Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Η Αχτσιόγλου ανοίγει την πόρτα για τις ομαδικές απολύσεις - Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η γραμμή που υποστηρίζει πλέον η Εφη Αχτσιόγλου είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων»

Το υπουργείο Εργασίας άνοιξε «πόρτα» για τις ομαδικές απολύσεις στην Τρόικα, καθώς το προσχέδιο της συμφωνίας, που θα συζητηθεί το σαββατοκύριακο, έχει αναφορά σε άρση διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η γραμμή που υποστηρίζει πλέον η Εφη Αχτσιόγλου είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι, αλλά να έχουν έστω και ένα υποτυπώδες πλέγμα προστασίας, όπως καταβολή δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και της προτίμησής τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται να παράσχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις.

Αυτή η προέγκριση δεν θα έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εμπλοκή του κράτους ή του υπουργείου Εργασίας. Με απλά λόγια στο νέο καθεστώς απολύσεων, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που θα αποφασιστούν με το νέο εργασιακό νόμο, το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις μαζικές απολύσεις καταργείται οριστικά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο προέλεγχος των απολύσεων θα γίνεται από ανεξάρτητο όργανο (ενδεχομένως από τον Οργανισμό Διαιτησίας – ΟΜΕΔ ή άλλη επιτροπή), όπως συνηθίζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αν οι απολύσεις θα απαγορεύονται αν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (και δεν υπάρχουν σήμερα) θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο τραπέζι είναι και η αύξηση των ορίων των νόμιμων απολύσεων. Τα όρια σήμερα είναι μέχρι 6 εργαζόμενοι το μήνα σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα και 5% και έως 30 άτομα κάθε μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα και πάνω. Για επιχειρήσεις με προσωπικά έως 20 άτομα οι απολύσεις είναι ελεύθερες.

9 σχόλια:

  1. απο τον Ελεύθερο Τυπο τι περιμενεις να διαβασεις; την ΝΔ την ενδιαφέρει να ικανοποιήσει το στερητικο της συνδρομο, απο την στέρηση της εξουσίας. Η κουταλα δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η κουταλα ειναι χαρακτηριστικο οοοολου του "συνταγματικου " τοξου ...

      Διαγραφή
    2. Γεια σου μαλακα Ελληνάρα!!!Σιγουρα Σύριζα ψηφισες!!Ο καημος σου η νδ ειναι?σιγουρα διαβαζεις αυγή χαχαχα

      Διαγραφή
  2. ελευθερο τυπο λεει απο αυτο και μονο καταλαβαινεις οτι ακομα δεν ισχυει τιποτα απο αυτα.αντιθετως η αχτσιογλου ειδη εχει καταθεση την πρωτη αρνητικη απαντηση στους τοκογλυφους! σταυρο περνα το αν σου ειναι ευκολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. an apoliseis kosmo mhn patiseis ston topo su

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τις πόρτες τις άνοιξαν διάπλατα οι σαμαροβενιζελοι. Εσύ μιζερε λαε της Πέλλας βαλτα με την νέα υπουργό για να εκτονωθεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν δεν θελουν να παραιτηθουν! αλλα ειναι ωραια η καρεκλα.κ μην ξεχνατε το μνημονιο αυτο ειναι του συριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. επειδη απλα λεγεσαι συριζα δεν σημαινει οτι δεν εχεις σχεση με λαθη του παρελθοντος.καμμενος κ ολα τα στελεχη ανελ με τους οποιους συγκυβερνας ηταν στη νεα δηοκρατια.κ το μισο παλιο πασοκ του κλεψιμστος ειναι συριζα.δες τζακρη βιτσα κουρουμπλη παραστατιδηκ.α.το θεμα ειναι το σημερα κ σημερα ηρθατε αναδρα στην εξουσια μη βγαζοντας προεδρο δημοκρατιας κ μετα τα ιστορικα ψεμματα για καταργηση ενφια σκισιμο μνημονιου αλλα φερατε το τριτο κ χειροτερο μνημονιο. φερατε καπιταλ κοντρολ δημοψηφισμα το οχι εγινε ναι κ συνεχιζετε να μιλατε; ιχνος τσιπας δεν εχετε.τουλαχιστον τα γαμησατε ολα αλλα βγαλτε το σκασμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News