Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

«Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα και όχι οι φιλοζωικοί σύλλογοι»

Ανακοίνωση

Τι ορίζει ο νόμος 4039 / 12 για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων (περισυλλογή, κτηνιατρική εξέταση, στείρωση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό, σήμανση, καταγραφή, υιοθεσία ή επανένταξη).

Σύμφωνα με τον νόμο 4039 / 12 άρθρο 9, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους.

Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης τους και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου ή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε παρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση.

Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλούνται οι πολίτες που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε φύσεως πρόβλημα με αδέσποτα ζώα (αδέσποτα ζώα που εμφανίζουν επικίνδυνη συμπεριφορά, εγκαταλελειμμένα ενήλικα ή κουτάβια, ζώα που χρήζουν κτηνιατρικής περίθαλψης, εμφάνιση υπερβολικού αριθμού αδέσποτων, ζώα που είναι αστείρωτα και είτε βρίσκονται σε οίστρο, είτε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ανεμβολίαστα, καταγγελίες κακοποιήσεων ζώων κλπ) να επικοινωνούν με τον Δήμο Αλμωπίας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα κ. Σταύρο Καραμαριά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΖΩΩΝ ΑΡΙΔΑΙΑΣ "Η ΕΛΠΙΔΑ"

6 σχόλια:

  1. μπορει να μου εξηγησει καποιος γιατι δεν συνεργαζονται οι δημοι σκυδρας αλμωπιας εδεσσης για τη δημιουργια ενος διαδημοτικου κυνοκομειου και χρησιμοποιουν συνεχως τη φθηνη δικαιολογια οτι δεν υπαρχουν χρηματα και κανουμε οτι μπορουμε στα πλαισια των δυνατοτητων μας. θα δουμε επιτελους εργο και οχι πολιτικαντικες απαντησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπραβο...σωστος.

      Διαγραφή
    2. καλή ιδέα.Ομως ο Δήμος που δεν γουστάρει τα αδέσποτα τα ξεφορτώνει στον γειτονικό κι αν εκει κάποια κορόιδα τα δέχονται.....έχουμε απ τη μια δημους καθαρους κι απ την άλλη χαβούζα με κοπάδια.

      Διαγραφή
  2. δεν μπορω παρα να συμφωνησω με τον 2.34 , οι Δημοι ειναι μονο για πανηγυρια χορους και κατασκευες πεζοδρομιων!!!!!!!!! Ομως φιλε 2.34 για να γινουν αυτα θα πρεπει να ερθουν σε συμφωνια οι δημαρχοι την περιφερειακης ενοτητας πελλας ,αναρωτηθηκες ποσες φορες εχουν συναντηθει εστω για εναν καφε? αναρρωτηθηκες αν γνωριζουν την υπαρξη του Ν 4039/2012? Τουλαχιστον η αριδαια και η εδεσσα που θεωρουνται τουριστικες περιοχες,επρεπε το θεμα να το ειχαν λυσει!!! αλλα σιγα μην ασχοληθουν!!! αφου η δικαιολογιες κοστιζουν λιγότερο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο κόσμος γκρινιάζει και δυσανασχετεί με τόσα αδέσποτα.Δεν το νοιάζει ποιός φταίει.Ο Δήμος θα την πληρώσει γιατί τα αφήνει και κυκλοφορούν σαν κοπάδια και οι φιλόζωοι ας κανουν το κέφι τους, δικαίωμα τους.ο κοσμάκης έχει προβλήματα.Θέλει άμεσες λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανενας δεν εχει προβλημα, μια χαρα ειναι τα ζωακια ελευθερα και δεν ενοχλουν κανενα, ολοι κι ολοι 3 γραφικοι ουρλιαζουν ποιο πολλη κι απ τα σκυλια, αγνοηστε τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News