Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Η Μέρκελ ξανά υποψήφια για την καγκελαρία της Γερμανίας

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 20:00 το βράδυ, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου

Η Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας διεκδικώντας μία τέταρτη θητεία, μετέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής (20.11.2016) το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Δεν ήταν μια... είδηση που να έριξε κανέναν από τα σύννεφα. Όλοι άλλωστε περίμεναν ότι η Μέρκελ να θελήσει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 20:00 το βράδυ, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου. Αλλά πηγές του κόμματος της, CDU, "διέρρευσαν" τις προθέσεις της αρκετές ώρες νωρίτερα. Έτσι, στις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017, η Μέρκελ θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος. Προς... θλίψη, ίσως, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ήλπιζε ότι ίσως η Μέρκελ να έκανε στην άκρη, ανοίγοντάς του το δρόμο για την καγκελαρία.

Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 55% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Άνγκελα Μέρκελ στην εξουσία, δήλωσε η αρχισυντάκτρια ης γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau Μπάσα Μίκα στον δημόσιο ραδιοσταθμό DLF. Πρόσθεσε δε ότι «ποτέ η διεθνή της φήμη δεν ήταν τόσο καλή, αν βέβαια πιστέψουμε τις αμερικανικές εκτιμήσεις ότι είναι η μόνη που κρατά συμβολικά ψηλά τη σημαία των δημοκρατικών αξιών του δυτικού κόσμου. Και εκτός αυτού η Α. Μέρκελ είναι άνθρωπος που αγαπά την εξουσία».

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η A. Μέρκελ απέφευγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της υποψηφιότητας για την καγκελαρία, κυρίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης όταν η δημοτικότητά της βρίσκονταν στο ναδίρ. Η αρχισυντάκτρια Μπάσα Μίκα πιστεύει ότι η τακτική της καγκελαρίου αποδείχθηκε ορθή.

«Η στρατηγική αυτή της ταιριάζει διότι είναι διστακτική ως πολιτικός. Όταν η προσφυγική κρίση βρίσκονταν στο ζενίθ ήταν έξυπνο να περιμένει μέχρι να καταλαγιάσει η οργή πολλών στη Γερμανία για τον, κατά την άποψή τους, μεγάλο αριθμό προσφύγων στη χώρα. Περίμενε λοιπόν να αρχίσουν να μειώνονται οι πρόσφυγες αφού έκλεισαν στην Ευρώπη τα σύνορα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι έχουν συχνά κακή μνήμη, οπότε στους περισσότερους πέρασε ο θυμός εναντίον της για το προσφυγικό. Κατά συνέπεια η Α. Μέρκελ περίμενε την ιδανική στιγμή για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας».

Η γερμανίδα δημοσιογράφος αναμένει ωστόσο ότι ο προεκλογικός αγώνας του χρόνου τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο δύσκολος και διαφορετικός από τους προηγούμενους λόγω της ενίσχυσης των λαϊκιστών και στη Γερμανία.

«Ζούμε σε καιρούς έντονης πολιτικοποίησης. Λαϊκιστές δεν υπάρχουν μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά στις ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι στον προεκλογικό αγώνα θα ενστερνιστεί αυτό που γράφουν οι New York Time ότι είναι η τελευταία πολιτικός που υπερασπίζεται τις αξίες του δυτικού κόσμου. Με αυτό το όπλο στη φαρέτρα της μπορεί να διαχωρίσει τη θέση της από την Εναλλακτική για τη Γερμανία και παρόμοια λαϊκιστικά ρεύματα και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Διότι η επανεκλογή της θα αποτελούσε για πολλούς μια πολιτική συνέχεια, ένα συναίσθημα ασφαλείας που έχουν συνηθίσει και όλα αυτά πάντα με ένα δημοκρατικό πρόσημο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News