Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ανάβρα: Το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα με μηδέν ανεργία... Ας παραδειγματιστούμε!

Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια

Το χωριό Ανάβρα στο νομό Μαγνησίας μπορεί να είναι απομακρυσμένο, ωστόσο μετά από συστηματική προσπάθεια, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά και να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.

Oι 700 κάτοικοι του χωριού, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

Οι υποδομές του χωριού είναι υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.

Μεγάλη σημασία δίνουν οι κάτοικοι και στην κοινωνική μέριμνα: νηπιαγωγείο και δημοτικό υψηλών προδιαγραφών, αγροτικό ιατρείο, δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!

Το μυστικό της επιτυχίας; Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.

Η κατάσταση που συνάντησε στις αρχές ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό, ενώ δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος και το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη.

«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του.

Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας. Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ηθελε έσοδα δικά της. Ετσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.

Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο.

4 σχόλια:

  1. 'Ανετα, κάποια από αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και στην Αλμωπία. Η οποία έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει σωστά και οικολογικά και την αιολική και την από το νερό ενέργεια. Το κτηνοτροφικό πάρκο θα βάλει τέλος στα διάσπαρτα ποιμνιοστάσια, τα οποία και αλοιώνουν την φυσική εικόνα και "εξουδετερώνουν" περιοχές βουνού -με τις εγκαταστάσεις τους- για αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών δραστηριοτήτων, όπως ορειβασία, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, δασικά χωριά. Επίσης, η σωστή φροντίδα των υδάτινων πόρων, ίσως επαφέρουν πολλά ποτάμια στην αρχική τους μορφή (ή τουλάχιστον όσο γίνεται, γιατί κάποια έχουν υποστεί πολύ μεγάλη καταστροφή), έτσι που και το φυσικό τοπία να ενισχυθεί και η ποιοτική αναβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα να είναι προς το συμφέρον και της υγείας των κατοίκων ( τα φυτοφάρμακα και η μείωση των νερών "κληρονόμησαν" πολύ καρκίνο, ο οποίος μπορει να νικηθεί με επαναφορά πρότερης ποιότητας φυσικού τοπίου και ποταμών, καθώς και πράσινο που συνάδει με το μικροκλίμα της περιοχής π.χ πλατάνια). Ο κάμπος μπορεί να αξιοποιηθεί και με εναλλακτικές καλλιέργειες (π.χ αρωματικά φυτά και δέντρα) που δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα. Η βιολογική καλλιέργεια επίσης είναο τομέας που έχει πολύ χώρο ανάπτυξης Αν μάλιστα, γίνει προσπάθεια επαναφοράς των ντόπιων ποικιλιών σε οπωροκηπευτικά -κάτι που ολοένα και περισσότερο βρίσκει υποστηρικτές στις καταναλωτικές προτιμήσεις- με ανάπτυξη και μονάδων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, νομίζω ότι είναι τομείς που θα κρατήσουν ή και θα επαναφέρουν κόσμο στην περιοχή.
    Ταυτόχρονα, μπορούν να μπουν σε νέες και φιλικότερες με το περιβάλλον οι υπάρχουσες τουριστικές υποδομές, δίνοντας ώθηση και σε εναλλακτικές (αγροτουρισμός, αθλητισμός βουνού, ανάπτυξη πολιτιστικών δομών και δραστηριοτήτων...., επανασχεδιασμό και επανεκκίνηση -στο πλαίσιο όλων των παραπάνων- των πολιτιστικών συλλόγων και των πνευματικών κέντρων...)
    Προϋπόθεση όλων: η αλαγή νοοτροπίας από όλους. Να δρουν περισσότερο συλλογικά και λιγότερο ατομικιστικά. Να δουν τον περιβάλλοντα χώρο ως σπίτι τους (που είναι, αλλά...) και να το φροντίζουν ως τέτοιο. Αυτό προϋποθέτει συνεχή προσωπική ενημέρωση, συνεχή επαγρύπνηση, πίεση-απαίτηση προς τους κρατικούς φορείς (αναλόγως αρμοδιοτήτων) για ποιοτική, έγκαιρη, αποδοτική αντιμετώπιση των ζητημάτων και διαφάνεια στις διαδικασίες. Απαιτείται συνεργασία, με κριτική επιχειρημάτων και προτάσεων. Απαιτεί σχεδιασμό και δυναμική διεκδικήσεων και αξιοποίησης προγραμμάτων που τρέχουν και στο υφιστάμενο πλαίσιο. Το "δε βαριέσαι.." πρέπει να γίνει παρελθόν για να υπάρκει καλύτερο παρόν και μέλλον με προοπτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Βαφειάδη, χαίρομαι που το σχόλιό μου, στο χθεσινό άρθρο σου, και η πρότασή μου στο νέο δήμαρχο να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ανάβρας Μαγνησίας, ήταν το έναυσμα για την παραπάνω ανάρτηση
    Κ.Μ Αριδαία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέτοιες προτάσεις είμαστε υποχρεωμένοι να τις προβάλουμε, αν θέλουμε το καλό του τόπου μας.
      Να είστε καλά!!

      Διαγραφή
  3. Παλι ξινα σταφυλια. Η ευκσιρια της Αλμωπιας χαθηκε. Δεν Αλλαξαμε την Αλμωπια. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News