Η κινητικότητα γίνεται μόνιμη και αλλάζει τα πάντα στις μετατάξεις προσωπικού στο Δημόσιο |
Η σύνδεση όχι μόνο της ανέλιξης στην ιεραρχία, αλλά και την μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων του Δημοσίου με την αξιολόγηση δημιουργεί νέα δεδομένα.
Ήδη έχει διαφανεί τόσο από τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, όσο και από αυτές του πρώην Τσάρου της Οικονομίας Ι. Στουρνάρα ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 που η αξιολόγηση παίρνει σάρκα και οστά σε μόνιμη βάση τίθεται σε εφαρμογή και το νέο πλαίσιο που θα συνδέει το μισθό με την αξιολόγηση.
Με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15% θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων.
Μέσω της αξιολόγησης πλέον εξετάζεται να υπάρχουν τόσο αυξήσεις όσο και χρηματικά μπόνους. Μια ... εύκολη λύση δεν είναι άλλη από την επαναφορά του λεγόμενου 13ου μισθού. Στο τέλος της χρονιάς δηλαδή ή σε δύο δόσεις μια το καλοκαίρι και μια στο τέλος του χρόνου οι εργαζόμενοι που αριστεύουν στις εξετάσεις να λαμβάνουν ως μπόνους έναν μισθό εφάπαξ (τα Χριστούγεννα πιθανότατα) ή σε δύο δόσεις.
Το σχέδιο είναι ακόμη υπό συζήτηση ενώ παραμένει άγνωστο εάν οι εργαζόμενοι του δημοσίου που λαμβάνουν βαθμό από 7 ως 8 θα έχουν κάποιο όφελος ή όχι, ενώ άγνωστο παραμένει και το τι θα συμβαίνει με όσους παίρνουν βαθμολογία κάτω από τη βάση. Το μόνο που έχει ρητά αναφερθεί για την τελευταία κατηγορία είναι ότι δεν θα υπάρχει μισθολογική επιβάρυνση.
"Στα σχέδιά μας είναι ένα μόνιμο και σταθερό σύστημα αξιολόγησης, που εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2015, και το οποίο σταδιακά θα συνδέσει την παραγωγικότητα με την μισθολοσία, έτσι ώστε να ανταμοίβονται οι υπάλληλοι" είμε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι για το 15% των υπαλλήλων που παίρνουν κάτω από τη βάση πως "δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα".
Μόνιμη η κινητικότητα
Από τον επόμενο χρόνο η κινητικότητα θα αποσυνδεθεί από τις απολύσεις. Ανά μερικούς μήνες θα ανακοινώνονται κενές θέσεις ανά υπηρεσία και θα προκηρύσσεται διαγωνισμός υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ.
Η κινητικότητα ωστόσο δεν θα είναι μόνο... κατ' επιλογή. Πλέον οι μετατάξεις και θα είναι υποχρεωτικές στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπηρεσίες ή οργανισμοί πρέπει να κλείσουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχθούν τη νέα θέση που θα οριστεί για εκείνους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απολύονται.
Πολλοί οργανισμοί και υπηρεσίες, ειδικά σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών, αναμένεται να κλείσουν και σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρουν θα περάσουν σε ιδιώτες. Έτσι αναμένεται πλήρης αναδιάρθρωση στις δομές του δημοσίου που θα σημάνει χιλιάδες μετακινήσεις υπαλλήλων.
Πρώτα βγαίνουν οι αριθμοί και μετά ψάχνουμε ποιούς θα κατατάξουμε που;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αξιολογητές; Ποιοί και πώς είναι εκεί που είναι; Γιατί αξιολογητές θα είναι οι Προϊστάμενοι, οι Διευθυντές, οι Τομεάρχες, οι Διοικητές που είναι ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ και ΚΑτα ΑΝΑΘΕΣΗ και όχι μετά από Κρίση-Αξιολόγηση!!! Τα κριτήρια, προφανώς δεν ήταν τα ποιοτικά της απόδοσής τους, αλλά το που ανήκαν και πόσο "πρόθυμοι" κομματικοί υπήρξαν και όχι μόνο...
Αυτοί, λοιπόν θα κάνουν την "αξιολόγηση" στο Δημόσιο, αφού προεξασφάλισαν την δική τους "αξιολογημένη" αξιολόγηση!!! Καθ' ότι, ακόμη και να μπουν στην αιολόγηση και οι ίδιοι, ήδη ξεκινούν με μπόνους τα μόρια(!!!) της θέσης ευθύνης που τους ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ! Ολυτε καν αν ήταν ικανοί στη θέση ευθύνης ούτε καν αυτό καθαυτό το περιεχόμενο ευθύνης και πώς το διαχειρίστηκαν. Απλά και μόνο γιατί την καρτείχαν-κατέχουν, ανεξάρτητα από αποτέλεσμα!
Το 25% λοιπόν ήδη έχει κατλληφθεί από αυτούς τους "άριστους"...
Τί να λέμε τώρα.... Νομιμοποιείται το ρουσφέτι....
Και ο κόσμος το χαβά του....
Ετσι έ ? Τρέμετε την αξιολογηση? Γιατί ? Ποιος Δημοσιος υπαλληλος που πράγματι εργαζεται την φοβάται ? κανείς . Ελάτε όλοι εσείς που είσασταν στογγυλοκαθισμένοι στις καρέκλες με το οκτάωρό σας και τα επιδόματα ..τύπου έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία ? δε ντρεπόμαστε λέω εγώ , και ασκήστε ελεύθερο επάγγελμα.Αφηστε το Δημοσιο .Γιατί αφού δεν αμοιβεστε εξακολουθείτε να θέλετε να ειστε στο Δημοσιο? Ελάτε στον ιδιωτικό τομέα γιατί θα βγάλετε περισσότερα χρήματα (έτσι δεν λέτε?) και να δουμε θα διαμαρτύρεστε και που θα διαμαρτύρεστε! Αν είστε ικανοι και επαρκείς δεν έχει να φοβάστε κανέναν .Αν είστε όμως από τους άλλους τότε να πάτε στο σπίτι σας έχουμε πολλούς νέους άνεργους.Οσο για αυτούς που θα σας αξιολογήσουν μη φοβάστε ο κακός βαθμός απαιτεί αιτιολογηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα δεν έκλεισες την επιχείρηση; Μη βιάζεσαι θα σε ταχτοποιήσει ο Αντωνάκης.
Διαγραφή"Ικανοί και επαρκείς" κρίθηκαν και κρίνονται οι ημέτεροι.Με μοναδικό κριτήριο την αφοσίωσή τους στους κομματικούς μηχανισμούς των μέχρι τώρα κυβερνήσεων! Αυτό ακριβώς γίνεται ειχείρημα εναντίον όλων των δημοσίων υπαλλήλων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ναι, αυτός που πράγματι εργάζεται ήταν πάντα υπό διωγμόν, γιατί αυτός φίλαγε κατουρημένες ποδιές για να αναρριχηθεί. Αυτό ακριβώς ήταν και το αμάρτημά του!
Τα περί "ποιός δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται φοβάται την αξιολόγηση" αλλού, φίλε .... Ξέρεις πολύ καλά ή θα έπρεπε να ξέρεις ότι το δημόσιο διοικήθηκε και διοικείται από επιλεγμένους-αρεστούς-τσαάτσους των κυβερνήσεων.Ο τρόπος που το διοικούν και το χρησιμοποιούν ως τσιφλίκι τους είναι και ο τρόπος που ...αξιολογούν!