Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ομπάμα: Δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα σαν λύση για την Ελλάδα

 Ομπάμα: Δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα σαν λύση για την Ελλάδα

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας με σαφές πλην έμμεσο αποδέκτη το Βερολίνο έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε τη λιτότητα σαν λύση».

Ο κ. Ομπάμα,ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία, όπως είπε, έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αμερικανική ζωή και εξέλιξη και στη συνέχεια έστειλε ένα σαφές μήνυμα κατά της πολιτικής σκληρής λιτότητας.

«Ολοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας γιατί όπου υπάρχει εργασία, υπάρχει παραγωγικότητα και αυτές οι χώρες είναι πιο εύκολο να μειώσουν το χρέος τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, χαιρετίζοντας τις «τολμηρές ενέργειες» για την «προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μείωσης του βάρους που φέρει η Ελλάδα», προκειμένου να «αποδεσμευτούν τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού λαού».

Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να διασφαλίσει ότι ο ελληνικός λαός θα δει άκρη στο φως του τούνελ. Η Ελλάδα θα πετύχει», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιγράφων, δεσμευόμενος ότι θα παραχωρήσει την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο το μήνυμα που επιθυμούσε, ένα μήνυμα με παραλήπτη την Τρόικα που επιμένει στην εφαρμογή της λιτότητας αλλά και το Βερολίνο που αρνείται τη λύση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τόνισε και αυτός ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Οσον αφορά την οικονομία έχουμε περάσει δύσκολα, οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες αλλά δεν θα γίνουν εις μάτην. Φυσικά θα κάνουμε ότι πρέπει να γίνει δομικά αλλά η έμφαση είναι στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ τους. «Αν η Ελλάδα πετύχει, και θα πετύχει η επιτυχία θα είναι και Ευρωπαϊκή», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον κ. Ομπάμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί «μέσα σε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον. Υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση, την τρομοκρατία και τις εσωτερικές αναταραχές στις γύρω χώρες».

Σχετικά με το κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο έργο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, λαμβάνοντας το λόγο από τον κ. Ομοπάμα χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχαν «πολύ καλή», τονίζοντας ότι «οι δυο λαοί μας είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι όχι μόνο γιατί πολεμούν μαζί πάντα για ευγενή σκοπό, αλλά γιατί υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News