Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών |
Μετά τα μηνύματα των εκλογών η αλλαγή πολιτικής κρίνεται αναγκαία για την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να βάλει μπροστά σχέδιο φοροελαφρύνσεων για να μειώσει τα φορολογικά βάρη των πολιτών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να ζητήσει από τους εταίρους αλλαγή... ρότας, κάτι που σιγά σιγά ακούγεται σε όλη την Ευρώπη μιας και οι πολιτικές λιτότητας έφεραν πολύ άσχημα αποτελέσματα στις κάλπες πανευρωπαϊκά.
Αρχή με Τρόικα τον Ιούλιο
Η αρχή αναμένεται να γίνει με την Τρόικα κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση του Ιουλίου, όπου, το οικονομικό επιτελείο θα θέσει στους εκπροσώπους των εταίρων τον σχεδιασμό για την μείωση φορολογικών βαρών, ενώ, στόχος θα είναι η τελική διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβριο, πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2014.
Μεγάλο στοίχημα είναι η κατάργηση ειδικής εισφοράς στα εισοδήματα, ενώ, κλειδί προς αυτήν την κατεύθυνση χαρακτηρίζεται η πιστή εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού και η επιβεβαίωση των δεικτών που καταγράφουν την ανάκαμψη της οικονομίας νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις.
Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί την κατάργηση από το 2015 της έκτακτης εισφοράς ή έστω τη μείωση των συντελεστών σε συνδυασμό με αύξηση των εισοδηματικών ορίων πάνω από τα οποία επιβάλλεται. Το ΔΝΤ από την πλευρά του εξακολουθεί να διατυπώνει ενστάσεις και όπως αποτυπώνεται στην Εκθεση Αξιολόγησης, επιμένει στην ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής, με μέτρα διαρκείας.
Βασικό επιχείρημα είναι η ανάγκη ενίσχυσης της δυναμικής αναθέρμανσης της οικονομίας, μέσω της οποίας θα διασφαλιστούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών και μέσω αυτού το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει:
τη σταδιακή μείωση στο 15% από 26% του συντελεστή για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης στο 33% από 42% του ανώτατου συντελεστή για μισθωτούς- συνταξιούχους
τη σταδιακή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, με φόντο την Κοινοτική Οδηγία που ορίζει ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% έως τις 31/12/2015
Επιπλέον, στην άρση των φορολογικών βαρών και στη διόρθωση των στρεβλώσεων θα συμβάλει και η ευθυγράμμιση εμπορικών -αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα (από τα 2017).
Σύμφωνα με το ΔΝΤ αλλά και την Κομισιόν, οι όποιες αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων θα πρέπει να γίνουν με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σε κάθε περίπτωση αφού βελτιωθεί η είσπραξη των φόρων και καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με ενίσχυση του ελέγχου των δημόσιων δαπανών και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.
Ως μέτρα που θα δώσουν ανάσες ρευστότητας χαρακτηρίζονται, επίσης, από την ελληνική πλευρά:
η βελτίωση των ρυθμίσεων οφειλών, κυρίως ως προς το επιτόκιο και τον αριθμό των δόσεων
η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης
η απαλλαγή από τον ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο έως 25.000 ευρώ
η κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά ΙΧ
ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή