Ανακοίνωση |
ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Μετά από συνεχή ερωτήματα που γίνονται δεκτά από την υπηρεσία μας σχετικά με τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων, παραθέτουμε τα παρακάτω:
Α. Η νομοθεσία η οποία ορίζει τις προβλεπόμενες ενέργειες είναι ο Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4235/2014, όπου:
Διαχωρίζεται ως υπεύθυνος διαχείρισης των αδέσποτων ο Δήμος και ως υπεύθυνος της ορθής διαχείρισης των δεσπ οζόμενων από τους ιδιοκτήτες τους, η Αστυνομία και η Θηροφυλακή (Δασαρχείο). Η Αστυνομία επίσης καθίσταται ως ο μόνος αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός για την καθαριότητα και για την τήρηση της προαναφερόμενης νομοθεσίας.
- Ορίζονται οι ενέργειες στις οποίες ο φείλει να προβαίνει ο Δήμος σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και αναφέρεται ρητά ότι τα αδέσποτα, αφού λάβουν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και εφόσον δε συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας (μολυσματική ασθένεια ή επικίνδυνη συμπεριφορά η οπο ία κρίνεται από αρμόδια επιτροπή ), οφείλεται να επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον (εκεί που βρέθηκ αν κατά την περισυλλογή).
Β. Από το 2014 και μετά:
- Ανασυστάθ η κε η Πενταμελής Επιτροπή διαχείρισης,
- Ορίστηκε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή,
- Συγκρο τήθηκε το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων
- Ενημερώθηκαν όλοι οι πρόεδροι των Τ.Κ σχετικά με τ ην ισχύουσα νομοθεσία για τη ν διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την αντιμετώπιση της λύσσας.
- Συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια μέσω των οποίων έγινε εκτίμηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων και των προβλημάτων γύρω από αυτά.
- Ξεκίνησε η επαφή και συνεχίζεται έως και σήμερα η συνεργασία με το Φ ιλοζωικό Σ ύλλογο Αλμωπίας.
- Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στο Ξενιτίδειο στις 20 Οκτωβρίου 2015 με τα μέλη του κυνηγετικού συλλόγου και ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την ισχύουσα νομοθεσία.
- Οργανώθηκαν αντιλυσσικοί εμβολιασμοί στην Αριδαία, Πολυκάρπη, και Τσάκους και θα συνεχιστούν στις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες.
- Έγινε έλεγχος και ενημέρωση των π ολιτών για τα δεσποζόμενα, παρουσία της Αστυνομίας, στην Τ.Κ Αρχαγγέλου.
- Διανεμήθηκε ενημερωτικ ό φυλλ άδιο με θέμα «Υποχρεώσεις και κυρώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων» στους κτηνοτρόφους του Δήμου Αλμωπίας σε συνεργασία με τα τοπικά δημόσια κτηνιατρεία , ελλείψει συλλόγου κτηνοτρόφων.
- Διανεμήθηκε ενημερωτικ ό φυλλ άδιο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑ στην Τ.Κ. Αριδαίας (υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, παραβάσεις και πρόστιμα κ.α).
- Συμμετοχή στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε.ΠΕΛΛΑΣ με συναρμόδιο υς φορείς σχετικά με τις δράσεις που αφορούν την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
- Ο ργ ανώθηκε η πραγματοποίηση στείρωσης αδέσποτων ζώων από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) στο Δήμο Αλμωπίας στις 28 - 29/01/2017.
- Από 22/7/2015 έως 5 /04/2017 έχουν γίνει οι προβλεπόμενες, από την προαναφερόμενη νομοθεσία, κτηνιατρικές πράξεις σε 425 αδέσποτα σκυλιά και 3 γάτες κ αι εντάσσονται στο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Το αρχείο της υπηρεσίας μας διαθέτει τα παρακάτω:
1)Κτηνιατρικές Εντολές
2)Βιβλιάρια
3)Καρτέλες
4)Καταστάσεις
5)Βιβλίο εισερχόμενων και εξερχόμενων ζώων
6)Βιβλίο Νοσηλείας Ασθενών Ζώων
- Διενεργείται έλεγχος όλων των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από πολίτες στις τοποθεσίες που υποδεικνύονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν τ α σκυ λιά στα οποία αναφέρονται είναι αδέσποτ α (και οφείλει να ενεργήσει ο Δήμος) ή δεσποζόμενα (και οφείλει να ενεργήσει ο ιδιοκτήτης).
Γ. Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, το σύνολο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από το 2014 κα ι έχει προγραμματιστεί έως σήμερα να υπογραφούν εντός του 2017,ανέρχεται στο ποσό των 104.842,80€. Αναλυτικά ο πίνακας με τους κωδικούς εξόδων που έχουν πραγματοποιηθεί ανά έτος, παρατίθεται παρακάτω (οι δαπάνες αυτές αναρτώνται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ σε ότι αφορά τ ην υποχρέωση των ΟΤΑ να δημοσιεύουν μηνιαία, τα απολογιστικά στοιχεία του προϋπολογισμού τους)
Τέλος, η αίτηση χρηματοδότησης του Δήμου Αλμω πίας για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς (Κ.Υ.Α. Αριθμ. 1711/150664/28.11.2014) δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών λόγω των οικονομικών συγκυριών και δεν έλαβε χρηματοδότηση κανένας Δήμος, ενώ νέα α ίτηση χρηματοδότησης του Δήμου Α λμωπίας για τον ίδιο σκοπό (Κ.Υ. Α. Αριθμ. 2202/75660/06 - 07 - 2016), εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και ο Δήμος έλαβε το ποσό 7.834,57. Χρηματοδότηση έλαβε άλλος ένας Δήμος από το σύνολο της επικράτειας.
Δ. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύ ρεση κατάλληλου χώρου για την αδειόδοτηση και ίδρυση καταφυγίου φιλοξενίας σε εφαρμογή της νομοθεσίας κα ι των περιορισμών αυτής. Επισημαίνεται ότι οι χρηματοδοτήσεις των σχετικών δράσεων (βάσει της Κ.Υ.Α. Αριθμ. 2202/75660/06 - 07 - 2016 ) μεταξύ των οποίων κ αι η κατασκευή καταφυγίου, εκταμιεύονται απολογιστικά (δηλαδή αφού πραγματοποιηθούν τα έργα από τους Δήμους με ιδία δαπάνη, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ύψος των 600.000,00€ περίπου, για τη φιλοξενία 60 ζώων).
Επιπλέον:
- σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο, διαμορφώνεται πρόγραμμα παρουσιάσεων σε Δημοτικά σχολεία της περιοχής μας μετά τις γιορτές του Πάσχα σχετικά με τη φροντίδα των ζώων και τις υποχρεώσεις του ανθρώπου απέναντί τους,
- αναμένεται από το Α.Τ. Αριδαίας ο ορισμός δύο εργαζ ομένων προκ ειμένου να συσταθεί, με απόφαση Δημάρχου, ομάδα έργου με σκοπό την ενημέρωση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων και τον έλεγχο τήρησης της κείμενης νομοθεσίας,
- εξετάζεται η χωροθέτηση του εξοπλισμού σίτισης των ζώων (ταΐστρες)
Ε . Σκοπός είναι να:
- ενημερωθο ύν οι πολίτες σχετικά με το τι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία,
- διαμορφωθεί ανάλογη κουλτούρα κυρίως στα νέα παιδιά, προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα εγκατάλειψης και έκθεση σε κίνδυνο, ζώων
- εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των δεσποζόμενων ζώων.
πάντα κριτήριο θα είναι η καθημερινότητα.Μετατρέψτε τις ενέργειες σας σε τέτοιες που η εικόνα της πόλης να είναι ανθρωπινη και όχι σκυλίσια.Καλό κουράγιο κύριε αντιδήμαρχε για το Γολγοθα που ανέλαβες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά μου φαίνονται αυτά. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται ότι θα τουφεκίζεται όποιο καθίκι παρατάει το σκύλο του στην περιοχή μας και θα φεύγει
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά καλη μού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα παθεις τίποτα.
Εδώ δεν τουφεκιζουν κάποιους που παρατανε παιδιά
εδω δεν τουφεκίζονται αυτοί που παρακαλάνε να μεινουν στους δρόμους ρε φίλε...τι λες τώρα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Υδραία π.χ. τελευταία, έχουν παρατήσει 6 σκυλιά. Τα δεσποζόμενα τσομπανόσκυλα, που συνοδεύουν τα κοπάδια, από νωρίς το απόγευμα κυκλοφορούν στον δρόμο και μάλιστα κάποια έχουν επιθετική συμπεριφορά. Τα δύο έχουν ορμήξει σε κάποιους εδώ. Σύμφωνα με το νόμο, απ' τη στιγμή που δεν είναι περιορισμένα στο σταύλο, θεωρούνται αδέσποτα. Ποιανού ευθύνη είναι τελικά; Γιατή η μια υπηρεσία ρίχνει το μπαλάκι στην άλλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ποιανού ευθύνη είναι φίλε 10:11; Ο κτηνοτρόφος έχει την ευθύνη. Αφού είναι δικά του; Ο κτηνοτρόφο, ως ο υπεύθυνος των ζωντανών είναι και ο κατά τον νόμο φέρων την ευθύνη σωστής φροντίδας τους (όπως ορίζει ο νόμος, όχι η κούτρα του..). Απλά, μάλλον κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια ή αποφεύγουν να κινήσουν τον νόμο, κατά τη λογική του "δικού μας" ..
ΑπάντησηΔιαγραφή