Ποια όμως είναι η «φρουρά» που επικαλέστηκε ο κ. Μπαλαούρας, δηλαδή η Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων |
«Φρουρά! Φρουρά! Φρουρά!». Είκοσι δύο φορές μέσα σε δύο λεπτά ο προεδρεύων της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας φώναξε από το μικρόφωνο τους αστυνομικούς προκειμένου να επιληφθούν της απρόκλητης επίθεσης που δέχτηκε την περασμένη Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας από τον Ηλία Κασιδιάρη. Τελικά η «φρουρά» μπήκε στην ολομέλεια και χρειάστηκε ο υπασπιστής του φρούραρχου να ανέβει στο προεδρείο για να ενημερώσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αστυνομικοί της Βουλής έχουν ήδη επιληφθεί, όμως δεν έγιναν αντιληπτοί γιατί δεν φοράνε στολές, αλλά κουστούμια και γραβάτες.
Ποια όμως είναι η «φρουρά» που επικαλέστηκε ο κ. Μπαλαούρας, δηλαδή η Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων (ΥΑΒΕ); Πόσα άτομα την απαρτίζουν, από ποιες ειδικότητες της Αστυνομίας, τι προνόμια έχουν και ποιο το αντικείμενό της μέσα και έξω από τους χώρους του Κοινοβουλίου;
Η ΥΑΒΕ, για παράδειγμα, είναι το μοναδικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. που δεν δέχεται εντολές και δεν λογοδοτεί ούτε στον αρχηγό της Αστυνομίας, ούτε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, παρά μόνο στον πρόεδρο της Βουλής. Αριθμεί περίπου 300 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν σε πέντε τμήματα, ασχολούνται με την ασφάλεια του κτιρίου της Βουλής και τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις, αλλά και τη φρούρηση και άλλων κτιρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα έχουν την ευθύνη και για όλους εκείνους που επισκέπτονται τη Βουλή, οι οποίοι, για παράδειγμα, μόνο το 2016 ήταν περίπου 500.000 άτομα.
Ουσιαστικά μιλάμε για μια υπηρεσία που κατατάσσεται στην ελίτ της Αστυνομίας και προ της οικονομικής κρίσης γινόταν μάχη για το ποιος θα υπηρετήσει στην εν λόγω φρουρά, αφού τα προνόμια ήταν τεράστια, οι ευθύνες λίγες και η αίσθηση ότι υπηρετούν στο κέντρο της εξουσίας μεγάλη. Ωστόσο, από το 2012 και μετά οι 16 μισθοί που έπαιρναν έγιναν 12, το μοναδικό επίδομα κυμαίνεται από τα 100 μέχρι τα 22ο ευρώ, ενώ τα επεισόδια με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσα στο Κοινοβούλιο και τους διαδηλωτές και τους αντεξουσιαστές απέξω τους χάλασαν την ηρεμία... Βέβαια, ακόμη και σήμερα η συγκεκριμένη υπηρεσία θεωρείται από τις πιο προνομιούχες, αφού οι αστυνομικοί δεν έχουν να κάνουν με εγκληματίες και τρομοκράτες σε κάποιο μίζερο γραφείο ασφαλείας του κέντρου της Αθήνας, αλλά με βουλευτές και υπουργούς στο σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον της Βουλής.
Δείτε τι συνέβη στη Βουλή για 2:30 λεπτά μετά το επεισόδιο Κασιδιάρη - Δένδια
Οι ομάδες των 22
Αν κάποιος μπει και περπατήσει στους μαρμάρινους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, θα διαπιστώσει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Από τους αστυνομικούς της Τροχαίας που βρίσκονται στις δύο εισόδους (συνολικά 17 άτομα της συγκεκριμένης υπηρεσίας υπηρετούν στην ΥΑΒΕ), μέχρι τους ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές των x-ray μηχανημάτων που ελέγχουν τις τσάντες των επισκεπτών, η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Αυτό, όμως, που πραγματικά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι κάτι περίεργοι τύποι με κουστούμια και καρτελάκια που φυλάνε τις τρεις εισόδους της ολομέλειας όταν διεξάγεται συζήτηση στην κεντρική αίθουσα του Κοινοβουλίου. Μια καινούρια συνήθεια που έχει να κάνει με τα νέα ήθη που έφερε η έλευση της Χ.Α. στο Κοινοβούλιο και τις συχνές επιθέσεις και προπηλακισμούς. Εξι αστυνομικοί βρίσκονται σε κάθε είσοδο μπροστά από τις δύο ξύλινες πόρτες και περιμένουν το κάλεσμα του προέδρου σε περίπτωση που οξυνθούν τα πνεύματα ή κάτι πάει στραβά για να επέμβουν. Αυτό βέβαια όταν η κεντρική αίθουσα χρησιμοποιείται για συνεδριάσεις επιτροπών, αφού στην ολομέλεια κουστουμαρισμένοι αστυνομικοί μπαίνουν μέσα στον χώρο και στέκονται στις τρεις εισόδους.
Τον τελευταίο χρόνο, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά έχει κληθεί τουλάχιστον τρεις φορές η φρουρά από τον πρόεδρο για να επέμβει μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας. Στην περίπτωση του θερμού επεισοδίου της περασμένης Τρίτης, η ΥΑΒΕ κατηγορήθηκε ότι δεν βρισκόταν στο σημείο και χρειάστηκε ο κ. Μπαλαούρας να φωνάξει 22 φορές προκειμένου να επιληφθούν και να απομακρύνουν από την αίθουσα τον κ. Κασιδιάρη, ενώ μέσα επικρατούσε πανδαιμόνιο. Οι πληροφορίες από την πλευρά της συγκεκριμένης υπηρεσίας λένε ότι οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν άργησαν, αλλά επενέβησαν άμεσα και ουσιαστικά έσωσαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ από τα νύχια του βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ειπώθηκε μεταξύ των αστυνομικών που επελήφθησαν του συμβάντος είναι ότι «αν δεν επεμβαίναμε, πολύ πιθανόν να τον έδερνε». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατέληξε τελικά στην άποψη ότι η φρουρά ενήργησε χωρίς καθυστέρηση και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο φρούραρχος εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης για την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου θα υπήρχαν εντάσεις και ίσως επεισόδια και για τον λόγο αυτό έφτιαξε ομάδες άμεσης επέμβασης, αποτελούμενες από 22 αστυνομικούς, οι οποίες έχουν εντολή να βρίσκονται stand by έξω από τις τρεις κύριες εισόδους της ολομέλειας.
Πώς, όμως, ενεργούν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί; Εχουν το δικαίωμα ακόμη και να συλλάβουν βουλευτή του Κοινοβουλίου; Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις εντολές που έχουν λάβει από τον πρόεδρο, η φρουρά προσπαθεί να αποφύγει κάθε βία. Οταν λαμβάνει εντολές να επέμβει, τότε ζητάει από τον βουλευτή που έχει δημιουργήσει το επεισόδιο να αποχωρήσει από την αίθουσα. Σε περίπτωση που αρνηθεί, μπορεί, εκτελώντας εντολές του προέδρου, να τον βγάλει σηκωτό. Οπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του βουλευτή της Χ.Α. Χρήστου Παππά που φαίνεται και στις φωτογραφίες. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σύλληψη βουλευτή, τα πράγματα είναι λίγο θολά. Και αυτό γιατί υπάρχει βουλευτική ασυλία και συνεπώς η φρουρά μπορεί να τον συλλάβει μόνο στην περίπτωση που διαπράξει αυτόφωρο κακούργημα.
Ουσιαστικά η πρώτη φορά που παρενέβη η φρουρά στα ελληνικά χρονικά ήταν στις 17 Φεβρουαρίου του 2016, όταν ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον ίδιο τον φρούραρχο και ζήτησε να βγάλουν εκτός αίθουσας τον κ. Κασιδιάρη, τον κ. Παππά και τους υπόλοιπους βουλευτές της Χ.Α. επειδή κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξοπλισμών και Αμυνας για το Προσφυγικό επιτέθηκαν με αδιανόητες εκφράσεις στον παριστάμενο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο φρούραρχος και οι εκλεκτοί
Ο κάθε πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως για το ποιος θα είναι ο φρούραρχος, δηλαδή ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής. Επικεφαλής αυτή την εποχή είναι ο ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος, ο οποίος μετρά πολλά χρόνια σε μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Οσοι τον γνωρίζουν, τον περιγράφουν ως έναν ικανό αξιωματικό, ιδιαίτερα οργανωτικό, ο οποίος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του στην Κρατική Ασφάλεια, φτάνοντας μέχρι τη θέση του διευθυντή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Μάλιστα, όσοι ξέρουν τι συμβαίνει στο Κοινοβούλιο, λένε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η εμπειρία του φρούραρχου και οι ικανότητες «πεζοδρομίου» που έχει από τα μάχιμα χρόνια της Κρατικής Ασφάλειας στάθηκαν καθοριστικές στο να αποφευχθούν θερμά επεισόδια και δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα δύσκολα επεισόδια ο ταξίαρχος Κυριαζόπουλος είναι πάντοτε παρών προκειμένου να συντονίζει ο ίδιος τις κινήσεις των αστυνομικών.
Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι για το επιτελείο του έχει διαλέξει έμπειρους αξιωματικούς από νευραλγικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα υπάρχουν αξιωματικοί από την Αντιτρομοκρατική και την Κρατική Ασφάλεια που έχουν χειριστεί μεγάλες υποθέσεις τρομοκρατίας και πλέον ασχολούνται με την ασφάλεια της Βουλής.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελείται από περίπου 300 άτομα, πολλά από τα οποία υπηρετούν για χρόνια στο συγκεκριμένο πόστο. Τότε που για να μπεις στην ΥΑΒΕ χρειαζόταν γερό βύσμα, αφού τα προνόμια ήταν αναμφισβήτητα. Δεκαέξι μισθοί, χαλαρά ωράρια, λιγοστές ευθύνες, αλλά και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για γνωριμίες και επαφές με τα κέντρα εξουσίας και όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο η περίοδος των παχιών αγελάδων και για την ελίτ των υπηρεσιών της Αστυνομίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί και πολλά από τα προνόμια έχουν κοπεί μαχαίρι. Οι επιπλέον μισθοί έγιναν επίδομα που κυμαίνεται από 100 μέχρι 220 ευρώ ανάλογα τον βαθμό και τη θέση, τα ωράρια εξαντλητικά τόσο για τους αστυνομικούς που υπηρετούν εντός του Κοινοβουλίου, όσο και για εκείνους που φοράνε στολή και βρίσκονται στην εξωτερική φρούρηση του κτιρίου. Και αυτό γιατί μέσα ελλοχεύει ο κίνδυνος των επεισοδίων από μια θερμόαιμη Χρυσή Αυγή που κάθε λίγο και λιγάκι ψάχνει ευκαιρία να κάνει καμιά μανούρα, ενώ εξωτερικά του Κοινοβουλίου διάφοροι αναρχικοί και αντεξουσιαστές, ήτοι εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν, το έχουν βάλει στόχο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αστυνομικού που υπηρετούσε για χρόνια στα ΜΑΤ και κατάφερε να πάρει μετάθεση για τη φρουρά της Βουλής. Εκεί διαπίστωσε ότι τα ωράρια είναι δύσκολα, αλλά και οι αποδοχές λιγότερες από αυτές που έπαιρνε υπηρετώντας στις Ειδικές Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Τα πέντε τμήματα και τα επτά κτίρια
Ουσιαστικά, η φρουρά της Βουλής χωρίζεται σε εξωτερική και εσωτερική. Αυτοί δηλαδή που ασχολούνται με τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις και φορούν κουστούμια και γραβάτες και οι ένστολοι που έχουν να κάνουν με την εξωτερική φρούρηση όλων των κτιρίων που ανήκουν στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα, όμως, με το οργανόγραμμα της ΥΑΒΕ, υπάρχουν πέντε τμήματα. Το πρώτο είναι το Τμήμα Τάξης που αφορά στην εξωτερική φρούρηση του Κοινοβουλίου. Αποτελείται από ένστολους και περιλαμβάνει και 17 άτομα από την Τροχαία που βρίσκονται στις εισόδους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας.
Το δεύτερο και πιο νευραλγικό είναι το Τμήμα Ασφαλείας. Σε αυτό, οι αστυνομικοί με τα κουστούμια, πολλοί από τους οποίους μοιάζουν να έχουν επιλεγεί από κάστινγκ πρακτορείου μοντέλων, έχουν καθήκον να φυλάνε τους εσωτερικούς χώρους της Βουλής, τα θεωρεία, την ολομέλεια, τα γραφεία. Στο τρίτο, το Τμήμα Διαπιστεύσεων, οι αστυνομικοί ελέγχουν τα άτομα που εισέρχονται στον χώρο. Ακολουθεί το Τμήμα Διαχείρισης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το κυλικείο και τέλος το Τμήμα Προσωπικού.
Η εξωτερική φρουρά, εκτός από τον χώρο του Κοινοβουλίου έχει επωμιστεί τη φρούρηση και άλλων κτιρίων που υπάγονται στη Βουλή. Οπως το παλιό καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν που καταλαμβάνει ολόκληρο τετράγωνο και φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις, το αρχείο και τη βιβλιοθήκη της Βουλής, το κτίριο στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Σουρή που βρίσκονται οι οικονομικές υπηρεσίες της, αυτό της Μητροπόλεως που στεγάζεται το γυμναστήριο της Βουλής, το κτίριο της Βουλής 4, τη Μπερνάκειο Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στις οδούς Ανθιμου Γαζή και Κολοκοτρώνη, το κτίριο Αρβανίτη όπου στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες της Βουλής και το κτίριο της οδού Σέκερη που στεγάζει διάφορες άλλες υπηρεσίες της Βουλής.
Καλη η ολη παρουσιαση,με το τι κανει η φρουρα ,οταν ασχολειται με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ !!! Μονο που δεν μας εξιστορησες τι εκανε η φρουρα ,οταν ο Κεδικογλου του πασοκ τρελλανε στις μπατσες το Κορακα του κκε .Και οταν παλαιοτερα ο Ζαχαρακης της νδ εριξε κατω τον Διαμαντιδη του πασοκ και σφιγγοντας μετα χερια τον λαιμο προσπαθουσε να τον πνιξει !!! -πιστευω δεν θα το φαει η μαρμαγκα το σχολειο-
ΑπάντησηΔιαγραφήμάλλον σχόλιο θές νά πείς, σχολείο μάλλον δέν πήγες.
ΔιαγραφήΣτο να δεν βάζουν τόνο!!και αριστερός και αγράμματος είσαι τούβλο!!
Διαγραφήτό κομπλεξικό απόβρασμα βλέπει παντού αριστερούς, στό μεσαίωνα ζήτε ασπάλακες.
ΔιαγραφήΜε το να ασχολεισθαι με τριχες, "ει και ι-οξειες κ περισπωμενες" βεβαιον ειναι ,οτι εισθαι μεγαλες τρομπες κι απ το πολυ το τακα-τακα εχει γινει τι κεφαλι σας σαν την μπαλλα του μπασκετ !!! Δεστε την ουσια ..ρε μ....να
Διαγραφή