Η Θ. Τζάκρη είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Πέλλας |
Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε για μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Το έδαφος είναι γόνιμο για μια τέτοια συζήτηση, αφού η χώρα πλέον βρίσκει σταθερό βηματισμό και η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. Μετά από μια μεγάλη περίοδο δοκιμασίας, έναερώτημα οφείλουμε να απαντήσουμε με σαφήνεια: ποιες είναι οι νέες βάσεις πάνω στις οποίες θα οικοδομίσουμε την ελληνική οικονομία των επόμενων δεκαετιών;
Σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία, η ελληνική περιφέρεια οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, προβάλλοντας τις δικές της ανάγκες και ευκαιρίες. Η Πέλλα, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο πλούτο, μπορεί να αξιοποιήσει τη διαδικασία της επανεκκίνησης ενεργοποιώντας τα δυναμικά χαρακτηριστικά της για να πετύχει ένα διπλό στόχο:την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της,συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην ελληνική οικονομία. Για να γίνει αυτό πράξη, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις αναπτυξιακές της δυνατότητες λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις σύγχρονες προκλήσεις όσο και τα ιδιαίτερα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί η ανάπτυξη που θέλουμε δεν είναι μόνο βιώσιμη αλλά και κοινωνικά δίκαιη.
Η στρατηγική προς την παραγωγική ανασυγκρότησης της Κεντρικής Μακεδονίας θα τεθεί στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Σε αυτά τα πλαίσια, δίνεται η ευκαιρια σε κάθε περιοχή της Περιφέρειας να θέσει τις προτεραιότητες της ώστε να δομηθούν και αντίστοιχοι άξονες ανάπτυξης. Η Αλμωπία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα, αφού συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που αφορούν και άλλες περιοχές της περιφέρειας.
Βασικό χαρακτηριστικό της Αλμωπίας είναι η εύφορη γη. Από τα αγροκτήματα των πεδινών χωριών μέχρι τον ορεινό όγκο, παράγονται προιόντα υψηλής ποιότητας τα οποία είναι πλέον ευρέως αναγνωρίσιμα. Η πρωτογενής παραγωγή είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας και δεν περιορίζεται στον αγροτικό τομέα, αφού ευκαιρίες παρουσιάζει τόσο η κτηνοτροφία καθώς και ο αναπτυσσόμενος κλάδος της μελισσοκομίας.
Ο πλούτος της γης πολλαπλασιάζεται όταν συνδυάζεται και με τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης. Η αγροδιατροφή αποτελεί σήμερα έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους και προσφέρει θέσεις εργασίας σε προσωπικό χωρίς ειδίκευση που δε βρίσκει άλλη διέξοδο βιοπορισμού, αλλά και σε προσωπικό με υψηλή ειδίκευση περιορίζοντας το φαινόμενο της μετανάστευσης του επιστημονικού δυναμικού. Τα ποιοτικά προιόντα είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα των τοπικών επιχειρήσεων του κλάδου ώστε να μπορέσουν να διαδραματίσουν δυναμικό ρόλο σε μια ανταγωνιστική αγορά. Μεγάλη σημασία έχει η υποστήριξη των μικρών μεταποιητικών μονάδων, οι οποίες συχνά αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις. Τα ποσοτικά χαρακτηριστικά αυτών των μονάδων μπορεί να είναι μικρότερα συγκριτικά με τις μεγάλες μονάδες, αλλά αποτελούν κύτταρα επιχειρηματικότητας που μπορούν να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν ταχύτατα εάν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, αποκτώντας μέχρι και εξωστρεφή χαρακτήρα.
Σε μια περιοχή όπως η Αλμωπία, όπου υπάρχει μεταποιητική δραστηριότητα, μπορεί να γίνει ένα βήμα παραπάνω στρέφοντας την παραγωγή σε προιόντα που μπορούν να φέρουν προστιθέμενη αξία. Για να γίνει αυτό, απαιτείται ένα στάδιο πειραματισμού που μπορεί να το προσφέρει η έρευνα, αν συνδεθεί με την πρωτογενή και τη δευτερογενή παραγωγή. Μέσω της έρευνας, μπορούν να ενισχυθούν υφιστάμενες καλλιέργειες, να αναβιώσουν παλιότερες σε μεγάλη κλίμακα (όπως αυτή της καρατζοβίτικης πιπεριάς)ή να προταθούν νέες, με αποτέλεσμα την μετατόπιση του ενδιαφέροντος και των μεταποιητικών επιχειρήσεων προς προιόντα με ιδιαίτερη αξία. Σε αυτήν την κατεύθυνση, καταλυτική μπορεί να είναι η συμβολή των ελληνικών ερευνητικών κέντρων, όπως του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Επίσης, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν και τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που συνδέουν την έρευνα με την βιομηχανία, όπως το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».
Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Αλμωπίας δεν περιορίζονται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και της αγροδιατροφής. Ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία έχει και ο τουριστικός προορισμός των Λουτρών Πόζαρ, ο οποίος καθόρισε τις τελευταίες δεκαετίες την ανάπτυξη της γύρω περιοχής. Οι δυνατότητες ανάπτυξης των Λουτρών δεν έχουν εξαντηθεί, αφού τα Λουτρά συνδυάζουν μοναδικά το φυσικό τοπίο του φαραγγιού με τις ιαματικές πηγές ενώ ο θερμαλισμός είναι από τους τουριστικούς τομείς με αυξανόμενη ζήτηση. Η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών θα ενισχύσει τον αναπτυξιακό ρόλο της λουτρόπολης για όλη την Αλμωπία και θα προσφέρει ένα ακόμα πιο ελκυστικό τουριστικό προιόν. Τα Λουτρά αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στην ανάπτυξη της Αλμωπίας και για αυτό πρέπει να τεθούν σε ένα πλαίσιο ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να αναζητηθούν και οι πόροι για την χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που θα προκύψουν. Η ανάπτυξη των Λουτρών μπορεί να αντιμετωπιστεί συνολικά συμπεριλαμβάνοντας την ανάδειξη των σπηλαίων του φαραγγιού και τις ορειβατικές διαδρομές που θα προσελκύσουν ακόμα μεγαλύτερο κοινό εάν γίνουν προσβάσιμες.
Παράλληλα, το τουριστικό προιόν της Αλμωπίας μπορεί να επεκταθεί με την αξιοποίηση και της βυζαντινής και μεταβυζαντινής κληρονομιάς της. Ήδη έχουν γίνει βήματα για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου της Χρυσής, καθώς και την αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αετοχωρίου. Οι μελέτες για αυτά τα δυο μνημεία εγκρίθηκαν ήδη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στη συνέχεια πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι για την υλοποίηση των έργων. Τα δυο μνημεία σε συνδυασμό με την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ και την Ιερά Μονή Ιλαρίωνος στους Προμάχους μπορούν να είναι ένας ακόμα τουριστικός πόλος, που σχετίζεται με την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Αλμωπίας, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τα Λουτρά Πόζαρ.
Τέλος, ξεχωριστό κεφάλαιο στην στρατηγική για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αποτελεί η βελτίωση των απαραίτητων τοπικών υποδομών. Οι αγροτικές εργασίες χρειάζονται έργα αγροτικής οδοποιίας και άρδευσης ενώ πολλοί οικισμοί έχουν ανάγκη αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης. Πρόκειται για έργα που αποτελούν κοινές ανάγκες με πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Για αυτό το σκοπό, υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, με πιο πρόσφατο το πρόγραμμα επιχορήγησης των Δήμων με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Συμπληρωματικά σε αυτά τα εργαλεία, το Εθνικό Σκέλος Δημοσίων Επενδύσεων καλύπτει τη χρηματοδότηση έργων υποδομής πρώτης προτεραιότητας των Δήμων, ώστε να λυθούν σημαντικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο, χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Αλμωπίας για τη δημιουργία χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στην Αριδαία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα του περιορισμένου αύλειου χώρου.
Οι παραπάνω άξονες αποτελούν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο μπορούν να αναπτυχθεί πλήθος δράσεων και παρεμβάσεων για την τοπική οικονομία. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος της τοπικής ανάπτυξης, είναι αναγκαίος ένας ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός που προσδιορίζει τις ευκαιρίες και ωθεί προς την κατάλληλη κατεύθυνση, στους τομείς που κάθε περιοχή διαθέτει σημαντικα πλεονεκτήματα. Η συζήτηση είναι πλέον ανοιχτή και ο δημόσιος διάλογος μπορεί να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της Αλμωπίας αλλά και ευρύτερα της Πέλλας.
Με το ζητημα των Σκοπίων δεν μας είπε τι θα κανει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή κυρία Υπουργός. Τα λόγια δεν κοστίζουν τίποτα. Τα έργα κοστίζουν. Ας πούμε ότι τα λουτρά σήμερα προσφέρουν κάτι στην περιοχή. Όλα τα άλλα όμως, όπως πιπεριές, κάστρα κλπ είναι σε θεωρητικό επίπεδο και μ' αυτήν την κυβέρνηση της "φορολογίας" και στην οποία ανήκεις, εγώ όλα αυτά τα βλέπω "όνειρο εαρινής νυκτός". Κατά τα άλλα το άρθρο σου μοιάζει σαν μια έκθεση ιδεών καθαρά για πολιτικούς λόγους μη σε ξεχάσουν οι ψηφοφόροι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πολλά λόγια είναι φτώχια !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή