Άρθρο του Γιάννη Σηφάκη για την ΑΡΔΕΥΣΗ στην Αλμωπία και γενικά στην Πέλλα |
- Ανάγλυφη η ανάγκη σοβαρών έργων υποδομής για την άρδευση με επιφανειακά νερά
- Να αναλάβουν και οι αγρότες τις ευθύνες που απαιτούν οι καιροί και να διεκδικήσουν
- Να αυτοδιαχειριστούν οι αγρότες την άρδευση (γεωτρήσεις και ελεύθερη ροή) για την μείωση του κόστους παραγωγής, την εξασφάλιση επάρκειας σε αναλώσιμα και ανταλλακτικά για την άρδευση και την ταχύτατη αποκατάσταση των βλαβών μέσα στην αρδευτική περίοδο
Όσο καταστροφικός ήταν φέτος ο καιρός με τα χαλάζια και τις βροχοπτώσεις για τους παραγωγούς (που έχουν αφεθεί στο έλεος τους χωρίς καμιά προστασία τουλάχιστον του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος για την επιβίωση τους), τόσο ευεργετικός ήταν για την άρδευση των αγροκτημάτων. Παρόλα αυτά η αρδευτική περίοδος φέρνει στο φως τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία (κατά την άποψη μας) πρέπει να διεκδικηθούν ως ζωτικά έργα από τους αγρότες και τις τοπικές κοινότητες:
• Έλλειψη βασικών υποδομών όσον αφορά την συγκράτηση και ρύθμιση των επιφανειακών νερών της Αλμωπίας. Η ρυθμιστική λιμνοδεξαμενή Λυκοστόμου-Προμάχων-Σωσάνδρας, η λιμνοδεξαμενή και κεντρικό δίκτυο κάτω από τον Πρόδρομο για όλα τα κατάντι χωριά (Ίδα, Κωνσταντία, Ριζοχώρι, Μηλιά, Φιλώτεια, Εξαπλάτανος), να μπεί σε λειτουργία η δεξαμενή στο Θεοδωράκι, η εκβάθυνση των μικρών λιμνών στον Αρχάγγελο, η αξιοποίηση του ρέματος από τις πηγές της Θηριόπετρας που περνά από την Φιλώτεια και το Ριζοχώρι (περιοχή Σέρβες) κλπ.
• Η ταχύτατη ολοκλήρωση των μελετών για να κατασκευαστούν τα αρδευτικά έργα που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα (Λουτράκι, Φούστανη) που η καθυστέρηση της σύνταξης τους μπορεί να βάλει τα έργα σε περιπέτειες. Ακόμη η αξιοποίηση υφισταμένων υποδομών όπως η λιμνοδεξαμενή στους Προμάχους.
• Άμεσα οι αγρότες να αναλάβουν στο σύνολο της την άρδευση με αυτοδιαχείριση. Να σταματήσει να είναι η άρδευση ελεγχόμενη από τον Δήμο. Να αναλάβουν να λειτουργούν, να συντηρούν, να αποκαθιστούν τις βλάβες τόσο στις αξιοποιημένες γεωτρήσεις όσο και στην ελεύθερη ροή. Υπάρχει θετική εμπειρία στην Αλμωπία με τον τρόπο που διαχειρίζονται την άρδευση στον Μεγαπλάτανο. Παρότι και εκεί πρέπει να ολοκληρωθεί η αυτοδιαχείριση με την οριστική μεταβίβαση των δημοτικών γεωτρήσεων στις ομάδες παραγωγών που είναι χρήστες, η εμπειρία του Μεγαπλατάνου μπορεί να βοηθήσει. Στο χωριό αυτό κάποιοι πρωτοπόροι κοινοτάρχες και συνεταιριστές έκαναν πράξη αυτό που πρέπει να γίνει (ολοκληρωμένο βέβαια) παντού. Οι φόβοι ότι κάποιοι αγρότες δεν θα πληρώνουν κλπ μόνο ως δικαιολογία για αποφυγή ευθυνών μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ας ρωτήσουν (αυτοί που πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο) τους υπεύθυνους στον Μεγαπλάτανο για να μάθουν.
• Να μην επαναληφθεί άλλη χρονιά η κοροϊδία με την «αόρατη» κατασκευή του χωματοφράγματος στον Αλμωπαίο, να εξασφαλιστεί η νομιμότητα του
Η αυτοδιαχείριση θα μειώσει πολύ το κόστος της άρδευσης καθόσον η ΔΕΗ, οι υδρονομείς κλπ θα πληρώνονται απευθείας από τους αγρότες-χρήστες στο κόστος που μπορεί καλύτερα να ελεγχθεί) και θα απαλλάξει τον Δήμο από αρκετό χρόνο και κόπο ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διεκδικούνται και να κατασκευάζονται οι βασικές υποδομές για την άρδευση που έχει ανάγκη ο κάμπος.
Ακόμη δεν θα παρακαλούν οι αγρότες και οι τοπικές κοινότητες για να έχουν ανταλλακτικά ή αναλώσιμα (βάνες κλπ) και οι βλάβες θα αποκαθίστανται ταχύτατα με ευθύνη των ίδιων των παραγωγών. Τώρα που πληρώνονται τα ανταποδοτικά της άρδευσης στον Δήμο κάθε μέρα βλέπουμε φαινόμενα να μην υπάρχουν ανταλλακτικά, έγκαιρη προμήθεια υλικών, γεωτρήσεις δεν λειτουργούν επί 20ήμερο μέσα στην αρδευτική περίοδο (Κωνσταντία, Λουτράκι ), σε άλλες αλλάζει ο μηχανολογικός εξοπλισμός και βγάζουν το μισό νερό ( Εξαπλάτανος) κλπ.
Οι αγρότες και οι τοπικές κοινότητες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες προς όφελος τους. Η εποχή των «παχυλών αγελάδων» έχει τελειώσει και η ίδια τους η δουλειά και η ζωή εξαρτάται ( πέραν των γενικότερων πολιτικών που οφείλουν να διεκδικούν την αλλαγή τους, π.χ. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, φτηνό πετρέλαιο και ρεύμα, φορολογία, εθνικές πολιτικές για τα δυναμικά προϊόντα, αγορές κλπ) και από την μείωση των εξόδων και την αποφυγή διαφυγόντων κερδών.
Ο συνδυασμός μας «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία» θα σταθεί στο πλευρό τους στις διεκδικήσεις τους που, ελπίζουμε, να εκδηλωθούν άμεσα.
Πραγματικά τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός που δημιούργησαν οι επιδοτήσεις και φάνηκε η γύμνια του Έλληνα αγρότη απέναντι στους συναδέλφους του του εξωτερικού, τώρα που αναλαμβάνουν τη γη νέα παιδιά κατά το πλείστο μορφωμένα, τώρα που υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία και για χίλιες δυο άλλες αιτίες ήρθε ο καιρός να γίνουν οι αγρότες επαγγελματίες και να αποδείξουν ότι σέβονται τον κόπο τους, το περιβάλλον και τους συνανθρώπους τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επάρκεια που εμφανίζει το σύνολο των υδάτων στην περιοχή είναι πλασματική και δυστυχώς οδηγεί σε καταστροφική διαχείριση και λεηλασία των υδατικών πόρων. Όταν στερεύει μια γεώτρηση δεν είναι λύση να ανοίξουμε άλλη ή να πάμε βαθύτερα. Η αρδευόμενη γεωργία απαιτεί μεγάλες ποσότητες και ποιοτικό νερό. Οι καλλιέργειες της περιοχής είναι απαιτητικές και επιβάλλεται η εξασφάλιση της άρδευσης τους στο ακέραιο για να έχουν οικονομικό αποτέλεσμα και διάρκεια.
Καιρός είναι η ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων όπως και κάθε πόρου να γίνει συνείδηση του καθενός. Ενδεικτικά η μη συμμόρφωση μας κάνει κακό σε χρήμα, εργασία και κοινωνικότητα:
-Ανοίγοντας μια γεώτρηση σε ένα χωράφι αυτόματα διαταράσσεται το υπόγειο υδατικό ισοζύγιο της περιοχής άρα επιβαρύνεις τους γείτονες, «τους κλέβεις νερό» κοινώς.
-Οι επιφανειακές μέθοδοι άρδευσης έχουν πολύ μεγάλες απώλειες τόσο σε νερό άρδευσης, όσο και σε θρεπτικά καθώς η γενναιόδωρη παροχή στα χωράφια οδηγεί είτε σε επιφανειακή απορροή ή σε βαθιά διήθηση, με λίγα λόγια ξέπλυμα λιπασμάτων και υποβάθμιση υπόγειων υδάτων λόγω αλάτωσης.
-Δημιουργούνται φιλονικίες για το ποιος θα ποτίσει και πότε.
-Άκαιρες αρδεύσεις διότι «ήρθε η σειρά μας»……
Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς και γνωστός στην πλειονότητα των αγροτών. Η λύση είναι η συνεργασία. Όπως τόνισε και ο συγγραφέας του άρθρου πρέπει να γίνουν ομάδες αγροτών. Ιδιωτική πρωτοβουλία! Τέτοιας έκτασης προβλήματα δε λύνονται κατά μονάς ούτε θα τα λύσει η πολιτεία (τουλάχιστον η δική μας). Φυσικά το νερό είναι εθνικός πόρος και ανήκει στο κράτος. Αυτό που θα επιδιώξουν οι παραγωγοί είναι η σωστή διαχείριση και γιαυτό χρειάζεται:
Α) Τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων (Γεωπόνων) και μη (υδρονομείς) κ.α. Οι άνθρωποι που θα αναλάβουν πρέπει να αγαπούν αυτό που κάνουν και να ξέρουν τι κάνουν, πολιτικά ρουσφέτια και χρώματα δε χωρούν εδώ, για συνθήκες επιβίωσης μιλάμε!
Β) Κανόνες κυρίως για τη χρήση του νερού και τον τρόπο άρδευσης.
Γ) Χρέωση με τον όγκο του νερού χρήσης. Κανένας δεν εκτιμά το τζάμπα. Η χρέωση, έστω και μικρή θα περιορίσει τη σπατάλη και τις απώλειες και θα συντηρεί το δίκτυο.
Ο σχεδιασμός θα πρέπει να καλύψει όλη τη διαδρομή του νερού. Από την πηγή υδροληψίας έως την απομάκρυνση του πλεονάζοντος ύδατος. Έτσι θα αποφευχθεί η σπατάλη χρημάτων, εργασίας, φυσικών πόρων. Θα βελτιωθεί το οικονομικό όφελος για τη γεωργική επιχείριση, θα μπει μια «τάξη» στο επίπονο και επιτακτικό πρόβλημα της άρδευσης και θα ενδυναμώσει η οικολογική συνείδηση του καθένα. Καθώς όπως λέγεται το περιβάλλον δεν το κληρονομούμαι στους επόμενους απλά το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.
Γιαυτό καλό θα ήταν να ξεχάσουμε δεξιούς και αριστερούς σχηματισμούς, κουμπάρους και συγγενείς και να συστρατευτούμε στο κοινό καλό.
Με εκτίμηση
ΚΛΑΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Γεωπόνος Εγγείων Βελτιώσεων.
Να και ένας υποψήφιος δήμαρχος που κάνει προτάσεις λέει την άποψή του προτείνει λύσεις και μετά την προεκλογική περίοδο. Θετικό !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μόνος άνθρωπος με γνώσεις,άποψη τεκμηριωμένη και ουσιαστικές γνώσεις.Ξυπνήστε κάτοικοι της Αλμωπίας....πριν να είναι πολύ αργά...Ο μόνος άνθρωπος με ρεαλιστικό λόγο...
ΑπάντησηΔιαγραφήγια σου ΓΙΑΝΝΗ---------ΚΟΥΚΙΑ ΣΠΕΡΝΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήMpravo gianni.
ΑπάντησηΔιαγραφήMpravo jianni????
ΔιαγραφήΧορηγοϊ στον αθλητισμο, ιδωτικοποϊηση στο νερό. Το κρατος τϊποτα. Θα παϊρνει μονον φορους. Τα περι αυτοδιαχεϊρησης σε καπιταλιστικό περιβ'αλλον είναι επικϊνδυνο. Οι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με 50Ευρω για 1000 κιλά ροδάκινα.
Αντί να πείτε και εσύ και ο γεωπόνος στούς αγρότες να διεκδικήσουν από το κράτος αρδευτικά έργα (ποτίζουμε ακόμα με τα αυλάκια απο την ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΊΑ), γεωτρήσεις, μείωση στό αγροτικό ρεύμα-πετρέλαιο κλπ, μάς πασσάρετε τήν αυτοδιαχείρηση. Δεν ειναι δικαιολογία τα κακά τού δήμου καί της πολιτείας. Καί ούτε ο Δήμος να είναι νταβατζής και να βγάζει λεφτά από το ρέυμα της ΔΕΗ στούς αγρότες.Αυτά λύνονται με σωστή και χρηστή διοίκηση και διαχείρηση. Δηλαδή μας λές πως εάν έβγαινες δήμαρχος αυτά δέν θα μπορούσες να τα κάνεις και θα μας πάσσαρες την αυτοδιαχείρηση, βλέπε ιδιωτικοποίηση...