Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Τι να επιλέξω σε μια ταβέρνα ή σε ένα εστιατόριο, ώστε να φάω ισορροπημένα

Γράφει η Πεταλίδου Μαρία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ένα μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται σε όσους ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, είναι το τι θα παραγγείλουν αν βγουν. Καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν πως το μόνο που μπορούν να φάνε, είναι μια σαλάτα. Αυτή η άποψη όμως είναι λάθος, διότι ένα γεύμα για να θεωρηθεί πλήρες θα πρέπει να αποτελείται από μια τριάδα η οποία θα περιέχει μία μερίδα πρωτεΐνης, μια μερίδα υδατάνθρακα και μία μερίδα φρέσκου φρούτου ή λαχανικού πλούσια σε βιταμίνη C. Πιο συγκεκριμένα σε μία ταβέρνα ή ένα εστιατόριο, οι επιλογές είναι αρκετές, ώστε να διατηρήσετε μία ισορροπημένη διατροφή και να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες αρκεί να κάνετε τις σωστές επιλογές.

Οι οποίες είναι: για την μερίδα των λαχανικών, μια ωραία σαλάτα με διάφορα λαχανικά όπως μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, παντζάρια, χόρτα κλπ, είτε ωμά είτε βραστά είτε ψητά μαζί με ψητά μανιτάρια.

Η επιλογή της πρωτεΐνης μπορεί να είναι: μια μπριζόλα μοσχαρίσια μεσαίου μεγέθους, ή ένα φιλέτο μοσχάρι, ή ένα μπιφτέκι, ή δύο-τρία σουτζουκάκια αναλόγως το μέγεθος τους, ή ένα φιλέτο κοτόπουλο ή τρία σουβλάκια είτε χοιρινά είτε κοτόπουλο. Παράλληλα μία άλλη επιλογή πρωτεΐνης μπορεί να περιέχει κάτι σε ψάρι ή θαλασσινά, δηλαδή ένα ψάρι ψητό όπως μία τσιπούρα, ή σαρδέλες (8-10 τεμάχια), ή ένα καλαμάρι ψητό, ή διάφορα θαλασσινά ψητά ή βραστά.

Η επιλογή της μερίδας του υδατάνθρακα με τον οποίο θα συνοδεύσετε το γεύμα σας μπορεί να είναι: δύο φέτες ψωμί ολικής κατά προτίμηση (καθώς περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού), ή ένα κριθαρένιο κρητικό παξιμάδι (ντάκος), ή μία ψητή πατάτα, ή έξι κουταλιές ρύζι, ή έξι κουταλιές φάβα Σαντορίνης.

Ακόμα μπορείτε να καταναλώσετε δύο ποτηράκια λευκό κρασί, καθώς είναι μία υγιεινή επιλογή αλκοολούχου ποτού, διότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε φαινόλες.

Τέλος προσπαθήστε να μην καταναλώσετε παραπάνω από δύο κουταλιές γλυκό μετά το γεύμα σας, γιατί θα ανέβει αρκετά ο γλυκαιμικός σας δείκτης και μετά από λίγη ώρα θα πέσει απότομα. Επομένως με την μέθοδο της τριάδας θα έχετε ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα χωρίς τύψεις και το αίσθημα της πείνας, αλλά το αίσθημα της ευχαρίστησης.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

- Πριν την έξοδό σας, καταναλώστε ένα φρέσκο φρούτο και ένα ποτήρι νερό, για την καλύτερη ενυδάτωση σας και για να μην βγείτε αρκετά πεινασμένοι.

- Προσπαθήστε να μην καταναλώσετε γαλακτοκομικά με κρέας και θαλασσινά, καθώς δεν είναι καλός συνδυασμός. Αλλά αν δεν καταναλώσετε κρέας ή θαλασσινά μπορείτε να παραγγείλετε φέτα ή κάποιο άλλο είδος τυριού διότι είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών.

- Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα τηγανιτά καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά.

- Ζητήστε από τον σερβιτόρο να σας φέρει όλα τα πιάτα σας μαζί ακόμα και το ψωμί, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πέσετε στην παγίδα του να καταναλώσετε αρκετό ψωμί και σαλάτα και τελικά να μην ακολουθήσετε την βασική τριάδα.

Πεταλίδου Μαρία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News