Διαβάστε τη συνέντευξη |
Μία αποκλειστική συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο Δήμαρχος Σκύδρας στο Aridaia News.
Ο Γιώργος Χοΐδης μίλησε για όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης.
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Κύριε Δήμαρχε, ας ξεκινήσουμε με έναν σύντομο απολογισμό της τριετίας που πέρασε.
«Η κατάσταση από το 2010 είναι τραγική. Άρχισαν οι περικοπές, επιδεινώθηκαν και φτάσαμε σήμερα στο σημείο να μας έρχονται, σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο, μόλις 218.000 ευρώ από τα 485.000 ευρώ που έπρεπε να μας στέλνουν, τα οποία είναι νομοθετημένα. Αυτή τη στιγμή φτάσαμε σε σημείο να μη μπορούμε να πληρώνουμε ούτε τα ασφάλιστρα.
Και το άσχημο είναι το εξής. Ενώ μας δώσανε να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμα, πριν ακόμα μας τα δώσουν, μας κρατάνε 40.000 ευρώ το μήνα. Αυτά ήταν το εργαλείο το οποίο μας βοηθούσε να πληρώσουμε κάποιες σημαντικές υποχρεώσεις. Πριν λίγες μέρες ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου μας συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο και το αιτιολογικό που κρατάνε τα παραπάνω χρήματα είναι ότι αυτά τα χρήματα τα μαζεύουν ώστε να δημιουργήσουν ένα ταμείο και να τα δώσουν στους Δήμους οι οποίοι χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς μέχρι σήμερα ήμασταν υποχρεωμένοι να τα πληρώνουμε, τηρούσαμε το νόμο, δεν ήμουν απατεώνας. Και τώρα μου λέει να γίνω και εγώ απατεώνας. Ήδη, εγώ πλέον δεν μπορώ να τα πληρώσω, άρα θα δημιουργήσει σε μένα πρόβλημα. Δηλαδή, θα πάρει από εμένα, για να πληρώσουν οι υπερχρεωμένοι Δήμοι. Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική τους.
Πάντως, τα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν δραματικά και επιδεινώνεται η κατάσταση για τους Δήμους. Δεν υπάρχει Δήμος που να μπορεί να λειτουργήσει. Μεγάλα χρηματικά ποσά ξοδεύονται εξαιτίας της κακής χρήσης των μηχανημάτων του Δήμου. Κανείς δεν τα φτιάχνει, γιατί δεν μπορούμε να πληρώσουμε ντούκου. Και οι μαγαζάτορες έχουν δίκαιο γιατί δεν μπορούν να πάρουν ανταλλακτικά. Παρόλαυτά τα προβλήματα, προσπαθούμε να πορευτούμε.
Τώρα αρχίζει η άρδευση. Αν δεν προσέξεις το αρδευτικό δίκτυο και την παροχή που έχεις στο χωράφι σου, αν τη σπάσεις και τη ρημάξεις, όλα αυτά τα πληρώνει ο Δήμος και μπορεί να εισπράττουμε ένα ποσό από τα αρδευτικά, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να σας πω, ότι πέρσι εισπράξαμε 81.000 ευρώ και οι υποχρεώσεις των πολιτών προς το Δήμο φτάνουν τις 450.000 ευρώ. Δηλαδή, πρέπει να συντονιστεί και ο πολίτης για τη χρήση τόσο της άρδευσης, όσο και της ύδρευσης. Σχετικά με τις οφειλές της ύδρευσης το 2001 δεν πλήρωνε το 2,8% των πολιτών, ενώ σήμερα αυτό το ποσοστό αγγίζει το 60%. Αναγκαστήκαμε για πρώτη φορά να πάμε να κόψουμε νερά, γιατί ορισμένοι πολίτες είναι απαράδεκτοι και ενώ έχουν την ευχέρεια δεν πληρώνουν. Κανονικά όλοι έχουν την ευχέρεια γιατί το ποσό είναι πολύ μικρό, γύρω στα 10 ευρώ. Αν δε συγχρονιστούμε όλοι και δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, ο Δήμος δεν θα μπορέσει να βγει από αυτή την κρίση».
Με αυτά που μας λέτε, καταλαβαίνω ότι για έργα ούτε λόγος.
«Μικροέργα και συντηρήσεις, γιατί έρχεται η ΣΑΤΑ 40.000 ευρώ το μήνα. Με αυτά προσπαθούμε να συντηρήσουμε και να κάνουμε μικρές παρεμβάσεις».
Τα χρέη του Δήμου Σκύδρας πόσα είναι αυτή τη στιγμή;
«Αυτή τη στιγμή στα ληξιπρόθεσμα μπήκαν 1.600.000 ευρώ, τα οποία μειώνονται. Το μεγαλύτερο χρέος δημιουργείται με την κακή αρχή του ΧΥΤΑ. Έγινε καινούριο συμβούλιο, εκεί έγιναν κάποιες βραδύτητες. Βέβαια και αυτό κανονίζεται και θα πληρωθεί ένα μέρος από τα ληξιπρόθεσμα.
Από τον πρώην Δήμο Μενιήδος ήρθε γενικό χρέος 1.750.000 ευρώ και 1.600.000 ευρώ ήταν το χρέος που είχαμε προς το σχέδιο πόλεως. Κατορθώσαμε και πήραμε 1.000.000 ευρώ από το πράσινο ταμείο και το μειώσαμε αυτό στα 600.000 ευρώ.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια πληρώνουμε παλιές υποχρεώσεις και έμειναν προς ρύθμιση λιγότερα από 2.000.000 ευρώ (όλες οι υποχρεώσεις του Δήμου Σκύδρας προς τους πάντες)».
Έχετε κατηγορήσει τη Διοίκηση του κ. Τζαμτζή για χρέη που σύμφωνα με εσάς άφησε στο Δήμο, ωστόσο ο ίδιος το αρνείται και παρουσιάζει κάποια άλλη εικόνα. Τελικά τι ισχύει;
«Ο κ. Τζαμτζής αν δείτε τις προεκλογικές του καμπάνιες, λέει ότι έφτιαξε το θέατρο του Μαυροβουνίου. Ναι, αυτός το έφτιαξε, όμως εγώ το πλήρωσα. Επίσης, λέει ότι διαμόρφωσε ένα σχολείο στο Λιποχώρι, κι αυτό εγώ το πλήρωσα. Έκανε λέει το Πολύκεντρο, κι αυτό εγώ το πλήρωσα.
Όσον αφορά στο Δημοπρατήριο, ο κ. Τζαμτζής λέει ότι υπάρχει μελέτη. Εδώ δεν υπάρχει καμία μελέτη. Επί έξι χρόνια που ήταν κυβερνητικός Βουλευτής και μάλιστα σε εποχή ευμάρειας, γιατί δεν το έκανε; Τα μελετητικά γραφεία έκαναν λοβιτούρες και χάσαμε το έργο το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε δύο φορές συνεργάτης του αρμόδιου επιτρόπου, το είδε, με στόχο να γίνει εδώ ένα Δημοπρατήριο ηλεκτρονικού τύπου και ένα κέντρο ενημέρωσης αγροτών».
Δέχεστε κριτική και για το ότι δεν πηγαίνετε στην Αθήνα να διεκδικήσετε πόρους.
«Τι να διεκδικήσω; Εγώ προσωπικά δεν μπόρεσα να συναντήσω όχι μόνο υπουργό και υφυπουργό, αλλά ούτε καν τους γραμματείς τους και τους συμβούλους τους. Πάντα είναι απασχολημένοι. Κι αν πήγα σε 3-4 υπουργεία, πήγα κατόπιν πίεσης και με Βουλευτές.
Αυτό που πρέπει να κάνω εγώ σαν Δήμαρχος, το κάνω. Πήραμε ένα εκατομμύριο από το πράσινο ταμείο με μία σωστή πρόταση. Εκεί είναι το θέμα, να κάνει σωστές προτάσεις.
Εμείς από το 2007 προγραμματίσαμε και βάλαμε στο «Θησέα» 176.000 ευρώ και κάναμε μελέτες και συνεχίζουμε, ώστε να έχουμε έτοιμες μελέτες προς το υπουργείο.
Τώρα σχεδιάζουμε να κάνουμε το αντιπλημμυρικό του Εδεσσαίου ποταμού και θα το στείλουμε στην περιφέρεια όπου είναι μια ειδική αρχιτέκτονας για να μας κάνει ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, οπότε να γίνει μαζί με το αντιπλημμυρικό έργο και ένας χώρος αναψυχής για τον πολίτη.
Επίσης, πήραμε εγκρίσεις και κάνουμε ένα αρδευτικό έργο στο Αρσένι. Προχωρήσαμε σε μία επένδυση που γίνεται για τον έλεγχο ποιότητας και ποσότητας νερού.
Και προχωράμε…».
Με τη Δημοτική Επιχείρηση τι γίνεται;
«Η Δημοτική Επιχείρηση προβληματίζει. Εγώ πλήρωνα, εκτός από τα ταμεία, και τους υπαλλήλους των κοινωνικών προγραμμάτων, μου χρωστούσε το κράτος 200.000 ευρώ. Όλα αυτά όμως, μέχρι τότε που είχα χρήματα. Τώρα είναι τρομακτικό το πρόβλημα. Ήδη αρχίζει να δημιουργείται πρόβλημα πληρωμής των ασφάλιστρων».
Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, το σκέφτεστε να είστε ξανά υποψήφιος;
«Δεν ξέρω, είναι πολύ δύσκολο και κουραστικό.
Τα έργα τα οποία κάναμε την πρώτη, τη δεύτερη και την τωρινή θητεία, θα τα παρουσιάσουμε σύντομα στην ιστοσελίδα του Δήμου, ώστε να ξέρει ο κόσμος και να μην ακούει το ένα και το άλλο. Για να δει ποιος έκανε έργο, πως το έκανε και πόσο στοίχησε.
Είναι δύσκολες στιγμές, χρειάζεται συνένωση πολλών δυνάμεων για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τελείως τη σπατάλη.
Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν ήρθα στο Δήμο το 2007, η προμήθεια του Δήμου για γραφική ύλη ήταν 25.000 ευρώ. Το 2010 το κατεβάσαμε αυτό το ποσό στα 12.000 ευρώ. Κατόπιν αυστηρού ελέγχου από υπάλληλο που βάλαμε, το 2011 είχαμε 3.400 ευρώ, παρά τη συνένωση και το 2012 επειδή υπήρξαν κάποιες έκτακτες συνθήκες ήμασταν στις 5.000 ευρώ. Έτσι πρέπει να γίνεται η διαχείριση. Αυτός που κάνει τη διαχείριση, θα πρέπει να λέει “πήρες αυτό το μολύβι, γιατί το ξόδεψες σε 3 μέρες; Έγραψες τον προϋπολογισμό; Αυτό πρέπει να πάει μια βδομάδα με τη δουλειά που κάνεις”.
Επίσης, οι Δήμοι πάσχουν από το ότι δεν μπορούν να εκτιμήσουν το κόστος συντήρησης των οχημάτων. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρχει ένας τεχνικός που να εκτιμά σωστά.
Τέλος, μεγάλο θέμα είναι τα καύσιμα. Κι εκεί πρέπει να γίνει ένας τρομερός έλεγχος. Ήδη εγώ ξεκίνησα και έκανα τις αποθήκες στην περιοχή «Αλκάτ» και γίνονται τώρα όλα με διαγωνισμό. Εκείνο που λείπει, είναι να γίνει μια αποθήκη βενζίνης και πετρελαίου, με έναν υπάλληλο κέρβερο».
Από την πλευρά των Βουλευτών υπάρχει βοήθεια;
«Δεν έχω παράπονο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα κι αυτοί οι ίδιοι».
Με τους υπόλοιπους Δημάρχους του Νομού υπάρχει συνεργασία;
«Πλήρης συνεργασία. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μεταξύ μας. Από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, καταλάβαμε όλοι ότι όταν είμαστε ενωμένοι πετυχαίνουμε περισσότερα απ’ ότι κερδίζουμε όταν είμαστε ζήτουλες ο καθένας προς το κόμμα που ανήκει».
Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
«Απευθυνόμενος προς τους Δημότες, θα ήθελαν να ζητήσω την προσοχή τους προς τα συστήματα άρδευσης, οικονομία στα πάντα και να πληρώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις υποχρεώσεις τους, γιατί δεν έχουμε χρήματα να επιδιορθώσουμε τις βλάβες οι οποίες προκύπτουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα αρδευτικά συστήματα. Το ίδιο ισχύει και για τις αρδευτικές γεωτρήσεις. Το κόστος είναι μεγάλο και ο πολίτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός».
(Εγώ πλήρωνα, μου χρωστούσε το κράτος , ένα σχολείο στο Λιποχώρι κι αυτό εγώ το πλήρωσα , το θέατρο του Μαυροβουνίου ναι, αυτός το έφτιαξε, όμως εγώ το πλήρωσα.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Χοιδη ο λαός πληρωνη και οχι εσείς και πληρωνη κακομεταχειρίσεις και λάθη δικά σας
..καταλαβαμε καλα τη θελει να πει ο Χοιδης, μη διαστρευλωνεις την αληθια, και μη κανεις πως δεν καταλαβες τη ειπε.
Διαγραφή