Στόχος της κυβέρνησης όμως είναι να αλλάξει και το καθεστώς των προσλήψεων στο Δημόσιο και η σύνδεση αυτού με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης των υπαλλήλων |
Το νέο τοπίο στο Δημόσιο φιλοδοξεί να φέρει η κυβέρνηση με τις αλλαγές που σχεδιάζει.
Το καθεστώς που θα υιοθετηθεί δεν αφορά μόνο τις απολαβές των υπαλλήλων, που θα φέρει το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο, αλλά και γενικότερα τη φιλοσοφία του Δημοσίου ως «εργοδότης», καθώς θα μπουν νέα δεδομένα τόσο στις προσλήψεις, όσο και στις προαγωγές.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μελετούν τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, με το προσχέδιο του νέου μισθολογίου στο επίκεντρο, καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Κεντρικός άξονας των νέων δεδομένων είναι η διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς ανάμεσα στους υπαλλήλους με πανεπιστημιακή ή τεχνολογική εκπαίδευση και εκείνους με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική, χωρίς όμως να προκύψει δημοσιονομικό όφελος ή απώλεια για τον προϋπολογισμό. Κάτι που συνεπάγεται- σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής»- ότι 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουν αυξήσεις, ενώ 150.000 υπάλληλοι θα υποστούν νέες μειώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και το σενάριο αύξησης του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο χρόνια για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οπότε αυτόματα θα διευρύνεται η διαφοράς τους με εκείνους πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Στόχος της κυβέρνησης όμως είναι να αλλάξει και το καθεστώς των προσλήψεων στο Δημόσιο και η σύνδεση αυτού με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης των υπαλλήλων. Για παράδειγμα, το σχέδιο προβλέπει την πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (585 ευρώ το μήνα μεικτά ο κατώτατος μισθός για άνω τον 25 ετών και 510 για νεότερους) και μετά την πάροδο του έτους θα αξιολογείται η απόδοση τους και εφόσον κρίνονται κατάλληλοι για τη θέση, τότε θα γίνεται κανονική πρόσληψη με αποδοχές δημόσιου τομέα (780 μεικτά για Υ.Ε. χωρίς προϋπηρεσία).
Ακόμη, ανάμεσα στα δεδομένα που εξετάζουν τα δύο υπουργεία είναι το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών, η κατάργηση της υπερβάλλουσας μείωσης, αλλά και η περικοπή μη μισθολογικών παροχών. Πρόκειται για δαπάνες για θέρετρα, μεταφορές, σίτιση, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις, από τις οποίες άλλες θα περικοπούν και άλλες θα καταργηθούν.
Υπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο αναγνώρισης προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχει κίνητρο, αν και αυτό το μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί όπως προειδοποιούν κι αρμόδιες υπηρεσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News