Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Μετανάστευση: Οι φοιτητές μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις

Γράφει η Μαρία Σμήνα, Φοιτήτρια ΑΠΘ Δημοσιογραφίας

Σε όλους τους Έλληνες είναι γνωστά τα δυσάρεστα αποτελέσματα της κρίσης μετά το 2008. Κρίση που αγγίζει όλους τους τομείς. Οικονομία, παιδεία, υγεία, ακόμα και κρίση βασικών αξιών όπως η ανθρωπιά.

Η κρίση λοιπόν που αφορά τους περισσότερους Έλληνες, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους φοιτητές, μελλοντικούς και τωρινούς των οποίων οι αποφάσεις καθορίζονται με βάση αυτό το κριτήριο. Νέα παιδιά με όρεξη και όραμα αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους και να κατευθυνθούν προς άλλες χώρες. Στόχος; Η αναζήτηση καλύτερων σπουδών και μιας σταθερής μελλοντικής εργασίας με ικανοποιητικές αποδοχές που να ανταποκρίνονται στον αγώνα των Πανελληνίων και της σχολικής ζωής. Δεν είναι λίγοι αυτοί μάλιστα που έχοντας ξένη υπηκοότητα εξαιτίας του ενός από τους δύο γονείς αποφασίζουν να την εκμεταλλευτούν προς όφελός τους.

Τέτοια περίπτωση είναι και 20χρονος συντοπίτης μας, ο οποίος αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό έχοντας συγκεντρώσει εντούτοις σχεδόν 16.000 μόρια. Η απόφασή του όπως δήλωσε «ήταν δύσκολη» και του « πήρε αρκετό χρόνο για να καταλήξει». Χαρακτηριστικά μας επεσήμανε « Είχα την υπηκοότητα και το σκεφτόμουν από το λύκειο. Τελικά με όλα αυτά που έχουνε γίνει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην οικονομία και με αυτά που έβλεπα και ζούσα σκέφτηκα να φύγω έξω. Ρωτούσα αρκετούς συγγενείς και γνωστούς και γενικώς άτομα που έχουν πάει ή που ήδη μένουν εκεί και άκουγα θετικά σχόλια. Το σκεφτόμουν λοιπόν για μήνες και πήρα την τελική απόφαση. Κατά κύριο λόγο ξεκίνησα για σπουδές, με δουλειά part – time. Τελικά όμως ήρθα και είδα τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Άλλο να το ζεις και άλλο μόνο να ακούς και να βλέπεις. Παρ’ όλα αυτά, τα πανεπιστήμια εδώ είναι πολύ οργανωμένα και οι κάτοικοι σέβονται το περιβάλλον, το κρατούν καθαρό».

Πόσοι ακόμα φοιτητές βρίσκονται ή θα βρεθούν μπροστά σε τέτοια διλήμματα; Θα βελτιωθεί η κατάσταση, ή η Ελλάδα χτυπάει το καμπανάκι της μετανάστευσης προς την αλλοδαπή για άλλη μια φορά μετά το 1950; Τρία χρόνια μνημονίων και μέτρων πιέζουν τις αποφάσεις ζωής των φοιτητών και στενεύουν τον κλοιό… Μήπως είναι ώρα να γίνει κάποια αλλαγή πριν η Ελλάδα χάσει σημαντικούς επιστήμονες και μεγάλα μυαλά…;

Μαρία Σμήνα
Φοιτήτρια ΑΠΘ Δημοσιογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News