Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Πως το κάπνισμα "σκοτώνει" το χαμόγελο!

Απαντήσεις στο επιστημοπνικό άρθρο που ακολουθεί

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία. Μια από αυτές είναι η νικοτινική στοματίτιδα η οποία δείχνει προτίμηση στους καπνιστές.

Πως αντιμετωπίζεται η πάθηση αυτή; Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα; Απαντήσεις στο επιστημοπνικό άρθρο που ακολουθεί...


Η νικοτινική στοματίτιδα(ΝΣ) είναι μια κατάσταση του υπερώιου βλεννογόνου που έχει περιγραφεί στη βιβλιογραφία από το 1926.Ονομάσθηκε έτσι επειδή παρατηρείται συνήθως σε καπνιστές.

Οι πιο σοβαρές μορφές συναντώνται σε καπνιστές πίπας και σε ανάστροφους καπνιστές. (Τοποθετούν το τμήμα του τσιγάρου που καίγεται μέσα στο στόμα τους). Ο βλεννογόνος της οπίσθιας σκληράς υπερώας και της παρακείμενης μαλακής υπερώας στη ΝΑ είναι λευκός και καλύπτεται με μικρά οζίδια που είναι επίπεδα στην κορυφή και που έχουν στο κέντρο κόκκινα βοθρια.

Επιπλέον ίσως υπάρχουν σχισμές που διασχίζουν την υπερώα. Τα οζίδια δημιουργούνται από την κυστική διαστολή των πόρων των σιελογόνων αδένων και την επιμήκυνση των πλεγμάτων.

Τα κόκκινα στίγματα αντιπροσωπεύουν τα φλεγμαίνοντα στόμια των σιελογόνων αδένων και επιτείνονται από την λευκοπλάκια που εμφανίζεται ΝΑ μπορεί να μετατραπεί σε κακόηθες νεοπλασμα, ειδικά σε ανάστροφους καπνιστές. Ωστόσο η σπανιότητα του καρκίνου της υπερώας και η σχετικά συχνή εμφάνιση της ΝΑ δείχνουν ότι δεν είναι μια σημαντική προκαρκινική κατάσταση.

Ίδια εικόνα με την ΝΑ με λευκοπλάκια και οζίδια μπορεί να δώσει και η κατανάλωση καυτών ροφημάτων επί μακρό χρονικό διάστημα, όπως τσάι η σούπα.

Η ΝΣ συνήθως υποχωρεί με την διακοπή του καπνίσματος και οφείλεται κυρίως στη θερμότητα παρά στα προϊόντα καύσεως του καπνού. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν πολλαπλά οζίδια στην υπερώα είναι η θυλωδης υπερπλασία μελανίζουσα ακάνθωση. Τα θηλώματα τα κονδυλώματα κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News