Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

H δραματική πτώση των πωλήσεων των αθλητικών εφημερίδων σε αριθμούς

Κρίση ή ο οπαδικός χαρακτήρας των εφημερίδων;

Μόνο ως αποκαρδιωτική μπορεί να χαρακτηριστεί η ανάλυση  των πωλήσεων των αθλητικών εφημερίδων τα τελευταία 12 χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει κατατεθεί από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, ο αθλητικός Τύπος αργοπεθαίνει, με τους εκδότες να αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Κρίση ή ο οπαδικός χαρακτήρας των εφημερίδων;

Σύμφωνα με τις typologies, τα νούμερα για την τελευταία 12ετία, όπως συμπεριλαμβάνονται Από το 2005 έως και το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΗΕΑ, ο αθλητικός Τύπος καταγράφει πτώση των κυκλοφοριών του σχεδόν κατά 90%! Παρότι τη διετία 2007 – 2008 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των κυκλοφοριών, κυρίως λόγω της έκδοσης νέων τίτλων, από το 2009 αρχίζει η σταδιακή πτώση, με αποκορύφωμα την τριετία 2011 – 2013, κατά την οποία η κυκλοφορία των αθλητικών φύλλων μειώθηκε κατά 75%! Η πτώση συνεχίστηκε και το 2016, τελευταίο έτος για το οποίο δίνει επίσημα στοιχεία η ΕΙΗΕΑ.

Ο αθλητικός Τύπος καταγράφει και τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας την τελευταία 12ετία. Σύμφωνα με τον κατάλογο της ΕΣΗΕΑ, το 2009 υπήρχαν 11 αθλητικές εφημερίδες, που απασχολούσαν 487 αθλητικούς συντάκτες. Και το 2016 κυκλοφορούσαν 10 αθλητικά φύλλα, στα οποία εργάζονταν μόλις 214 άτομα!
Από το 2015, οπότε και άρχισε η μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας των αθλητικών φύλλων, καταγράφεται και συρρίκνωση στα αθλητικά ένθετα εφημερίδων, που οδήγησε σε μαζικές απολύσεις συντακτών. Καταργήθηκε το αθλητικό ένθετο του «Ελεύθερου Τύπου», έκλεισαν οι εφημερίδες «Σπορ του Βορρά» και «Αθλητική Ημέρα», ενώ η «SportDay» έκλεισε το ανταποκριτικό γραφείο της στη Θεσσαλονίκη.

Η μακρά λίστα των λουκέτων και των απολύσεων συμπληρώθηκε το 2017 με το κλείσιμο της «Goal News» του συγκροτήματος Μπόμπολα.
Στον πίνακα καταγράφεται η μέση καθημερινή πανελλήνια κυκλοφορία των αθλητικών εφημερίδων και η ετήσια πτώση τους:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News