Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Καύσωνας και χαλάζι μαζί: Ποιο είναι το φαινόμενο του μίξερ που προκαλεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Κεραυνοί, χαλάζι, ζέστη, υγρασία, λασποβροχές και σκόνη

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά αλλά ο καιρός κάνει τα... δικά του.

Κεραυνοί, χαλάζι, ζέστη, υγρασία, λασποβροχές και σκόνη. Όλα μαζί σχεδόν σε καθημερινή βάση. Τα φαινόμενα αυτά όμως όπως λένε οι επιστήμονες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Πώς γίνεται δηλαδή τη μια μέρα να πέφτουν κυριολεκτικά 10.000 κεραυνοί και την άλλη μέρα η θερμοκρασία να ανεβαίνει κατακόρυφα, δημιουργώντας ακόμα και μίνιμ καύσωνα;

Σύμφωνα με τα «Νέα» οι ξαφνικές κλιματολογικές αλλαγές οφείλονται σε ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που συμπεριφέρεται σαν μίξερ και το οποίο συμβαίνει μέχρι και 5.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Δημιουργούνται ψυχρές αέριες μάζες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ή τα Βαλκάνια και εισβάλλουν στην Ελλάδα, όπου συναντούν θερμότερα και υγρότερα συστήματα.

Αυτή η ανάδευση της ατμόσφαιρας από τον συγχρωτισμό των αέριων μαζών είναι ακόμα εντονότερη σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου. Τότε οι συνθήκες είναι πρόσφορες για να δημιουργηθούν νέφη από τα οποία προέρχεται το χαλάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News