Της Κατερίνας Λυμπεροπούλου |
Μια παραίτηση, μια ιστορία: Oι θεραπείες αντιγήρανσης, οι 1.500 ερωμένες, τα οικονομικά σκάνδαλα. Ο μονάρχης που «του αρέσαν όλες οι γυναίκες του κόσμου εκτός από τη δική του - την Σοφία».
Στις 14 Μαΐου του 1962 η Αθήνα ήταν σε αναβρασμό. Σημαιοστολισμένη και πανέτοιμη να δεχτεί την ένωση δυο βασιλικών οικογενειών, της Ελλάδας και της Ισπανίας. Τριάντα δύο εν ενεργεία βασιλείς, 109 πρίγκιπες και πριγκίπισσες και 3.000 ισπανοί ευγενείς απ' όλη την Ευρώπη είχαν καταλάβει τα ακριβότερα ξενοδοχεία της πόλης για να γίνουν μάρτυρες του γεγονότος της χρονιάς: του γάμου του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, Χουάν Κάρλος, και της πριγκίπισσας Σοφίας, κόρης του Βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης.
Πίσω από τη λαμπρή τελετή που προκάλεσε το αίσθημα του απλού λαού βρισκόταν η Φρειδερίκη. Η προίκα των «άπορων κορασίδων» της εποχής που προστάτευε η βασίλισσα ήταν χίλιες δραχμές. Στη Σοφία η προίκα έφτασε τα 9 εκατομμύρια δραχμές και μάλιστα αφορολόγητα και με δικαίωμα μετατροπής σε συνάλλαγμα ήτοι 300.000 δολάρια. Η μητέρα της μπορεί να ήταν πανευτυχής, επί της ουσίας, όμως, είχε υποσκάψει τα θεμέλια της βασιλείας στην Ελλάδα. «Οι Ελληνες βασιλείς έχουν καταστεί αντικείµενο µιας δυσφηµιστικής εκστρατείας, η οποία ανησυχεί και τα βασιλικά ανάκτορα και την κυβέρνηση», έγραψε η Le Monde μετά το γάμο.
Ενας μυθικός γάμος, αλλά όχι μια μυθική ζωή
Ο μυθικός γάμος μάλλον δεν συνοδεύτηκε από μυθική ζωή. Η Σοφία ήταν πολύ ερωτευμένη μαζί του, αν και - όπως λέγεται - είχε δηλώσει κάποτε πως δεν «θα έπρεπε να τον είχε παντρευτεί επειδή είναι πολύ εγωιστής». Τα πρώτα σύννεφα στο γάμο του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας που είχε προκαλέσει ήδη από την προετοιμασία του η έντονη ανάμειξη της Φρειδερίκης, πύκνωσαν όταν Χουάν Κάρλος ανέβηκε στο θρόνο το 1975. Τον είχε ορίσει διάδοχό του ήδη από το 1969 ο Φρανθίσκο Φράνκο που εκτελούσε χρέη αρχηγού κράτους παρακάμπτοντας τον πατέρα του, Χουάν ντε Μπορμπόν. Δύο μέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στο θρόνο, αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978. Το 1977 ο πατέρας του, τυπικά και δυναστικά ο νόμιμος διάδοχος του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ΄, παραιτήθηκε επίσημα των δικαιωμάτων του στο θρόνο υπέρ του γιου του. Μετά από περίπου σαράντα χρόνια παραμονής στο θρόνο, ο Χουάν Κάρλος παραιτείται με τη σειρά του για να τον διαδεχτεί ο γιος του, πρίγκιπας Φελίπε, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο για την ισπανική μοναρχία. Είτε παραιτείται για προσωπικούς λόγους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, είτε για πολιτικούς, σύμφωνα με το Reuters, γεγονός παραμένει πως μ' αυτή του την κίνηση ικανοποιεί τα δύο τρίτα των Ισπανών που επιθυμούν την έξοδό του από το θρόνο. Σήμερα η δημοτικότητά του έχει φτάσει στο ναδίρ παρ' ότι υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς μονάρχες στον κόσμο καθώς βοήθησε στον εκδημοκρατισμό της χώρας.
Χίλιες πεντακόσιες ερωτικές σχέσεις και «αποχή» με τη Σοφία από το 1976
Ο Χουάν Κάρλος ήταν, ούτως ή αλλιώς, ένα «άτακτο παιδί» από μικρός. Σύμφωνα με το βιβλίο της Καταλανής δημοσιογράφου και συγγραφέα Πιλάρ Εΐρε «Η μοναξιά της βασίλισσας», μία βιογραφία της βασίλισσας Σοφίας, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος είχε αναρίθμητες ερωτικές σχέσεις (μέχρι και 1.500), ενώ δεν έχει συνευρεθεί με τη σύζυγό του από το 1976. Χρονιά στην οποία η Σοφία αποφάσισε να κάνει έκπληξη στον Χουάν Κάρλος και να τον επισκεφτεί με τα τρία παιδιά τους (τη πριγκίπισσα Ελένα, την πριγκίπισσα Κριστίνα και τον διάδοχο, πρίγκιπα Φελίπε) στο εξοχικό ενός φίλου τους στο Τολέδο. Οταν έφτασε, βρήκε τον σκύλο του βασιλιά να περιπλανιέται ελεύθερος και τον επιστάτη να προσπαθεί απεγνωσμένα να την εμποδίσει να μπει στο σπίτι. ΄Οταν όρμησε μέσα τον βρήκε στην αγκαλιά της Ισπανίδας ηθοποιού Σάρα Μοντιέλ. ΄Εκτοτε Χουάν Κάρλος και Σοφία, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η Εΐρε, κοιμούνται χώρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μέρα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου η Εΐρε απολύθηκε από το κανάλι Telecino, το οποίο ανήκει στον όμιλο Media-set Espana - της ισπανικής θυγατρικής του ομίλου Μπερλουσκόνι.
Η Σοφία παρέμεινε στο πλευρό του Χουάν Κάρλος, ο οποίος, ωστόσο, συνέχισε απτόητος τις κατακτήσεις απ' όλους τους χώρους: τον καλλιτεχνικό, των γαλαζοαίματων και τον επιστημονικό. Η Εΐρε ισχυρίζεται πως δείχνει μια προτίμηση στις λεπτές, ξανθές κοπέλες και πως ακόμα και τώρα, στα 76 του, συνεχίζει ακάθεκτος. Για να διατηρείται σε φόρμα, κάνει συχνά ενέσεις βιταμινών και υποβάλλεται σε αντιγηραντικές θεραπείες.
Στα προσωπικά προστίθενται και τα οικονομικά σκάνδαλα
Δεν ήταν, ωστόσο, τόσο οι προσωπικές αλλά οι οικονομικές ατασθαλίες της οικογένειας του Χουάν Κάρλος που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τη δημόσια εικόνα του. Βασική αιτία είναι το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η κόρη του, πριγκίπισσα Κριστίνα, και ο σύζυγός της Ινιάκι Ουνδαγαρίν, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ο Ουνδαγαρίν κατηγορείται για φοροδιαφυγή, παραποίηση εγγράφων και υπεξαίρεση 6 εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία την περίοδο που διετέλεσε πρόεδρος κοινωφελούς ιδρύματος, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει αθώος. Τον Ιούλιο του 2000, ο Χουάν Κάρλος διέφυγε απόπειρα δολοφονίας του, με δράστη το Χουάν Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον, ο οποίος είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει επίσης τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β'. Επίσης, η εικόνα του Χουάν Κάρλος δέχτηκε πλήγμα και το 2012 όταν έπεσε και έσπασε το ισχίο του στη διάρκεια σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα, ένα εξαιρετικά ακριβό ταξίδι (κόστους 59.500 δολαρίων) το οποίο είχε κρατηθεί μυστικό πριν από το ατύχημά του και πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Και σαν να μην έφταναν αυτά, αποκαλύφθηκε ότι στο σαφάρι τον συνόδευε η, φερόμενη επί έξι χρόνια ερωμένη του, μια Γερμανίδα που είχε οικειοποιηθεί έναν τίτλο πριγκίπισσας από προηγούμενο γάμο της.
Η Σοφία σε ρόλο... κυματοθραύστη
Εν αντιθέσει με τη χαμηλή δημοτικότητα του συζύγου της, η ελληνίδα πριγκίπισσα και βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον ισπανικό λαό. Πάντα έσωζε την «υπόληψη» του ισπανικού στέμματος την ώρα που «στον βασιλιά μοιάζει να αρέσουν όλες οι γυναίκες του κόσμου εκτός από αυτήν που είχε παντρευτεί», όπως έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά.
«Σήμερα μια νεότερη γενιά αξίζει να έρθει στο προσκήνιο, (μια γενιά) με νέα ενέργεια, πρόθυμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», σημείωσε ο Χουάν Κάρλος στο διάγγελμά του. Και που να μην είναι διατεθειμένη να κάνει να λάθη των παλιότερων... θα μπορούσε να είχε συμπληρώσει...
---
Πηγή: thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News