Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Τσίπρας: «Μας πίεσαν οι δανειστές, αλλά θα μειώσουμε άμεσα ξανά την φορολογία»

«Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 2019" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Η υψηλή φορολογία είναι εμπόδιο για τις επενδύσεις παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ελληνομερικανικό επιμελητήριο. Υποσχέθηκε όμως ότι με την έξοδο από τα μνημόνια θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες που καλούμαστε συλλογικά να υπερβούμε. Ένα από αυτά είναι και αυτό που αντιμετωπίζετε έντονα κι εσείς, όπως και μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και αναφέρομαι στην υψηλή φορολόγηση» είπε ο πρωθυπουργός και τη χαρακτήρισε δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα.

«Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 2019" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κατάσταση δεν πρόεκυψε εν κενώ αλλά έχει βαθιές ιστορικές αιτίες που εκτείνονται σε όλο το βάθος της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η απώλεια εσόδων ΦΠΑ για δεκαετίες ολόκληρες, ο κατακερματισμός του φορολογικού μηχανισμού, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, η ιδιότυπη φορολογική ασυλία και ατέλεια κάποιων προνομιούχων, η κοινωνικοποίηση των ζημιών επιχειρήσεων με προνομιακή πρόσβαση στη ρευστότητα", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε στα προβλήματα της απώλειας εσόδων "ένα διεθνές φαινόμενο στην κοινωνικά αθέμιτη, αν και νομότυπη πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων».

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως μια σειρά θετικών εξελίξεων σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας μετά τη συμφωνία στο Eurogroup,υπογραμμίζοντας πως «η στρατηγική μας απέδωσε».

Φορολογικές επιβαρύνσεις

Μια από τις δυσκολίες για την ανάπτυξη είναι η υψηλή φορολόγηση.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και την ασφυκτική πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη κρίση.

Πεποίθησή μας όμως ήταν και είναι ότι αυτές οι συνθήκες δε μπορεί να είναι μόνιμες αλλά έκτακτες και πως η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης. Αυτό προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Κοινωνικά αθέμιτη αν και νομότυπη η πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων. Για μας αυτή δεν είναι μια περίπτωση όπου το νόμιμο είναι και ηθικό, ούτε δικαιολογεί αυτή την πρακτική η θεσμοθετημένη ενίοτε και υψηλή φορολογία των κρατών.

Την περίοδο 2010 -14 είχαμε μόνο από φόρους μια επιβάρυνση της οικονομίας 30 δις, ενώ στη δική μας περίοδο η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση από φόρους και μείωση δαπανών δεν ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News