθέσει σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, από την πλευρά της δικαίας κατάστρωσης του αμοιβολογίου να δούμε πώς μπορούν να εξοικονομηθούν καλύτερα τα πράγματα, ενόψει μάλιστα και των δυσκολιών που συνεπάγεται η οικονομική κρίση για τους μικρούς επιχειρηματίες της υπαίθρου αλλά και των αστικών χώρων, χωρίς όμως να παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα και τα λοιπά δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, τόσο των δημιουργών όσο και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων».

1 σχόλιο:

  1. Δάνη πόσα χρόνια αγωνίζεσαι γιαυτό υο θέμα; τι πέτυχες μέχρι τώρα; Αυτό είναι το ζητούμενο και με αυτό το κριτήριο σε αξιολογώ εγώ και οι φίλοι στο χωριό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News