Δείτε με παραδείγματα πως θα γίνεται η παρακράτηση του φόρου |
Τα πάνω κάτω έρχονται στο τρόπο φορολόγησης των πολιτών.
Σε μια προσπάθεια να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και καθυστερήσεις στο φόρο το κράτος θα κρατάει προκαταβολικά τον φόρο που αναλογεί στους πολίτες από τα εισοδήματά τους.
Πρώτα... πειραματόζωα θα είναι και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν μπορούν να ξεφύγουν.
Το σχέδιο προβλέπει η έναρξη του νέου συστήματος φορολόγησης να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 με τους πρώτους μισθούς και τις πρώτες συντάξεις του χρόνου δηλαδή θα γίνει και η αφαίρεση του φόρου.
Στο φόρο δεν θα υπολογίζεται μόνο το εισόδημα από τον μισθό ή τη σύνταξη αλλά κάθε εισόδημα του φορολογούμενου (ενοίκια κλπ). Ο φόρος αυτός θα επιμερίζεται σε 12 δόσεις (ή 14 για όσους εξακολουθούν να παίρνουν δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα άδειας) οι οποίες θα αφαιρούνται απευθείας, με τον τρόπο που ήδη γίνεται η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια.
Την ευθύνη για την αφαίρεση του φόρου θα έχει αποκλειστικά ο εργοδότης ή ο φορέας που πληρώνει τον μισθό ή τη σύνταξη.
Με την υποβολή της επόμενης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τον πολίτη θα γίνονται και οι αντίστοιχες αναπροσαρμογές.
Με τον τρόπο αυτό το εκκαθαριστικό θα είναι επί της ουσίας μηδενικό, αφού η δήλωση θα λειτουργεί ως μέσω παρακολούθησης του εισοδήματος.
Η μεγάλη κλοπή στις τσέπες όλων με τον διπλό φόρο
Ποιο είναι το τρικ που ουσιαστικά οδηγεί σε διπλή φορολόγηση. Η φορολόγηση αυτή τη στιγμή αφορά στα εισοδήματα της περυσινής χρονιάς. Έτσι και για τα εισοδήματα του 2014 οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο το 2015. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όμως με βάση το νέο σχέδιο από την αρχή του χρόνου θα αρχίσει να παρακρατείται ο φόρος του 2015 από μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα προκαταβάλουν τον φόρο του 2015 και ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώσουν και τον φόρο του 2014, για όσους μάλιστα προβλέπεται προκαταβολή και για το 2016 τότε μιλάμε για τρι0πλό φόρο!
Παραδείγματα για τον νέο τρόπο φορολόγησης
Κάπως έτσι ένας μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ και επιπλέον εισόδημα 400 ευρώ τον μήνα από κάποιο ενοίκιο θα παίρνει μισθό 915 ευρώ. Θα γίνεται δηλαδή παρακράτηση 44 ευρώ για τα έσοδα από τον μισθό του και 50 ευρώ για τα έσοδα από το ενοίκιο.
Με τον ίδιο τρόπο ένας συνταξιούχος με σύνταξη 1.333 ευρώ το μήνα και εισοδήματα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις 4.000 ευρώ το χρόνο θα παίρνει σύνταξη αντί 1.333 ευρώ μόλις 1.173 ευρώ καθώς θα παρακρατείται φόρος 116 για τη σύνταξη και 43 ευρώ για τα άλλα εισοδήματα.
Ούτε μήνας δεν πέρασε από από την έναρξη των εκλογών στην οποία η συν-κυβέρνηση φώναζε ότι δεν θα υπάρχουν νέες φορολογίσεις ή πρόσθετα μέτρα! Δηλαδή εαν φέτος έχω κανονικά δουλειά και το 2015 μπω σε καθεστώς ημιαπασχόλισης θα δουλεύω μόνο και μόνο για να πληρώνω τον φόρο 2014 και προκαταβολικά για το 2015 με βάση τα περσινά στοιχεία? Και τι θα μένει σε εμένα για να ζήσω εως την στιγμή του 2016 που θα πουν ότι κακώς με φορολογίσαν τόσο πολύ, πάρε πίσω ... να μην πω καλύτερα ??????
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια και επιπλέον τριπλή φορολόγηση αν γίνεται θα ήθελα! Το 42 % δεν ψήφισε και από το υπόλοιπο 58 μόνο το 15_16% τοις εκατό ψήφισαν ελληνικά κόμματα! Οι υπόλοιποι παρακλάδια της νέας δημοκρατίας και του πάσοκ βλέπε σύριζα ελιά ποτάμια δημαρ και λοιπές χούντικες δυνάμεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί είστε κακόβουλοι; Πόσες φορές είπε ο Πρωθυπουργός ότι δεν έχει άλλα μέτρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν τον πιστεύτε; Τι είναι δηλαδή, ψεύτης;
Το μέτρο της προκαταβολικής είσπραξης φόρου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Είναι ένα καλό μέτρο με την έννοια ότι, αποδίδοντας στον πολίτη αυτά που του αντιστοιχούν πραγματικά παρακρατώντας το φόρο από το μισθό, αποφεύγεται η δημιουργία οφειλών γι' αυτούς που δεν μπορούν να ελέγξουν τον προσωπικό προϋπολογισμό τους (κοινώς ξοδεύουν χωρίς να σκέφτονται και όταν έρχεται η ώρα καταβολής φόρου δεν μπορούν να πληρώσουν). Καλά όλα αυτά όταν οι οικονομικές συνθήκες είναι ομαλές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημα βρίσκεται στην υλοποίηση του νέου μέτρου στο σημερινό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Θα έπρεπε απαραιτήτως να καθοριστεί μια μεταβατική περίοδος μερικής προείσπραξης ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ανταπεξέλθει. Αλλιώς θα έχουμε "αιφνίδιο θάνατο" για πολλούς στις σημερινές συνθήκες.
Ποιές αναπτυγμένες συγκρίνουμε, με τί μισθούς και τί κοινωνικές δομές;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί σίγουρα, ίδια μέτρα σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ και ΑΝΙΣΕΣ συνθήκες έχουν στόχο μόνο την πάση θυσία είσπραξη χρήματος που θα αποδίδεται μόνο στις υποχρεώσεις που τρέχουν (τουλάχιστον ως το 2060!!!) από τα μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, PSI και δεν συμμαζεύεται. Άρα, οι αναπτυγμένες χώρες θα συνεχίσουν να ελιναι αναοτυγμένες με έσοδα από τη δικιά μας τσέπη και ζωή.
Φτάνει πια τόση αφέλεια!!!