Συνάντηση του Βουλευτή με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Συνοχής και Πληθυσμού |
Τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής κ. Άγγελο Συρίγο επισκέφθηκε σήμερα ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης προκειμένου να του εκθέσει εκ νέου το ζήτημα του καθεστώτος μετάκλησης των εποχικών εργατών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία.
Ο κ. Σταμενίτης επανέλαβε για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα αλλαγής του καθεστώτος μετάκλησης με κατεύθυνση την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των παραγωγών και την εξάλειψη της μαύρης εργασίας.
Ο κ. Συρίγος από την πλευρά του ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα προκύψουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στο ισχύον καθεστώς. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπονται τα εξής:
1) Μέγιστη διάρκεια παραμονής ανά 12μήνο, ορίζεται το διάστημα των 180 ημερών, οι οποίες θα προσμετρούνται αθροιστικά. Επομένως ο μετακλητός εργάτης θα έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στη χώρα και να εξέλθει όσες φορές το επιθυμεί έως ότου συμπληρώσει το προβλεπόμενο διάστημα.
2) Ελάχιστη διάρκεια παραμονής στον πρώτο εργοδότη ορίζεται το διάστημα των 2 μηνών και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εργοδότη για τον μετακλητό εργάτη, για όσο διάστημα το επιθυμούν οι δύο πλευρές και χωρίς να ξεπερνούν τις 180 ημέρες συνολικά.
3) Η αρμοδιότητα για τον ορισμό του αριθμού των μετακλητών εργατών ανά έτος παραχωρείται στην εκλεγμένη Περιφερειακή Διοίκηση, η οποία έχει την ευθύνη να καθορίζει τον αριθμό σύμφωνα με τις ανάγκες του συνόλου της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Αναφορικά με την εξέλιξη ο Βουλευτής Πέλλας δήλωσε:
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής προχωρούν στη διευθέτηση του ζητήματος και στην αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για τους εποχικούς μετακλητούς εργάτες γης, το οποίο αποδεδειγμένα παρουσίαζε αρκετές στρεβλώσεις. Συνεπώς, με τις νέες ρυθμίσεις ικανοποιείται ένα αίτημα που έχουμε καταθέσει από το 2012 και δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εξυπηρετεί τους παραγωγούς και τους εργάτες και θα περιορίσει τα φαινόμενα της μαύρης εργασίας. Δημιουργείται δηλαδή ένα πλαίσιο βάσει των πραγματικών αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας».
κύριε Σταμενίτη θα θέλαμε να κάνετε κάτι για τα ακριτικά χωριά Αετοχώρι,Σαρακηνούς Θεοδωράκι,Κορυφή,Σαρακηνοί,Λαγγαδιά,Περίκλεια,Αρχάγγελος τα οποία προσφέρουν αλλά δυστυχώς τα έχει ξεχάσει η κεντρική εξουσία.Με ποιούς δρόμους να επικοινωνήσουμε με τον πολιτισμό? πως να συγχρονιστούμε με τις νέες εξελίξεις? δεν είναι άδικο να θέλει ο κόσμος να μείνει στα χωριά και να μην βοηθιέται? ελάτε κοντα μας με έργα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήteleio
ΑπάντησηΔιαγραφή