Κείμενο του Σάββα Σιδέρη. Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο Δυναμικός Τρόπος Ζωής! |
Μετά το γάμο, σε πολλά ζευγάρια, επειδή ο καθένας θεωρεί τον άλλον δεδομένο, συμβαίνει να τελματώνει η σχέση, επειδή σταματά το ερωτικό παιχνίδι, η έκπληξη, η αγάπη και η τρυφερότητα.
Τότε ζουν μέσα σε ένα βαρετό "πρέπει" που έχει σαν φυσική συνέπεια να αρχίζουν οι γκρίνιες και οι διαφωνίες.
Γι’ αυτό σκέψου:
- Την εμπειρία του γάμου τη βιώνω σαν ένα μοίρασμα της χαράς της ζωής ή σαν ένα βαρετό πρέπει;
Το ζευγάρι συνήθως διαφωνεί για τρίτους και γκρινιάζει, επειδή κάποιος από τους δύο δεν δίνει στον άλλον αυτό που θέλει.
Η γιαγιά μου, όταν είχε διάθεση για εξομολογήσεις, μου έλεγε πολλές ιστορίες από την προσωπική της ζωή.
Για το πώς αντιμετώπιζε τις διαφωνίες και τη γκρίνια του παππού, μου έλεγε ότι εφάρμοζε την παρακάτω συνταγή: "Τον έκανα ένα ζεστό μπάνιο. Ύστερα τον παρέσερνα σε μια μοναδική ερωτική πανδαισία. Μετά από αυτό είχε ξεχάσει γιατί γκρίνιαζε ή τι τον ενοχλούσε και ήταν όλο γλύκες".
Το πρώτο βήμα για να αλλάξει και να εκτονωθεί η πολεμική ατμόσφαιρα που πάει να δημιουργηθεί, ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά και σε κάθε σχέση, το κάνει ο πιο έξυπνος. Στην προκειμένη περίπτωση το έκανε η γιαγιά μου.
Σε παρόμοια περίπτωση σκέψου:
- Θα παρασυρθώ στην αντιπαράθεση και στις γκρίνιες ή θα χρησιμοποιήσω την εξυπνάδα μου, για να αλλάξω την ατμόσφαιρα από δυσάρεστη σε ευχάριστη;
Μερικές παλιές απλές συνταγές είναι αποτελεσματικές. Δοκίμασε τη συνταγή της γιαγιάς μου σε ανάλογες περιπτώσεις. Ίσως η παλιά αυτή πετυχημένη συνταγή να φέρει αρμονία can συμβίωσή σου, με τον/ την σύζυγο ή σύντροφο, όπως έχει φέρει σε πολλά ζευγάρια που υιοθετούν τον Χρυσό Κανόνα "θέλω να σου κάνω έρωτα όχι πόλεμο".
Σκέψου, λοιπόν:
- Ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα για να κάνω έρωτα ή για να κάνω πόλεμο;
Ένα ζευγάρι, που είναι σαράντα πέντε χρόνια παντρεμένο και ευτυχισμένο, μου έδωσε την παρακάτω επιτυχημένη συνταγή τους:
Αγαπάμε και θαυμάζουμε ο ένας τον άλλον, όχι μόνο σαν σύντροφο αλλά και σαν άνθρωπο.
Σεβόμαστε ο ένας του άλλου την ατομικότητα, την προσωπικότητα και τις δραστηριότητες που αντλούμε χαρά απ' αυτές. Εκδηλώνουμε τα τρυφερά μας αισθήματα σε κάθε ευκαιρία. Αισθανόμαστε ωραία ο ένας στην παρουσία του άλλου, είτε μιλάμε είτε ασχολούμαστε σιωπηλά ο καθένας με τα δικά του ενδιαφέροντα.
Υπάρχει μεταξύ μας χημεία και αφήνουμε τη φαντασία μας να μας δίνει ιδέες να κάνουμε καινούρια πράγματα στον έρωτα. Μετά απ' όλ’ αυτά σκέψου:
- Ποιες ανάγκες θέλει να του/ της καλύψω ο/ η σύζυγος ή σύντροφός μου;
- Ποια είναι τα ταλέντα και οι δεξιοτεχνίες που έχει και θέλει να του/ της προσφέρω την υποστήριξή μου;
Σκέψου επίσης:
- Σ’ αυτό το γάμο, σ’ αυτή τη σχέση, τι ρόλο παίζω; Του μπαμπά, της μαμάς, του ιππότη, του θύματος, του δούλου, του ανακριτή, του δικαστή, του κατηγορούμενου, του κατήγορου, του βιαστή του βιαζόμενου;
Σε κάθε σου σχέση, συνεχώς, να αναρωτιέσαι:
- Αυτή η σχέση με κάνει ευτυχισμένο/ ευτυχισμένη;
- Κάνει και τον άλλο ευτυχισμένο/ ευτυχισμένη;
- Του/ της προσφέρω χαρά και ευτυχία;
Μου δίνει χαρά και ευτυχία;
Αν πριν παντρευτείς το συγκεκριμένο πρόσωπο σκεφτείς συνειδητά και ξεκαθαρίσεις μέσα σου για ποιο λόγο θέλεις να παντρευτείς και απαντήσεις τίμια και συνειδητά σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε ή δεν θα παντρευτείς ή θα ζήσεις έναν ευτυχισμένο γάμο.
Κείμενο του Σάββα Σιδέρη. Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο Δυναμικός Τρόπος Ζωής
Σταμάτησα να διαβάζω σοβαρά όταν είδα να βγαίνουν από το μπαούλο οι ... «συνταγές» της γιαγιάς για τα ερωτικά θέματα. Σωστά διαβάζετε, πριν 100 χρόνια, που ο κόσμος δεν είχε νερό μέσα στο σπίτι για να πιει και έπρεπε να βγει να γεμίσει τα παγούρια του στις υπαίθριες βρύσες του χωριού, η σούπερ-γιαγιά της διήγησης ετοίμαζε ζεστό μπάνιο για τον παππού και τον παρέσερνε σε μια ερωτική πανδαισία. Βρε την καταφερτζού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν διάφοροι λόγοι που το ερωτικό πάθος πεθαίνει κάποιο καιρό μετά το γάμο, ο κυριότερος όμως είναι η συμβίωση. Και όταν η κατάσταση φτάσει εκεί, λίγα μπορούν να γίνουν για να το επαναφέρουν. Αργά ή γρήγορα, είτε επέρχεται συμβιβασμός σε μια νέα βάση με μη-ερωτικά κριτήρια και η ζωή συνεχίζεται από κοινού, είτε οι δρόμοι χωρίζουν και ο καθένας συνεχίζει μόνος. Αυτά λέει λίγο-πολύ και το άρθρο, ωραιοποιημένα βέβαια.