Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ενημέρωση για τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του Ρωσικού εμπάργκο που αφορούν ροδάκινα και νεκταρίνια

ΕΚΤΑΚΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ε. ΕΝΩΣΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ με βάση ότι ισχύει μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή και εν αναμονή σχετικών ανακοινώσεων από το ΥΠΑΑΤ.

Από το γραφείο της κ. Τζάκρη ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε στις 21 Αυγούστου 2014 ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός 913/2014 της Επιτροπής που αφορά στα ΕΚΤΑΚΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ε. ΕΝΩΣΗΣ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στα ροδάκινα και νεκταρίνια μετά το ρωσικό εμπάργκο που ανακοινώθηκε στις 7/8/2014. Δηλαδή μια μέρα πριν την προγραμματισμένη συζήτηση που έγινε σήμερα (22 Αυγούστου) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέτρα καλύπτουν:

α) δωρεάν διανομή ροδακίνων και νεκταρινιών από την αγορά από 18 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2014 τόσο για οργανωμένους παραγωγούς (μέλη ΟΠ) όσο και μεμονωμένους (όχι μέλη σε ΟΠ) καθώς και

β) δράσεις προώθησης για την χρονική περίοδο 18 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2014 που θα υλοποιήσουν οι Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ).

Οι ΟΠ θα υλοποιήσουν τη δωρεάν διανομή ροδακίνων και νεκταρινιών μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμά (ΕΠ) τους χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί του ύψους του ποσοστού 4,1%, το ύψος του 1/3 του Επιχειρησιακού Ταμείου για τις κρίσεις και το ποσοστό αύξησης 25% του Επιχειρησιακού Ταμείου στην τροποποίηση κατά τη διάρκεια του έτους. Η σχετική αποζημίωση θα ανέλθει σε 100% της δαπάνης.

Οι ΟΠ θα υλοποιήσουν τη δράση της προώθησης μέσα από το ΕΠ τους. Η επιπλέον ενίσχυση για τις δράσεις προώθησης ανέρχεται για την Ελλάδα σε 317.215 ευρώ. Οι ΟΠ μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2014. Αν υπάρξει υπέρβαση του ανωτέρω ποσού θα εφαρμοστεί συντελεστής απομείωσης.

Οι Μεμονωμένοι παραγωγοί (όχι μέλη σε ΟΠ) για τη δωρεάν διανομή ροδακίνων και νεκταρινιών που έχουν στην κατοχή τους πρέπει να υπογράψουν συμφωνητικό με αναγνωρισμένη ΟΠ και αποζημιώνονται με ποσοστό 50% της δαπάνης για τη δωρεάν διανομή που θα υλοποιηθεί.

Επομένως δεν υπήρξαν αλλαγές όσον αφορά το ποσοστό της ενίσχυσης. Παρά τις συνεχείς συσκέψεις στο ΥΠΑΑ&Τ το νομικό κείμενο εκδόθηκε πριν την προγραμματισμένη σημερινή συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αποτέλεσμα σήμερα είναι ότι παρά το χαμηλό ποσοστό οργάνωσης που παρατηρείται (στην Π.Ε. Πέλλας δεν υπάρχει καμία αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών σε λειτουργία) οι μεμονωμένοι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με το 50% της ενίσχυσης.

Η δράση της απόσυρσης (εκτός δδ) μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από ΟΠ με βάση τις ισχύουσες διατάξεις (εκτός των έκτακτων μέτρων).

(*) Η τιμή για τα ροδάκινα και νεκταρίνια για τη δωρεάν διανομή προσδιορίζεται σε 26,90 ευρώ/100 κιλά.

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός 913/2014 της Επιτροπής:





 
Θεοδώρα Τζάκρη
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News